Instagram takipçi satın al
HaberlerTürkiye

İstanbul depreminde çekmeyen operatörlere ceza kesildi

istanbul temizlik şirketi

Eylül 2019’da İstanbul’da yaşanan deprem sırasında kesinti yaşayan operatörlere BTK tarafından ceza verildi. Üç operatör içinde en yüksek cezayı Türk Telekom aldı.

26 Eylük 2019 tarihinde İstanbul’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki deprem sırasında insanlar paniğe kapılmıştı ve bu sırada üç büyük operatörde cep telefonları bir süre çekmemişti. İnsanlar çevresiyle iletişim kuramayınca daha fazla endişeye kapılmıştı.

Konuyla ilgili gerekli incelemelerini tamamlayan BTK Sektörel Denetim Dairesi Başkanlığı tarafından müşterilerini mağdur eden operatörlere Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında bir çok ceza verdi. Açılan bu soruşturma ise cep telefonu operatörlerin gerekli alt yapı çalışmaları yapmadıkları için kesintiler olduğu içindi.

üç operatöre ceza

Uzun süren incelemelerin ardından en kısa kesinti yaşayan Turkcell, 2018 yılı net satış tutarının yüzbinde 15 i kadar ceza kesildi. Bu tutar 13.935.760.609 TL üzerinden hesaplandı ve 2 milyon 90 bin TL olarak belirlendi. 1 saat 45 dk kesinti yaşayan Vodafone ise onbinde 3 oranında ceza aldı. 8.196.856.873 TL üzerinden hesaplanan ceza tutarı 2 milyon 459 bin TL oldu.

Bu süreçte en uzun kesintiyi yaşayan Turk Telekom’a bütün ülke genelinde yaklaşık 27 saat süren kesinti yaşandı.  Turk Telekom’un 2018 yılı ne satış rakamı olarak belirlenen 7.532.437.126 TL tutarının onbinde 7’si olarak ceza verildi. Hesaplamaların ardından ceza tutarı 5 milyon 272 bin TL oldu. Turk Telekom firmasına ayrıca ülkemizdeki bir çok ilde yer alan radyo erişim şebekelerinden RNC ve BSC’leri herhangi bir kurumdan izin almadan direk kapatmasından dolayı 4 miyon 519 TL daha ara cezası verildi. Toplamda 12 milyon ceza alan Turk Telekom yine ucuz atlattı diyebiliriz. Zira rakipleri onun çok daha kısa süresi kesintiler için yüksek cezalar aldılar.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu