Instagram takipçi satın al
EğitimHaberlerListeler

Erasmusa Gidilesi 10 Ülke

istanbul temizlik şirketi
Erasmus, Türkiye’de ilk defa 2004 yılında uygulanmaya başlayan, Avrupa ülkeleri arasındaki öğrenci değişim programıdır. Üniversitede okuyan her öğrencinin gerekli şartları sağlaması halinde başvurabileceği ve başarı sırasına göre tercih ettikleri okullarda eğitim alabilecekleri bir programdır.

Asıl amacı Avrupa Birliğindeki ülkelerin birbirlerinin kültürlerine aşina olmaları ve kültürlerin küreselleşemesine olanak sağlamaktır. Türkiye şu şekilde işlemektedir. Devletin bu program için ayırdığı bir miktar vardır ve bu miktarı üniversitelere belirli şartlar altında verir. Üniversitelerde bu miktarı sadece ve sadece Erasmusa giden öğrencilere vermek için kullanmak zorundadır, asla başka bir ödeme için bu miktarı kullanamazlar. Dolayısıyla üniversiteler de çeşitli okullar ile anlaşarak o okula göndereceği öğrenci kadar kendi okuluna öğrenci almaktadır.

İsteğe göre 1 dönem yada 2 dönem olarak katılabilirsiniz. Şart olarak genelde İngilizce ve yıl sonu ortalaması baz alınır. Eğitim süresi boyunca yalnız 1 kere katılabilirsiniz. (lisansta 1 yüksek lisansta 1 kez). Ve okul size belli bir miktarda (sanırım o ülkede asgari yaşama şartlarını sağlayacak miktarda) hibe verir. Bence üniversitede yapabileceğiniz en güzel şey, ve bunun daha güzel ve daha doğru bir seçim olması adına size bir nevi öneri sunmak istedim. Umarım dilediğiniz ülkede Erasmus yapabilirsiniz 🙂 Başarılar…

İspanya

İspanya

Eğer tekrar Erasmusa gidecek olsam herhalde yine İspanyaya giderim. Eğlenmeyi bilen, tarihi olan, keyifli arkadaşlıklar kurabileceğiniz müthiş bir deneyim sundu bana . Esnafın büyük çoğunluğu İngilizce bilmese de İspanyolca kolay bir dil olduğu için öğrenebilirsiniz bile. Hangi şehirde olduğunuz önemli değil bu ülkede olmanız yeterli. Dezavantajı ise Avrupanın en güneyinde olması, en kuzeye gitmek uçakla dahi uzun sürüyor ama olsun yine de tercih edilir.

Portekiz

Portekiz

İspanyanın hemen bitişinde olan Portekiz bir çok açıdan İspanya ile çok benzerdir. Hem insanları, dili, kültürleri neredeyse aynıdır diyebiliriz. Yine tek dezavantajı en güneyde olmasının haricinde tercih edilebilir. Porto sahilleri gibi güzel sahil zor bulunur.

Polonya

Polonya

Polonya’nın tercih edilmesinin en büyük sebebi sanırım ucuz olması olur ve tabi Avrupa’nın ortasında olması, her yere yakınsınız. Polonya’dan birçok ülkeye otobüs ile bile seyahat edebilirsiniz. Ama kış aylarında aşırı soğuk olur ve üşüye bilirsiniz ama eğlenceli gece hayatı içinizi ısıtacaktır. Ve diğer bir dezavantajda, Polonyalı erkeklerde serserilik, mafyalık hat safhadadır. Bizde de geri vites olmayacağı için sorun yaşayabilirsiniz 🙂

Çek Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti

Müthiş tarihi dar sokakları Avrupa’nın en en eğlenceli gece hayatına sahip Prag insanlarının yaşadığı müthiş bir ülke. Her ne kadar soğukta olsa, Avrupa’nın orta yerinde olması ve mükemmel bir gece hayatının olması gitmek için yeterli sebepler olarak düşünülebilir.

Hollanda

Hollanda

Amsterdam gibi Dünyada bir ekol olan şehre sahip Hollandayı anlatmaya gerek yok sanırım. Kendilerine has ev tasarımları, Coffee Shopları ve Red Light ile bilinen Amsterdam için tercih edilir. Ayrıca gece hayatının da çok güzel olduğunu söyleyebiliriz. Dezavantaj olarak ise Avrupa da en çok Türk’ün bulunduğu 3. ülke olması olabilir belki. Metroya kaçak bindiğinize sizi çeviren görevli polisin Türk olması oldukça yüksek ihtimal (ne kadar şanslıysam artık bana öylesi denk geldi).

Belçika

Belçika

Brüksel ülkenin başkenti olduğu, aynı zamanda da Avrupa Birliğinin bir çok toplantısının olduğu, parlamento binaları yoğunlukta olan bir nevi Türkiye’nin Ankara’sı gibi bir şehir Brüksel. Ama öyle bir yer daha var ki Brüksel’e trenle 1,5 saat, adı Brugge tam bir çikolata cenneti. Hayatınızda görmediğiniz tadamayacağınız kadar çeşitte çikolataların bulunduğu dik çatılı evleri ile kendine has bir havasının olduğu bir yer. Ama kış aylarında giderseniz soğuktan donabilirsiniz. Öyle ki soğuktan kanallardaki su donabiliyor.

Almanya

Almanya

Almanya sahip oldukları sanayi gücü ile Avrupa Birliğinin ekonomik olarak en sağlam 3 ülkesinden biri diyebiliriz. Soğuk olduğundan olsa gerek insanları soğuk kanlıdır ama yaptıkları otomobiller, sahip oldukları fabrikalar bir mühendis için en anlamalı Erasmus ülkesi diyebiliriz. Eğlenebileceğiniz, çok fazla gezecek yeri olan güzel bir ülke. Hele Erasmus sonunda kalabilirseniz ileride mal varlığınız oldukça yüksek olması muhtemel.

İngiltere

İngiltere

Dünyanın en güzel ülkelerinden olan İngiltere de erasmus yapmak çok keyifli olsa gerek. Hele ingilizce konuşmalarını ilk zamanlarda anlamasanız da, belkide Erasmusunuzu en verimli geçeceği ülkedir diyebiliriz. Londra gibi bir yerde olursanız, hakikaten kariyeriniz açısında ileriye yönelik çok olumlu olacaktır.

Fransa

Fransa

Aşıklar şehir diye bilinen Paris’ in başkenti olduğu hakikaten insanın aşık olasını getiren bir yer. Ülkeye gelen herkesi zamanla belirli bir entellektüeliteye ulaştırmıştır, Öyle ki eskiden çok fazla sömürgesi olduğundan çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmakta. Bir çok güzel şehre sahip bu ülkede Erasmus yapmak bence bir ayrıcalıktır.

Macaristan

Macaristan

Avrupa’nın karpatlarla çevrili denize kıyısı olmayan, Budapeştesi olan bir ülkedir. Hem gece hayatı çok güzel olan hemde gezilecek görülecek yeri çok olan ülkede Erasmus yapmak oldukça keyifli olsa gerek.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu