Instagram takipçi satın al
Teknoloji

PaLM-SayCan , Google’ın Mutfağında Test Edilmeye Başlandı!

Google’ın yan şirketi olan Everyday Robots tarafından üretilen PaLm-SayCan , kullandığı yapay zeka sayesinde günlük işleri gerçekleştirebilecek.

istanbul temizlik şirketi

PaLM-SayCan Yapay Zekasıyla Günlük İşleri Gerçekleştirebilecek!

Google’ın yan şirketi olan Everyday Robots tarafından üretilen PaLm-SayCan , kullandığı yapay zeka sayesinde günlük işleri gerçekleştirebilecek. Google’ın yeni robotu PaLM-SayCan , içerisinde kullanılan ve Google tarafından geliştirilmiş PaLM yapay zekası sayesinde dil bariyerini de aşmış ve 540 milyara yakın dil parametresini öğrenmiş durumda. Robot şu an öğrenme sürecinde ve yeni istikameti bir mutfak! PaLM-SayCan için hedeflenen varış noktası verilen komutları anlayabilmesi, analiz edip en doğru çözümü sunabilmesi ve hatta karmaşık matematik problemlerini bile çözebilmesi… Bu durumda yeni rotasının mutfak olmasındaki neden: günlük hayat pratiklerini öğrenmesi ve insanlar ile iletişim kurabilmesi. Robot süpürgelerin yaygınlaşması ile birlikte özellikle temizlik gibi gündelik işlerimizi robotlara devretmeye başladık. Testleri devam eden Google robotunun tasarımı diğerlerinden çok farklı olmasa bile özellikle mutfakta ve ev işlerinde yardımcı bir robot görevi üstlenmeyi planlıyor. Google’ın PaLM adını verdiği yapay zeka, daha fazla zamana ihtiyacı olan kişilerin işine yarayacak gibi görünüyor.

PaLM-SayCan , Google'ın Mutfağında Test Edilmeye Başlandı!
PaLM-SayCan

PaLM-SayCan Nasıl Görünüyor?

Söz konusu robot PaLM-SayCan boru şeklinde beyaz bir gövdeye ve tek bir kola sahip. Kolunun ucunda bir kavrama mekanizması ve tekerlekleri bulunuyor. Bizden biri gibi görünmesi için insanda gözün bulunduğu noktaya kameralar yerleştirilmiş. Pratik işlevsellik için tasarlanan PaLM , “bana atıştırmalık bir şeyler getirir misin?” ya da “içeceğimi döktüm yardım eder misin?” denildiği zaman bu komutlar için çalışmaya başlıyor. Hedefini ortaya koymayı amaçlıyor ve elindeki her türlü beceriyi bu komu için sergiliyor. Ayrıca PaLM-SayCan karmaşık cümleleri de anlayabiliyor. Örneğin “Bir soda, elma ve suyu dışarıda bıraktım. Onları atıp sonra da masayı silmek için bana bir sünger getirir misin?” cümlesindeki birkaç farklı adım içeren görevleri de başarı ile yerine getirebiliyor.

PaLM-SayCan , Google'ın Mutfağında Test Edilmeye Başlandı!
PaLM-SayCan 2022

Google’ın Kendi Mutfağında Test Ediliyor

Aslına bakarsanız başta Boston Dynamics olmak üzere pek çok şirketin robotlarını laboratuvarlarda ya da fabrikalarda test etmesine daha alışkınız. Ancak PaLM-SayCan , diğer robotlar gibi fabrikada test edilmek yerine farkını ortaya koyarak Google’ın kendi mutfağında test edilmeye başlandı. Google analisti tarafından aktarılan bilgiye göre, gelişmiş yapay zekaya ve sensörlere sahip olan bu robotun geleneksel ortamların dışında test edilmesinin sebebi, insan davranışlarına ve diline adapte olabilmesini sağlamak…  Robot, yazılı ve sözlü ifadeleri rahatlıkla anlayabiliyor. Kendisine söylenen komutu analiz edip uyguluyor ve en doğru çözümü bulmak için becerilerini kullanıyor. Hala geliştirilmekte olan PaLM ‘ın, çok karmaşık matematik sorularını bile çözebileceği söyleniyor. Yanı sıra ögeleri bulma ve yakalama gibi becerilere de sahip.

Bir Asistan Görevi Görüyor

Şirket tarafından paylaşın bilgilere baktığımız zaman PaLM , markaları ayırt edebiliyor ve temizlik yapabiliyor. İnsanların ne isteyeceğini ve bunlara nasıl yanıt vereceğini öğrenen robot, bir asistan görevi görüyor. Google Araştırma Robotik Lideri Vincent Vanhoucke, “Google, bilgiye erişim sağlamaya, insanların günlük yaşamlarında görevlerini yerine getirmelerine yardımcı olmaya odaklanan bir şirket olmaya çalışıyor” diyor ve bir robotun neler yapabileceğini düşünmek konusunda hayal güçlerini geliştirdiklerini ifade ediyor. Google, özellikle robotik üzerinde sektörel bir hırsa sahip. Google’ın çatı şirketi olan Alphabet ve PaLM ’ı üreten yan şirketi Everyday Robots firmaları Tesla Bot’a rakip olma çabasında.

 

Daha fazlası için tıklayarak sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın!

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu