Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Psikolojik Tik Bozukluğu Nedir?

Psikolojik tik bozukluğu, bir kas grubu içerisinde yer alan, istemsiz bir şekilde yapılan ve yineleyici özelliğinde olan hareketlere denir

istanbul temizlik şirketi

Psikolojik tik bozukluğu, bir kas grubu içerisinde yer alan, istemsiz bir şekilde yapılan ve yineleyici özelliğinde olan hareketlere denir. En sık şekilde görülen kırpma çeşitleri: göz kırpma, dudak oynatma, kaş kaldırma gibi yüz bölgesi tikleridir.

Bu tiklerin boyun, omuz, gövde, kol ve bacak bölgelerinde de görülebilme ihtimalleri vardır. Ayrıca boğazı sürekli temizleme ve devamlı öksürük şeklinde de ortaya çıkabilmektedir. Meydana gelen tik çeşitlerinin büyük bir kısmı çocukluk ve ergenlik dönemleri içerisinde baş gösterir. Psikolojik tik bozukluğu sorununun genç yaşlarda başladığı da görülmüştür.

Psikolojik bir etkene sahip olan tikler, tipik şeklinde hareketler bütünü olduklarından basit bir şekilde teşhis koyulup tanınabilirler. Ama meydana gelen bu tikleri öbür nörolojik yapı ile alakalı istemsiz hareketler bütününden ayırmak için mutlaka dalında uzman bir doktora başvurmak gerekir.

Psikolojik Tikler Tedavi Edilebilir Mi?

Psikolojik Tikler Tedavi Edilebilir Mi?

Psikolojik etkenlere bağlı olan tiklerin önemli bir kısmı kendiliğinden geçebilme özelliğine sahiptir. Ayrıca bu psikolojik tepkilerin maalesef belirgin bir tedavisi bulunmamaktadır. Antianksiyete türü ilaç çeşidi ve haloperidol tarzı ilaçda bu rahatsızlık etkeninde bir çok olguda yararlı olabilir.

Bu tür rahatsızlık ile mücadele eden Aileye danışmanlık hizmeti verilip, psikolojik tik rahatsızlığı olan var ise buna davranış tedavisi şekli uygulanabilir. Meydana gelen tikler karşısında hastaya yapılacak en kaba ve saçma şey yapma! denmesidir. Bu hareket en sık yapılan hareket tarzlarından bir tanesidir.

Psikolojik Tik Sorunu Olana Nasıl Davranılmalıdır?

Psikolojik tik istemsiz hareketler grubuna dahildir, istemsiz olarak bu rahatsızlığa yakalanan kişiyi de bir hayli sıkıntı ve strese sokmaktadır, kişi istemediği halde istemsiz bir şekilde sürekli bu hareketi yapar durur.

Yapma! tarzında olacak bir üslupla konuya yaklaşmak, mevcut sıkıntılı durumun psikolojik gerilimi artıracağından meydana gelen istemsiz tikleri daha fazla azdırır. Meydana gelen tikler hafif boyuttalarsa ve yeteri kadar önemsenmez ise genel olarak kendiliğinden geçebilirler.

Tiki Geçirebilme Yöntemleri Var Mıdır?

Evet. Görünür bir vaziyette olan tiki görünmeyen bir kas grubu içerisinde yer alan (örnek olarak ayak kısımları) bir tik çeşidine dönüştürebilmekte, kişilerin çoğu zaman kendi başlarına buldukları bir yöntem olup, son derece işe yaramaktadır. Psikolojik tik bozukluğu eğer 5 – 6 ay gibi bir süre uzun sürmüşse veya şiddetli hal almışsa mutlaka en yakın zamanda dalında uzman bir psikiyatri uzmanına başvurup tedavi olmalıdır.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu