Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Kirazın Faydaları Nelerdir?

istanbul temizlik şirketi
Kirazın Faydaları Nelerdir?

Kirazın tadının ve görsel güzelliğinin de önüne geçen en önemli özelliklerinden biri de çok iyi bir antioksidan olmasıdır ve bu antioksidanın içinde bol miktarda A vitamini C, K ve B1-B2-B6 vitaminleri bulunmaktadır. 100 mg kirazda 17 bin miligram C vitamini bulunmaktadır. Bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı ise 60-80 miligramdır. Potasyum, demir kalsiyum ve magnezyum açısından da oldukça zengin bir meyvedir kiraz.

Kirazın vücudumuza olumlu etkileri

Kirazın kış aylarında alınan fazla kilolardan kurtulmamız için de çok faydalı bir antioksidandır. Bunların yanında uykuya, metabolizmanın çalışmasına karın ağrısı ve şişkinliklerine, eklem ağrılarına da iyi geldiği söylenmektedir. Kalp ve zihinsel hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Sindirim siteminin sağlıklı bir şekilde çalışması için de oldukça faydalıdır. Yapılan araştırmalara göre kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaktadır. Tüm bunların yanı sıra birçok hastalığa iyi gelmektedir. Bu yüzden tüketimine dikkat edilmesi gereken meyvelerden bir tanesidir. Kiraz hem kolesterolü hem de kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağlar. Bu nedenle romatizma ve gut hastalıkları, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde kullanılmaktadır. Kabızlığa da iyi gelmektedir. Kirazda bulunan kinik asit, böbreklerin taş ve kum yapmasını önleyebilir düzenli tüketiminde dökülmesine yardımcı olabilir. Kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasına yardımcı olabilir. Devamlı ilaç tüketiminden dolayı karaciğerde oluşan yükün azaltılmasına yardımcı olabilir. Kirazın faydalarının yanında kiraz sapı da oldukça faydalıdır. 30 gram kiraz sapını 1 litre suda 10 dakika kaynatarak hazırladığınız çayın, böbrekleri çalıştırarak kan ve idrar yolları temizlemeye yardımcı olur, safra akımını sağlamaya yardımcı olur ve bağırsaklarınızda rahatlatıcı bir etki göstermeye yardımcı olur.

Kirazın içerdiği meyve şekeri olan levüloz rahat sindirilebildiğinden dolayı şeker hastaları da kirazı yanında protein kaynağı olan besinlerle birlikte kirazı tüketebilir. Bir diğer faydası ise A vitamininin önemli bir kaynağı olan karoteni içeren kiraz, göz problemlerinin önlenmesinde yardımcıdır.

Şeker Hastalarına Kirazın Faydaları: Kirazda diğer meyvelere oranla daha düşük glisemik indeks oranına sahiptir ve bu sebepten ötürü kan şekerinin çok hızlı çıkış ve inişine neden olmayarak kan şekerini dengede tutar.

Yağ Yakmada Kirazın Faydaları:

Kiraz ve kiraz sapının özellikle karın bölgesindeki yağların erimesinde önemli bir rolü vardır ve bazı araştırmalar kirazın ve ayrıca kurutulduktan sonra demlenerek içilen kiraz sapının yağları erittiğini ortaya koymuştur. Kiraz düzenli olarak tüketildiğinde veya kiraz saplarından demlenen çay düzenli olarak içildiğinde karın yağlarınızın eritmesinde önemli bir etken olacaktır.

Rahat Uyku İçin Kirazın Faydaları:

Kirazda bol miktarda melatonin hormonu bulunmaktadır ve bu hormon sağlıklı bir uyku çekmeye yardımcı olur. Bunun haricinde melatoninin hormonunun güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Akşamları yatmadan önce bir miktar kiraz yemenin rahat bir uykuya yardımcı olacağı yapılan klinik deneylerce kanıtlanmıştır.

Beyin Sağlığı İçin Kirazın Faydaları:

İlerleyen yaşlarda beyin hücreleri arasındaki iletişim azalır ve bundan kaynaklı olarak zihinsel aktivitelerimiz yavaşlayabilir, hafıza sorunları görülebilir. Bu ve bunun gibi birçok rahatsızlığa yardımcı olması açısından düzenli olarak kiraz yiyerek ilerleyen yaşlarda oluşan bu durumu engelleyebilir ve süreci yavaşlatabilirsiniz.

Alzheimer Hastalığı İçin Kirazın Faydaları:

Kirazın çok iyi bir antioksidan olması direkt olarak bütün organların sağlığına olumlu yönde etki eder. En önemli organlarımızdan bir tanesi de beynimizdir. Yapılması gereken beyin jimnastikleri yanında kiraz tüketmek yaşlanmanın yol açtığı Alzheimer hastalığına yakalanma riskini azaltır.

İnme ve Felç Riskine Kirazın Faydaları:

Üniversitelerin yaptığı klinik araştırmalarda kirazın içerdiği yağlar ve antioksidan özelliği, kan basıncını düzenlemekte, kolesterol seviyesini de sağlıklı bir seviyede tutmaktadır. Bundan dolayı kiraz tüketimi kan basıncı ve kolesterolden kaynaklanan inme felç ve bu tarz hastalıkların risklerini azaltır.

Cilt Sağlığında Kirazın Faydaları:

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalara göre, kiraz yaşlanmayı yavaşlatır. Günlük olarak tüketilen bir bardak kiraz suyu cilt hastalıklarının iyileşmesine cilt lekelerinin azalmasına yardımcı olmaktadır. Hücrelerin işlevlerini kaybetmesine neden olan sebepleri ortadan kaldıran kiraz, cilt sağlığına da ciddi bir katkıda bulunmaktadır.

Böbreklerimize kirazın Faydaları:

Antioksidan ve idrar söktürücü özelliğiyle kiraz böbreklerimize de dosttur ve vücudumuzu zehirli maddelerden temizlemeye yardımcı olur.

Kiraz romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisine de yardımcı oluyor. Bunların yanı sıra kirazın yapısında bulunan kinik asit ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği ve varsa zamanla döktüğü, üstelik safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olduğu bilinmektedir.

Kas Ağrılarına Kirazın Faydaları :

Günlük tüketilen bir miktar kirazın veya bir çay bardağı kiraz suyunun kas ağrılarını azaltır. Bir bardak kiraz suyu yorulmalardan dolayı meydana gelen kas ağrılarını gidermeye yardımcı olmaktadır.

Kalp Sağlığına Kirazın Faydaları:

Kirazda bulunan bol miktarda potasyum kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Ayrıca potasyum hipertansiyon riskini azaltır ve kan basıncını düzenleyerek kötü kolesterolü düzenli bir seviyede tutmaya yardımcı olur.

İltihap Sorunlarında kirazın Faydaları:

İlerleyen yaşlardaki kadınlar üzerinde yapılan deneylerin sonuçlarına göre kiraz ya da kiraz suyu 3 hafta boyunca tüketildiğinde şiş ve eklem ağrılarını giderdiği görülmüştür. Vücuda ağır gelen ve bayat gıdaların zararlarını önleyen kiraz aynı zamanda kandaki zararlı maddelerin vücuttan atılmasını ve kanın temizlenmesini sağlıyor ve ciltte oluşan sivilcelerin giderilmesine yardımcı oluyor. Kozmetik ürünlerinde kullanılan kiraz ya da taze kiraz suyu aynı zamanda yüz ve boyun çevresindeki kırışıklıkların giderilmesine yardımcı oluyor. İlaç tüketiminden zarar görmüş böbreklerin onarılmasına da yardımcı olmaktadır. Normale dönen böbrekler sindirimin gücünü artırıyor. Kiraz ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Bol miktarda fosfor bulunan kiraz sinirleri kuvvetlendirerek sakinleşmeye yardımcı oluyor.

Kirazın bilinen bir zararı olmamasına karşın fazla tüketimi sindirim sistemine zarar verebilir ishal, miğde bulantısı, kusma ve alerjilere neden olabilir.

Kirazın Besin Değerleri

100 gram kiraz;

  • Günlük C vitamini ihtiyacının %12’sini
  • K vitamini ihtiyacının %3’ünü
  • B6 vitamini ihtiyacının %2’sini
  • Folat ihtiyacının %1’ini
  • A vitamini ihtiyacının %1’ini
  • Kalsiyum ihtiyacının %1’ini
  • Demir ihtiyacının %2’sini
  • Magnezyum ihtiyacının %3’ünü
  • Fosfor ihtiyacının %2’sini
  • Potasyum ihtiyacının %6’sını
  • Bakır ihtiyacının %3’ünü
  • Manganez ihtiyacının %4’ünü karşılamaktadır.

Kiraz Sapı Çayının Faydaları:

Tadına doyamadığımız kirazın saplarını ve çekirdeklerini pek önemsemeyiz. Oysaki kiraz saplarının da sağlığa oldukça çok faydası vardır. Kiraz saplarını kurutarak hazırlayacağımız çay birçok hastalığa ve zayıflamaya yardımcı olmaktadır. Kiraz sapı çayı hazırlamak oldukça kolaydır. Kurutulmuş sapları yaklaşık bir litre kaynamış suya bir yemek kaşığı kiraz sapı ekleyin ve 10 dakika demleyin. Afiyetle için.

Sabah ve akşam içilen bir bardak kiraz sapı çayı böbreklerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

Sinirleri yatıştırmakta olumlu yönde etkisi olan kiraz sapı çayı aksamları yatmadan önce içildiğinde hem sakinleştirmeye hem de rahat bir uykuya yardımcı olur.

Bağırsakları temizler ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve idrar yollarına faydalıdır.

Kiraz sapı çayı yüksek tansiyon kalp krizi ve damar sertliği gibi rahatsızlıklara da iyi gelir.

Sindirim sistemine faydalıdır ve zayıflamaya yardımcı olur.

Kiraz Ağacı Hakkında Bilgiler

Kirazın meyvesinden ve sapından oldukça bahsettik peki bu meyvenin ağacının özellikleri nelerdir birazda bundan bahsedelim.

Farklı kiraz türleri olmasına karşın kiraz ağaçları “Prunus” gülgiller familyasındandır. Ülkemizde yetiştirilen kiraz ağaçlarının birçoğu “Prunus avium” dur. Bu ağaç Kuzey Afrika, Tunus Batı Asya, ve Fas’ta yetiştirilmektedir. Ekşi kiraz ağacı ise daha çok Avrupa Türkiye de dahil ve güneybatı Asya’da yetiştirilmektedir. Türkiye, Rusya ve Ukrayna’nın ardından dünyanın 3. büyük ekşi kiraz ve en büyük tatlı kiraz üreticisidir.

Az güneş gören kiraz ağacının yaprakları mümkün olduğunca çok ışık almak için büyük olur. Çok güneş alan yapraklar ise “fotosentez” kapasitesini arttırmak için kalınlaşır.

Normal bir kiraz ağacı 30 metreye kadar uzayabilir. Fakat bodur kiraz ağaçlarının uzunluğu en fazla 200 – 250 cm olmaktadır. Kiraz ağacı bahar aylarında yeni yapraklarla birlikte beyaz ve pembe çiçekler açarak bizlere görsel bir şölen oluşturmaktadır.

Kiraz meyvesi ve çekirdeği insanlar arasında olduğu kadar başta kuşlar olmak üzere diğer hayvanlar arasında da bir hayli sevilen bir meyve türüdür.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu