Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Mide Fıtığına Ne İyi Gelir? Bilmeniz Gereken 13 Etkili Çözüm

istanbul temizlik şirketi

Mide Fıtığına Ne İyi Gelir? 13 Etkili Çözüm

Mide, yemek borusu ile ince barsak arasında yer alan sindirim sisteminin protein sindiriminden sorumlu olan organıdır. Normal olarak midenin yemek borusu ile birleştiği kısım diyaframın alt kısmında olmalıdır. Bu eklem noktası diyaframı geçerek üst kısma çıkması olayına mide fıtığı adı verilir. Mide ile yemek borusu arasında bulunan kapakçık, mide fıtığı olması durumunda görevini yapamaz ve mide içeriği yemek borusuna kaçarak reflü şikayetlerine neden olur.

Fıtık, vücudun farklı bölgelerinde de gelişerek o alanın anormal şekilde başka bir bölgeye doğru şişmesine neden olur. Hiatal herni mide fıtığı olarak bilinir, diyaframın içinde göğüs ve alt karın arasında uzanan kas bölgesinde oluşur. Mide fıtığı tüm yetişkinlerin yaklaşık %13 – 60’ ında görülür (50 yaşın üzerindeki kişilerin yaklaşık yarısında) fakat belirgin belirtiler ortaya çıkmadığı için çoğu kimse bunun farkına varmaz.

Karın bölgesi sindirim sisteminin en önemli organlardan biridir.

Yemek borusu, mide, ince bağırsak, kolon, rektum, karaciğer, safra kesesi, pankreas, dalak, böbrek ve mesanenin alt kısmı karın bölgesini oluşturur.

Karın bölgesinde yaralanma, basınç, zorlama veya iltihaplanma olduğunda bu organların herhangi biri disfonksiyona girebilir.

Orta yaştaki kadınlar mide fıtığı ile çok sık karşılaşabilirler. Mide fıtığı oluşma riski bu yaştaki kadınların kilolu, obez, hamile veya başka bir hastalık varlığı nedeniyle de oluşabilir.

Mide fıtığı, çok acı verici bir durum olmasının yanı sıra, çoğu kişi de herhangi bir belirti göstermez.

Mide fıtığının belirtileri nelerdir?

Mide fıtığının belirtileri nelerdir?

Mide fıtığı kişide reflü belirtilerine yol açar. Buna bağlı olarak göğüste ağrı, yanma hissi ve boğazda tahriş gibi belirtiler ile sıklıkla karşılaşılır. Bunun yanı sıra aşağıdaki belirtiler mide fıtığının yaygın görülen belirtileridir.

  • Mide ekşimesi
  • Ağızda acı tat veya boğazın arkasından gelen acı su
  • Gece uyku arasında öksürük veya boğulma hissi
  • Ağızda kuruluk
  • Ağız kokusu
  • Asitli gıdaların regürjitasyonu
  • Yemeklerden sonra şişkinlik
  • Mide bulantısı
  • Kanlı kusma veya siyah dışkı
  • Yemeklerden sonra geğirme ve hıçkırık
  • Yutma zorluğu
  • Beklenmeyen kilo kaybı
  • Kronik öksürük veya boğaz tahrişi
  • Boğaz ağrısı ve kuruluk

Mide fıtığı nedenleri nelerdir?

Mide fıtığı, kas dokusunun zayıflaması ile midenin diyaframdan dışarı çıkması sonucu ortaya çıkar. Bu ise aşağıdakilerden kaynaklanabilir.

  • Diyaframda yaşa bağlı olarak değişiklik
  • Mide bölgesinde travma veya belirli ameliyatlardan sonra yaralanma
  • İleri yaşlarda doğum yapmak
  • Öksürme, kusma ve bağırsak hareketleri ya da spor gibi karın bölgesini zorlayan hareketler
  • Ağır nesnelerin kaldırılması ile kaslarda kalıcı ağrı

Kimler risk altındadır?

  • Bağırsaklarda iltihap olan kişiler
  • Sağlıksız beslenme
  • Obezite ya da aşırı kilolu olma(karın içinde artan basınca neden olur)
  • Hamilelik(sindirim organlarına baskı yapar)
  • Kronik veya güçlü bir şekilde öksürük (enfeksiyon sonucu solunum hastalığından dolayı neden olur)
  • Kabızlık (bağırsak hareketleri sırasında zorlanma veya itme)
  • Genetik faktör (bazı kişiler diyaframda normalden daha büyük bir açıklıkla doğar ve bu fıtık riskini artırır)
  • Çok şiddetli kusma
  • Diyafragma veya karında yaralanma
  • Kas zayıflığı ile ilişkili olarak yaşlılık

Mide Fıtığı Nasıl Geçer? 13 Farklı Doğal Yol

Mide Fıtığı Nasıl Geçer? 13 Farklı Doğal Yol

1- Masaj

Masaj genellikle karın boşluğunun en üst bölgesi hedeflenerek yapılır. Bu doğal ve basit yöntem mide fıtığı belirtileri ve buna neden olan rahatsızlığı azaltmada oldukça yararlı olacaktır. Ayrıca masaj, mide kaslarınızı güçlendirmeye de olanak sağlar.

Sırt üstü yatın ve vücudunuzu rahatlatınız. Ardından parmaklarınızı göğüs kafesinin hemen altına koyun ve aşağıya doğru bastırarak göbek deliğine doğru yavaşça hareket ettiriniz. Bu şekilde masaj terapisini 5 dakika boyunca tekrarlayınız. Mide fıtığının belirtileri azaltmak için sabah uyandığınızda ve gece yatmadan önce günde iki kez tekrarlayınız.

2- Elma sirkesi

Elma sirkesi mide fıtığının neden olduğu asit ve mide ekşimesi gibi belirtileri hafifletme yeteneğine sahiptir. Doğasında asidik olmasına rağmen elma sirkesi, vücudunuzda alkali bir etki sağlayabilir.

Bir bardak ılık suyun içerisine bir veya iki çay kaşığı çiğ elma sirkesini katın ve iyice karıştırdıktan sonra bu karışımı yemeklerinizi yemeden önce yavaşça yudumlayın. Mide ekşimesi veya mide asidi hissettiğinizde bu uygulamayı tekrar ediniz. Mide fıtığını etkili bir şekilde iyileştirmek için elma sirkesini hayatınızdan çıkarmayınız.

3- Papatya

Papatya, antiinflamatuar özelliği sayesinde mide fıtığını doğal ve güçlü bir şekilde tedavi edebilir. Ağrılı bir mideyi yatıştırmak, mide ekşimesini tedavi etmek ve sindirim sisteminizdeki kasları gevşetmek için papatya oldukça yararlıdır.

Bir bardak sıcak suyun içerisine bir çay kaşığı kurutulmuş papatyayı koyun ve yaklaşık 5 ile 7 dakika boyunca dinlendiriniz. Hazırladığınız papatya çayını dinlendirdikten sonra süzün ve isteğe bağlı olarak biraz bal ekleyeniz. Mide fıtığını etkili bir şekilde iyileştirmek istiyorsanız papatya çayını öğünlerinizi arasında günde 6 kez tüketiniz.

4- Aloe vera

Aloe vera, cilt ve genel sağlığı iyileştirmenin yanı sıra, mide fıtığına bağlı olarak sindirim problemlerini de tedavi etmek için mükemmel bir doğa harikası bitkisidir. Aloe vera bağırsakların iç astlarını yatıştırır ve karın ağrısını azaltmaya olanak sağlar. Ayrıca bu mükemmel bitki, iltihabı azaltarak mide ekşimesini kontrol altına alabilir.

Yemek yemeden 20 dakika önce yarım çay bardağı aloe vera suyu içmeniz mide fıtığı belirtileri etkili bir şekilde azaltabilir.

Dikkat!

Aloe vera suyun içerisine 2 çorba kaşığı aloe vera jeli eklemeyi unutmayınız. Bu jeli aloe vera suyu ile karıştırmanız ishalden dolayı muzdarip olmamanızı sağlayacaktır.

5- Mide fıtığı için sağlıklı bir diyet

Mide fıtığından muzdarip olduğunuzda diyetinize dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Mide fıtığını etkili bir şekilde önlemek için 2 ana unsur vardır. Birincisi fıtığı tetikleyen veya daha da kötüleştiren yiyeceklerden uzak durmak, ikincisi ise kilo vermek ve böylece mide üzerindeki baskıyı azaltmaktır.

Kafein, çikolata, sarımsak, soğan, kızarmış gıdalar, baharatlı yiyecekler, domates gibi bazı gıdalar ve turunçgiller mide yanmasına neden olan gıdalardır. Bu gıdaların tüketiminden kaçınmanız mide fıtığı belirtilerini azaltacaktır.

Sebze ve meyvelerden oluşan yüksek bir diyeti uygulayınız. Kabak, enginar, kuşkonmaz, yoğurt, kefir, çilek, kavun, serbest dolaşan tavuk, soğuk su balıkları, kemik suyu, hindistancevizi, maydanoz, zencefil ve rezene gibi gıdalar mide fıtığı belirtilerini iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Diyetinize bir miktar et ekleyebilirsiniz, ancak aşırıya kaçmamak şartıyla.

Diyetinizi dengelemeye yardımcı olması için fındık ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağları da tüketmeniz mide fıtığı belirtilerinden rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

Diyetinize eklemeniz gereken diğer bir besin ise tahıl gevreğidir.

Mide fıtığının belirtileri nelerdir?

6- Kaygan Karaağaç

Kaygan karaağaç mide fıtığı ağrısını etkili bir şekilde tedavi eden mükemmel bir bitkidir. Mide asiditesini azaltmanın yanı sıra, kaygan karaağaç mide ekşimesini de hafifletebilir. Ayrıca kaygan karaağaç vücudunuza antiinflamatuar ve yatıştırıcı etki de sağlayacaktır.

Bir su bardağı kaynamış suyun içerisine bir çorba kaşığı kaygan karaağaç kabuğu tozunu ekleyin ve iyice karıştırdıktan sonra bu karışımın 10-12 dakika boyunca dinlenmesini bekleyiniz. Hazırladığınız bu bitki çayını yemek yedikten sonra günde iki kez tüketiniz.

7- Karbonat

Doğal bir antiasit olarak bilinen karbonat, mide fıtığının en acı verici belirtisi olan mide ekşimesini hızla iyileştirme etkisine sahiptir.

Bir bardak suyun içerisine yarım çay kaşığı karbonat ekleyin ve bu karışımı içiniz. Mide fıtığı belirtilerini yaşadığınız zaman bu karışımı içebilirsiniz, ancak çok fazla tüketmekten de kaçınınız.

Dikkat!

Yüksek tansiyon hastalığınız varsa, mide fıtığı için bu karışımı kullanmaktan kaçınınız.

8- Tarçın

Tarçın, sakinleştirici ve mide yatıştırıcı özelliği sayesinde yemek yedikten sonra şişkinlik ve karın ağrısını azaltma özelliğine sahiptir.

Bir çay bardağı kaynatılmış suyun içerisine yarım çay kaşığı tarçın tozu ekleyin ve birkaç dakika demlendikten sonra sıcakken tarçın çayını içiniz. Mide fıtığı belirtilerini etkili bir şekilde azaltmak istiyorsanız tarçın çayını günlük olarak iki veya üç kez tüketiniz.

Diğer yandan, tarçın tozunu tatlılarınıza da bol miktarda katıp tüketebilirsiniz.

9- Yoga

Yoga, mide fıtığından dolayı oluşan rahatsızlıklardan kurtulmanıza yardımcı olur. Birçok yoga pozisyonunu içerisinde özellikle sandalye pozisyonu mide kaslarınızı ve diyaframınızı güçlendirmede size yardımcı olabilir.

Vücudunuzu rahatlatarak kollarınızı yanlara doğru koyun ve ayakta bekleyiniz. Ardından kolunuzu başınızın üstüne kaldırın ve göğsünüzü bacaklarınıza değene kadar 45 dereceye kadar bükünüz.

Kollarınız düz bir şekilde avuç içlerinizi yerde olduğundan emin olarak dizlerinizi yavaşça bükünüz. Derin nefes alıp verirken bu şekilde birkaç saniye boyunca bekleyiniz. Omuzlarınızı arkaya doğru gerdirin ve yaklaşık 30 saniye boyunca derin nefes alıp veriniz. Son olarak rahatlama pozisyonuna geri dönün ve bu egzersizi birkaç kez tekrarlayınız.

Yoga egzersizi karnınıza baskı yaparak mide fıtığı belirtilerini azaltır. Egzersizleri yaparken yorgun ya da zorlandığınızı hissettiğiniz an birkaç saniye dinlenin. Mide fıtığı belirtilerini etkili bir şekilde azaltmak istiyorsanız bu egzersiz rutinini zaman ve sıklığını kademeli olarak artırarak tekrarlayınız.

10- Mide fıtığı ağrısını azaltmak için sıcak su

Sabah kalktığınızda yapmanız gereken ilk şey ılık su içmektir. Bu uygulama diyafram ve mide kaslarınızın gevşemesine ve midenize ağırlık vermenize yardımcı olacaktır.

Ayağa kalkın, kollarınızı iki taraftan yukarı kaldırın ve ellerinizi göğsünüze değdirmek için dirseklerinizi bükünüz. Bu egzersiz diyaframınızı gerdirmeye yardımcı olacaktır.

Ardından ayak parmaklarınızı yukarıya doğru kaldırın ve topuklarınızın üzerinde birkaç saniye bekledikten sonra ayaklarınızı hızla yere koyunuz.

İçtiğiniz suyun midenizi aşağıya çekmesine yardımcı olmak için bu uygulamayı tekrarlayınız.

Son olarak, ayakta rahat durumda beklerken 15 saniye boyunca ağzınızı açarak hızlı ve kısa nefes alınız. Bu nefes egzersizi diyaframınızı sıkmak için oldukça faydalı olacaktır.

11- Uyku pozisyonunuzu değiştirin

Yemek yedikten birkaç saat aralığında yatmamaya dikkat ediniz. Özellikle yemekten sonra hemen yatarsanız mide fıtığı belirtilerini daha da kötüleştirebilirsiniz. Akşam yemeğinden sonra rahatlayın 3 saat boyunca dik oturun ve en az yarım saat boyunca evinizin içinde yürüyünüz.

Mide içeriğinin akışını kontrol etmek için uyku pozisyonunuz ayarlayınız. Yastığınızın 20 santimetre yükseklikte olduğuna dikkat edin ve hafif bir açıyla uyuma pozisyonu alınız. Gün boyunca egzersiz yaptığınızda daha iyi ve sağlıklı bir uyku çekmenize yardımcı olabilir ve aynı zamanda sindirim sağlığını da dahil olmak üzere birçok fayda sağlayabilir.

12- Sigara ve alkolden uzak durun

Sigara içen kişilerde iltihaplanma artar ve sindirim içeriklerinin salınımını kontrol etmek için önemli olan kas refleksi bozulur. Sigara kullanımı ayrıca, mide asidinin üretimini de artırabilir. Asit reflüsü mide fıtığının en önemli nedenlerinden biri olduğu için, asit reflüsü çekiyorsanız sigara kullanmaktan uzak durunuz.

Alkol, mideye aşırı bir şekilde zarar verebileceği için mide fıtığı belirtilerini artırarak aşırı şekilde rahatsız olmanıza neden olabilir. Genel sağlığınızı korumak ve mide fıtığı belirtileri azaltmak için alkol kullanımını bırakınız.

13- Stresinizi yönetin

Yüksek stres seviyesi bazı kişiler için sindirim üzerinde yıkıcı etkilere neden olabilir. Stres, iltihap seviyelerini artırır ve bağırsak sağlığını bozabilir. Ayrıca aşırı yeme, işlenmiş gıdaların tüketimi, hızlı yemek, yeterince dinlenmemek, egzersiz yapmamak ve öğün atlamak gibi sağlıksız alışkanlıklarda mide fıtığı belirtilerine neden olabilir.

Günde sadece 1-3 kez ağır öğün yerine küçük ürünleri tercih etmeniz hazımsızlık belirtilerini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.

Hazımsızlık sorununu etkili bir şekilde çözmek istiyorsanız yemeklerinizi daha yavaş yiyin, yemeğinizi iyi çiğneyin ve stressiz bir şekilde gününüzü tamamlayınız. Meditasyon, okuma, egzersiz, dışarıda vakit geçirmek gibi aktif yöntemlerde hayatınızdaki stresi atmanıza olanak sağlayabilir.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu