Instagram takipçi satın al
SporYaşam - insan

Sporda ne kadar zaman geçiriyoruz?

istanbul temizlik şirketi

Tarih, ezelden beridir Türkleri sportmen bir millet olarak yazar. Gerçekten hala öyle miyiz peki?

Aslına bakılırsa spor tarihimiz pek bir eskilere dayanır.

İlk akla gelen imparatorluklardan Hunlar olsun, Göktürkler olsun ve hatta Osmanlılar olsun ata sporu dediğimiz güreşokçulukbinicilikcirit atma vb. sporlara fazlasıyla önem vermişler. Ama günümüzde, verilen bu önemden elimizde ne kaldığı ile alakalı olarak dikkatleri biraz da bu tarafa çekmek gerekiyor.

Sporda ne kadar zaman geçiriyoruz?

Son zamanlarda oldukça revaçta olan fitness sporunu ele alalım mesela. Genelde kış mevsimiyle başlayan bu spora başlama hevesi, yaklaşık 2 ila 3 hafta sürer. Her Türk erkeğinin hayali olan Brad Pitt’in Fight Club filmindeki hali salonların dolmasına tek başına yetmiştir. Hatta hocaların duymaktan en nefret ettiği “hocam ben duvarda resmi olan body’ciler gibi şişmek istemiyorum, Brad Pitt gibi olsam yeter” cümlesi zaten spora ne anlam yüklediğimizi açıkça anlatıyor.

Sporda ne kadar zaman geçiriyoruz

Kısaca birkaç rakamla bu tezimizi güçlendirmek gerekirse, Almanya’da nüfusa göre sporcu yüzdesi %30, Hollanda’da %26, İtalya’da %24 ve Fransa’da %23 iken, ülkemizde bu yüzde maalesef sadece %0,83’tür. Belki de bu yüzden spor konusunda Almanya’ya ancak yenilmek konusunda yetişebiliyoruz.

İçimizi bu kadar kararttıktan sonra, ülkemizde spor namına güzel şeyler olmuyor mu sorusu akla geliyor. Büyük başarılar elde ettiğimiz alanlar da yok değil.

[irp]

Bunlardan ilk akla gelenler, motor sporlarında Dünya Şampiyonu olan Kenan Sofuğlu

Kenan sofuoğlu

Avrupa’da yılın atleti seçilen Süreyya Ayhan

Süreyya Ayhan

Dünya Şampiyonu güreşçi Hamza Yerlikaya (ata sporu demiştik yukarıda hatırlarsanız, bakın o günlerden nerelere gelmişiz, bravo Hamza Yerlikaya!)

hamza yerlikayaa

Birçok kez altın madalya kazanan cep herkülümüz Naim SüleymanoğluMirsad TürkcanElvan AbeylegesseSinan Şamil SamSemih Saygıner, çeşitli branşlardaki Türk Milli Takımlarımız ve sayamadığımız daha birçok isim.

Görüldüğü üzere, elimize fırsatlar geçtiğinde atalarımızdan miras aldığımız genleri başarıyla yukarılara çekiyoruz. Lakin spor kültürümüz ve bilincimiz konusundaki mental eksikliklerimiz bizleri biraz etkilemekte. Bunları da aştığımızda artık Almanların “Türkler yenilince biz de yenilmiş sayıldık” demeleri için önümüzde hiçbir engel kalmayacak.

İlginiz Çekebilir

Martin Luther King

Martin Luther King, Jr., Afrikalı-Amerikalı Baptist papaz ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi. Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmaktadır ve 1964 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu