Instagram takipçi satın al
Kimdir?Listeler

Hoca Ahmet Yesevi Kimdir?

Hoca Ahmet Yesevi kimdir kısaca ve önemli gelişmelerini yazımızda bulabilirsiniz.

istanbul temizlik şirketi

Hoca Ahmet Yesevi kimdir kısaca ve önemli gelişmelerini yazımızda bulabilirsiniz. Hoca Ahmet Yesevi bugünkü Kazakistan sınırları içerisinde yer alan Sayram kentinde 1093 yılında dünyaya gelmiştir.  Burada dini tasavvufi eğitimlerini alarak Yesi (Türkistan) şehrine göç etmiştir.

Tasavvufi eğitimi oldukça ilerlemiş olan Hoca Ahmet Yesevi hala günümüzde Şeyh olarak anılmaktadır. Tasavvufi bilgisine yetinmeyerek, Buhara kentine göç etti ve orada da zamanın en iyi alimlerinden dersler aldı. Daha sonra zamanında en iyi sofisi olan Şeyh Yusuf-ı nın müridi oldu.

Hoca Ahmet Yesevi Kimdir?

Hoca Ahmet Yesevi hayatını 3 kademe de yaşamaya çalışırdı. Birincisi; zamanının büyük bölümünü kendine ayırarak zikir ve ibadet yapardı. İkincisi; talebelerine(öğrenci) bâtınî ve zâhırî ilimlerini öğretir, üçüncüsü ise kendi parasını kendi kazanması için tahta kaşık ve kepçeler yapar onları satardı.

Hoca Ahmet Yesevi zaman zaman şiirlerde yazmaktaydı. Şiirlerini Türkçe kullanarak yazardı. Şiirleri dillerden dillere, yurtlardan yurtlara gezerek söylenirdi. Aynı teğide muhtaç bir bilgide olsa ‘Divan-ı Hikmet’ eserinin de sahibi olduğu söylenmektedir.

Hz. Muhammed (S.A.V.)’ e aşık bir insandı. O kadar tutkundu ki Hz. Muhammed (S.A.V.) 63 yaşında vefat ettiği için, Hoca Ahmet Yesevi 63 yaşına geldiğinde evinin altına odacık yaptırarak hayatının geri kalan kısmını orada geçirmiştir.

Teide muhtaç bilgiye göre Hoca Ahmet Yesevi 200 yıla yakın yaşamıştır. Fakat kaynaklarda geçen yaşı ise 73 tür. Hoca Ahmet, şimdiki Kazakistan sınırları içerisinde bulunan Türkistan şehrinde 1166 yılında Hâkkın Rahmetine kavuşmuştur.

Ahmet Yesevi Eserleri

  • Ḣikmatlar
  • Divanı Hikmet

Hayatı, Fikirleri ve Hikmetleri

  • İyilerin dalgalı denizlerden çıkardığı inciler
  • Cevâhiru’l-ebrâr min emvâc-ı bihâr: Yesevî menâkıbnamesi

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu