Instagram takipçi satın al
Sağlık

Benler Sağlık için Tehlike mi?

istanbul temizlik şirketi

Her insan en az bir düzine bene sahiptir. İnsan vücudunda ben olmayan insan yoktur. Benlerin sayısı ve vücutta dağılışı her insanda farklıdır. Kimileri tüm vücuda yayılmış irili ufaklı yüzlerce ben olabilirken kimilerinde bir düzineden fazla değildir. Benler yerine göre bir güzellik ve çekicilik abidesi olarak kullanılabilmektedir. Pek çok insanı rahatsız etsede bazı bayanlarda yüzde aksesuar olarak gibi görünür.

Benler Neden Olur ve Tehlikenin İşareti midir?

Benlerin oluşmasının nedeni vücudumuzda bulunan ve deriye rengini veren melanosit olarak isimlendirilen hücrelerdir. Bu hücrelerin bir araya toplanarak birikir ve ben olarak bildiğimiz doku parçalarını oluşturur. Tıp dünyasında ismi iyi huylu tümör olarak geçer. İyi huylu tümörler insana zarar vermezler. Şunu eklemek gerekirki insan vücudundaki ben çıkması o benin zararlı olduğu anlamına gelmez

Benler doğuştan veya yaşam süresince ciltte oluşabilir. Benler çok farklı karakter ve şekilde karşımıza çıkabilirler, Ben Renkleri; kırmızı, kahverengi, mavi veya siyah veya bu renklerin karışımı şeklinde görülebilir. Benlerin renginin siyahtan farklı olması sizin korkmanız anlamına gelmemektedir. Benlerin büyüklükleri birkaç milimetreden, neredeyse bütün bir sırtı kaplayacak büyüklüğe yani onlarca santimetreye değişebilir.

Benler Kansere Sebep olur mu? Benler tehlikeli midir?

Benler Kansere Sebep olur mu? Benler tehlikelimidir?

Türk toplumunda benler hakkında pek çok efsane vardır. Benlerin oluşması hakkında örneğin hamileyken ciğer kanı damladığına bile inanılmaktadır. Elbette hiç bir bilimsel dayanağı yoktur ve akıl dışı bir inanıştır. Toplumda ne yazık ki benler hakkında çok yanlış bilgiler dolaşmaktadır.

Benler hakkındaki bilgi kirliliği bir yana önemli olan benlerin takibidir. Eğer beninizde hızla yayılan bir bense, malin melanom adını verdiğimiz deri kanseri gelişme ihtimali oldukça yüksektir. Bu yüzden benler konusu gözardı edilmemesi gereken önemli konulardan biridir. Konuya ek olarak doğumda ciltte olmayan ve daha sonra çıkan benlerde zaman içerisinde malin melanom dediğimiz cilt kanserine dönme ihtimali yüksektir.

Benler ve kanser hakkında araştırma yapıyor iseniz aşağıdaki maddeleri göz atmalısınız. Kendiniz veya yakınlarınızın sahip olduğunuz benler ile karşılaştırınız.

  • Açık tenli, renkli gözlü kişilerde meydana gelen benler
  • Var olan bir bende değişiklik olması: Renk, büyüklük, sınırlarında değişiklik olması, kanama yapması gibi
  • 6mm den büyük sınırları düzensiz, kahverengi-siyah benler
  • Kahverengi-siyah bir benin renginde açılma olması
  • Sık sık travmaya maruz kalan benler
  • Mavi – siyah renkli benler
  • Ailede cilt kanseri (melanom) hikayesi olması

Sizde bu belirtilerin birini yada bir kaçını gösteriyor iseniz sağlık kontrolüne gitmenizi öneririz. İnsan sağlığı konusu göz ardı edilmemesi ve risk alınmaması gereken konulardan biridir.

Ben Kontrolünü Hangi Poliklinik Yapar? Benleri Hangi Poliklinik Alır?

Ben aldırma konusunda kafa karıştıran bir konu Cildiye, Dermatoloji, Plastik Cerrahi, Patoloji gibi günlük hayatta sık kullanılmayan kelimeler olduğu için pek bilinmeyen kavramlardır. Bunları kısaca açıklamak benlerini kontrol etmek isteyen ve şüphelenen insanlar için doğru olacaktır.

Hangi Poliklinikler Benler ile İlgilenir?

Hangi Poliklinikler Benler ile İlgilenir?

Cildiye; isminden de çok rahat anlaşılacağı gibi cilt sorunları ile ilgilenen hastanenin polikliniğidir. Ben konusunda genellikle ilk olarak cildiye alanında çalışan hekimlerce görülmesi görülmesi uygundur. Bu daldaki hekimler genel olarak ben aldırma operasyonu gerçekleştirmemektedir.

Dermatoloji ise Cildiyenin latince ismidir. Dermatoloji ve Cildiye aynı polikliniği ifade etmek için kullanılan isimlerdir.

Plastik Cerrahi; Estetik ve güzellik alanında çalışma yapan daldır. Estetik cerrahlar tarafından bu poliklinikte hizmet verilir. Benlerinizi aldırmak ister iseniz bu hekimlerin yaptığı muayene neticesinde ben aldırma operasyonu gerçekleştirir.

Pataloji; Patoloji hastalıkla ilgili hücrelerdeki, dokulardaki ve organlardaki yapısal ve işlevsel değişikliklerin çıplak gözle veya mercekle tanınması, araştırılması ve incelenmesiyle ilgilenir. Eğer ben aldırır iseniz kanser riski taşıyıp taşımadığını bu birim tarafından tespiti yapılır. Ben aldırırsanız çıkarılan benlerin patoloji servisine gönderilmesini isteyiniz.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu