Instagram takipçi satın al
Güzel SözlerKimdir?ListelerTarihYaşam - insan

Deli Dumrul Kimdir, Hikayesi, Sözleri

istanbul temizlik şirketi

Deli dumrul kimdir, kısaca hikayesi, deli dumrul sözleri, Deli dumrul destanı nedir? Deli dumrul ile ilgili bilmek istediğiniz her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz. Son dönemlerde Sinema filmi, dizi, tiyatro ve müzikallere konu olan Deli Dumrul merak edilen bir kişi oldu. Peki Deli Durul kimdir? 

Osmanlı Devleti Coğrafyasında çok sayıda kahramanlık hikayesi bulunmaktadır. Bulunduğumuz topraklar nice yiğitlere ev sahipliği yapmıştır, Deli Dumrul da bunlardan biridir.  Altaylar döneminde yaşadığı düşünülen bu kişi tarihi belgeler ile sabitlenmiş ve kanıtlanmış bir kişi olarak tarihteki sayfalarda yerini almıştır. Deli Dungrul ve Tuğrul adları olarak da anılan bu kişi cesur bir kişiydi. Hikayesine baktığımız zaman fantastik bir hikayesinin olduğunu şahit olacağız.

Deli Dumrul Hikayesi

Deli Dumrul hikayesi tek bir kaynakta değil, birçok kaynak içerisinde ele alınmıştır. Yapılan incelemeler neticesinde bu kişinin hikayelerde bir biri ile tutarlı kişilik özelliklerine ulaşılmıştır. Yol kesicilik ve eşkıyalık yapan deli dumrul korkusuz gözü kara biriymiş. Çoğu zaman fakirlere yardım ettiği kayıtlarda geçen bu kişi, Tuna nehri boyunca geçen kişilerden 40 akçe para alarak geçmelerini sağlarmış. Bir dönem iyice zenginleşen Deli Dumrul Allah’ın gazabından nasibini alır. Allah, Azraili göndererek Deli Dumrul’un canını ister. Korkusuz bir karaktere sahip olan Deli Dumrul Azrail’e meydan okur. 

Deli Dumrul Kimdir, Hikayesi, Sözleri

Azrail’in büyüklüğünü ve görkemini gören Deli Dumrul Allah’ın ne kadar yüce olduğunu anlayarak meydan okumaya son verir. Allah onu affederek onun yerine başkasının canını almasını Deli Dumrul’a emreder. Deli Dumrul çevresinde olan kişilere bir bir giderek durumu anlatır ve canlarını almak ister. Birkaç olumsuz cevaptan sonra en yakınlarına gitmeye karar verir. Öncelikle Anne ve Babasının canını ister. Anne ve Babası bu duruma karşı çıkarak reddederler. Deli Dumrul daha sonra Allah’ın bu emrini karısına iletir.

Karısı nihayet bunun kabul eder. Karısı Deli Dumrul’a acır ve evet der. Karısını çok seven Deli Dumrul canını almaya çalışırken çok zorlanır ve Allah’a yalvarmaya başlar. Daha sonra Allah onlara acır ve her ikisinin hayatını affeder. Allah onlara yaşamaları için 150 Yıl ömür verir. bu süre içerisinde çok güzel ve mutlu bir şekilde yaşarlar. Allah Deli dumrul’un yola gelmesi ve iman etmesinden ötürü onu sahih kullarından biri yapar. Deli dumrul cesaretini ve kahramanlığını artık Allah’ın yolunda kullanır.

Deli Dumrul’un Özellikleri Nelerdir?

  • Deli Dumrul’un boyu çok uzun iri gövdeli, sert bakışlı biriydi.
  • Kahraman, cesur ve gözü kara bir kişiliği vardır.
  • Hayatının ikinci kısmında merhametli ve yufka yürekli biri olmuştur.
  • Susuz derenin üzerine kurduğu bir köprüden geçenlerden Haraç alırdı.
  • Fiziksel özelliklerine çok güvenen Deli Dumrul ve herkese meydan okuyan bir öykü kahramanıdır.
  • Hiç gülmez, sürekli sert duruşlu ve bakışlı ve yukarıdan aşağıya sarkan bir bıyığa sahiptir.
  • Allah’ın onu bağışlamasıyla birlikte eşkıyalıktan vazgeçerek karısıyla birlikte 150 yıllık mutlu bir ömür geçirir.

Deli Dumrul Sözleri

Deli dumrul hikayesinden etkilenerek hayata geçirilen Deli Dumrul Sinemasında deli dumrul’un psikolojisini ve hayata bakışını yansıtan sözler birçok kişi tarafından çok tutulan sözler olmuştur. Bu Deli Dumrul sözlerinden Bazıları;

  • Aç gözlü değiliz iki lokmayla da doyarız… O iki lokmaya göz koyanı da oyarız…
  • Sıkı durun çakma baronlar, tekerinize çomak sokacak biri geliyor… Deli Dumrul geliyor…
  •  Marifet değil “eli kanlı” olmak, maharet “delikanlı” olmak…
  •  Artık her öğün cacık yenir oldu, zira memleketin her yanı hıyar dolu…
  •  Ah ulan İstanbul ne çocukluğumu yaşattın, ne gençliğimi… Alacağın olsun İstanbul derdim canım sıkılınca. Şimdi diyorum ki, “Ne alacağı ulan, asıl benim senden alacağım var ve tahsil etmeye geldim…”
  • Hak edeni hayatıma sokarım, hak edenin hayatına sokarım.
  •  Deli Dumrul’dur o… Haddini bilmeyene, bildirir. Adamı makam koltuğundan, hela kuburuna indirir!
  •  Tesbih elde, emanet belde, sevda yürekte mesele kavga etmekte değil, bükülmeyen bilekte…
  •  Demirden korkan trene binmez, delikanlı o trenden yarı yolda inmez.
  •  Adam sandık eşeği, altına serdik döşeği… Geliyor Deli Dumrul artık zor dönersin köşeyi…

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir Yorum

  1. Deli Dumrul adı her ne kadar da biraz garip gelse de bu kişinin hayatını okudum ve emin olun ki deli Dumrul idol biri. Her kişiliğe hitap edebilen yanları mutlaka mevcut.
    Sizde deli Dumrul un hayatını bence okumalısınız. Görüşmek üzere 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu