Instagram takipçi satın al
HaberlerTürkiye

Evlenecek herkes genetik taramadan geçirilecek

istanbul temizlik şirketi
Evlenecek herkes genetik taramadan geçirilecek

Özellikle çocuklarda görülen SMA ve benzeri riskli hastalıkların önüne daha önceden geçebilmek ve daha sağlıklı bir nesil yetiştirmek amacıyla yeni evlenen çiftlerin genetik taramadan geçirilmesi planlanıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yapmış olduğu açıklamalara göre evlenecek çiftlerin genetiklerine bakılacak ve kişilerin çocuk yapması durumunda çocuğa geçebilecek bir hastalığın olup olmadığı belirlenecek. Eğer çiftlerde herhangi bir risk varsa kendileri tüp bebek yöntemine ikna edilmeye çalışılacak. Ayrıca bu yöntemi kabul eden kişilerin tüm masraflarının da devlet tarafından karşılanması bekleniyor.

Spinal Musküler Atrofi, bizim bildiğimiz adıyla SMA hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçların çok pahalı olduğunu belirten Sağlık Bakanı, hem devletin hem de çiftlerin mali açıdan zarar etmemesi amacıyla böyle bir yola başvurduklarını açıkladı.

Tehlikeli bir hastalık olan SMA’nın daha öncesinde tespit edilmesi amacıyla yeni bir yöntem geliştirdiklerini duyuran Bakan şu açıklamalarda bulundu: “SMA, otozomal çekinik geçen bir hastalık. Tarama, evlilik öncesi basit bir testle, hatta hastanın gelmesine gerek kalmadan, kanın emdirildiği bir kağıdın gerektiğinde postalanabilir olduğu bir yaklaşımla mümkün olabilir. Bunun kiti var dünyada ama pahalı. Tarama olabilmesi için ucuz olması gerekiyor. Bunu sağlayabilmek amacıyla da kiti yerlileştirme çalışması başlattık.”

Çiftler Evlenemeyecek mi?

Çiftlerin bu hususta akıllarına takılan en büyük soru kendilerinin genetik hastalık taşıması durumunda evlenip evlenemeyecekleri oluyor. Bakan Fahrettin Koca da bu soruya şu şekilde cevap verdi: “Tarama sonucunda evlenme hazırlığındaki çiftte hastalıklı gen tespit edilirse hangi yolun izleneceği” soruldu. Bakan bu soruyu, “Ne yapacağız, evleneceklerse ‘Evlenmeyin mi?’ diyeceğiz. Hayır elbette, böyle bir durum söz konusu değil. % 25 oranında hastalıklı doğum söz konusu olabildiğinden, çifte, bundan sonraki sürece ilişkin tüp bebek yöntemi gibi yönlendirmelerle bilgilendirme yapılacak. Tüp bebek yönteminin de ücretini karşılamayı taahhüt edecek bir yaklaşım olacak.” diyerek cevapladı.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu