Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerYaşam - insan

Esrarın Doğru Bilinen Yanlışları

istanbul temizlik şirketi

Hepimizin sokakta kulaktan dolma ve doğrulu kanıtlanmamış bilgilerle yanlış bir bilinçlenme olmaktadır. Esrarın doğru bilinen yanlışlarına bu listemizde deyindik öncelikle esrar hakkında; Sarıkız, kuru, ot gibi isimlerle bilinen bir bitki çeşidi olan esrar içim olarak sigara gibi tüketilmekte ve etkisi ortalama birkaç dakika içerisinde fark edilir. Esrar, cannabis sativa adı ile bilinen hint keneviri bitkisinin yapraklarından oluşan ve acı boğazı yakan keskin bir tada sahiptir. 2000 li yılların istatistiklerine göre kullanım yaşı 9 yaşına kadar düşmüş olup gelecek nesil için ciddi tehlike oluşmaktadır.

Esrar içildiğinde yarım saat içinde en üst düzeyde etki göstererek 2 ile 4 saat içerisinde etkisini kaybeder. Esrar kullanımı rahatlama ve algıda değişiklik, zaman kavramının yitirilmesi ve duygusal deneyimlerde aşırı yoğunluk yaşatarak beyni uyuşturmaktadır. Kullanım sonrasında kişide aşırı yeme isteği ve özellikle tatlı tüketimi çoğalmaktadır. Madde kullanımı, kişinin kendisi ile birlikte ailesini de etkilemektedir. Madde kullanan kişilerin üzerinde kendileri tarafından algılanmayan ancak çevresindeki kişilere rahatsızlık verecek düzeyde hissettirilen bir koku oluşmaktadır.

Esrar kullanana kişiler kendi hayatlarını normal olarak devam ettirdiklerini düşünürken aslında sosyal çevresinde normal olmayan davranışlar sergiledikleri gözlenmektedir. Esrar ya da herhangi bir madde bağımlısı olan bir kişi, işten çıkarılabilir, arkadaşları tarafından terk edilebilir ancak ailesi her durumda o kişi ile birlikte olmak zorundadır. Aynı zamanda depresyonu da tetikleyen bu tarz alışkanlıklar insanların sosyal çevreleri ile birlikte psikolojik dengesinin de etkilenmesinde ve toplumdan soyutlanmasında zorlu bir süreçtir.

esrar hakkında gerçekler

Ben bağımlı olmam

Madde bağımlılarının birçoğu bağımlı olmadıklarını, istedikleri zaman esrar kullanımını sonlandırabileceklerini düşünürler. Böyle bir durumun irade ya da kişilik ile doğrudan bir neden sonuç ilişkisi olmaması sebebi ile herkes bağımlı olabilir .Bu durum kendilerinin iradeleri ile durdurabilecekleri bir davranış biçimi değildir.

Kontrol edebilirim

Kişiler ,oluşan özgüven duygusu ile kendilerini kontrol edebileceklerini düşünürler. Bu düşünce esrar kullanılan ortamlarda bulunmanın kendilerini etkilemeyeceğine inanmalarına sebep olmaktadır. Bu şekilde madde kullanan kişi zaman içerisinde kabul etmese de kontrolden çıkar ve esrar kullanmayı hayatının odağı haline getirir.

Bir kereden bir şey olmaz

Düşüncesi ile başlayan madde kullanımı hızla dozunu yükselttirerek bensiz olmaz kıvamına gelir. Vücuda hızla nüfus ederek beyini ve tüm organları esiri haline getirerek onsuz yaşayamayacağını düşündürmeye başlar. Bu sebeple bir kereden bir şey olmaz demek yerine bir kere yapan hep yapar mantığı ile hareket ederek bu ortamlardan hızla uzaklaşmak gerekir.

Esrar Bağımlılık yapmaz ,

Maalesef esrar bağımlılık yapar . Kullanıma ara verildiğinde ya da bırakıldığında ; terleme , titreme , bulantı , kusma gibi fiziki bağımlı belirtileri oluşturmaz ancak agresiflik ve uykusuzluk ,yoksunluk gibi psikolojik belirtiler gösterir. Psikolojik olarak hissettirdiği aşırı yoksunluk hissinden kurtulmak için tekrardan kullanıma yönlendirmesi ile bağımlılığı oluşturur.

Esrarı yiyerek tüketmek bağımlılık yapmaz

Esrar sigara gibi tüketildiği gibi bazen ot halinde olması sebebi ile yemeklere katılarak ya da ot halinde yenerek tüketilmektedir. Bu durum esrarın etlisini azaltmaz ya da bağımlılık yapma riskini azaltmaz. Normal etkisi 4 saat süren esrarın bu şekilde tüketilmesi sonucu etkisi 12 saate kadar çıkabilir ve bu şekilde kullanım oranı da kontrol edilememektedir.

Esrar kullanınca daha dikkatli oluyorum

Bu bilginin aksine esrar kullanımı dikkat dağınıklığı ve algı bozukluğu yaratmaktadır.

Ayrıca bünyeye dokunacağından mide bulantısı, kusma, panik hali yaratabilir. Bunların haricinde son derece etkili bir şekilde bireyin bilincini etkiler ve işlemez hale getirmek üzere harabiyetler oluşturur. Dünya genelinde birçok alanda yasa dışı yollarla temin edilen esrar kullanan insanların özellikle immune sistemlerinde çok ciddi hasarlar ve harabiyetler oluşturmakta olup, zaman zaman bireyi içinde bulunduğu durumdan kurtulabilmek adına intihara sürükleyebilmektedir. Her açıdan bütünüyle zararlı bir tür bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Esrar üzerine ortak hazırlanan bildirgeler ile son derece etkili bir şekilde faaliyetler sürdürülebilir ve yürütülebilir.

Esrar paranoya ya da depresyon ile baş etmek için kullanılmaz aksine var olan bu tarz rahatsızlıkları tetikler ve kişide daha kalıcı hasarlar bırakır. Aralıklarla kullanmak kişinin sosyal hayatını etkileyeceği gibi yüksek dozda kullanımı bilinç kaybına, doğru düşünememe, kalıcı depresyon ve bunlar gibi birçok psikolojik rahatsızlıkları yanında getirecektir.

Kenevir dünyanın en önemli üretim bitkisi iken Türkiye başta olmak üzere birçok ülkede yasaklanmıştır. Oysaki bir dönümlük kenevir 25 dönümlük orman ile aynı oksijeni üretmektedir.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu