Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerSağlıkYaşam - insan

Öfkenizi Nasıl Kontrol Altına Alırsınız?

istanbul temizlik şirketi

En sakinlerimiz bile çok çalışmaktan dolayı, çocuklardan ya da eşlerden vb. durumlardan öfkelenebilir. Bu anlarda öfkemizi kontrol etmeyi başaramayıp, işleri bozabilir ya da insanları gereksiz yere kırabiliriz. Bu durumda öfkemizi nasıl kontrol altında tutabiliriz, bakalım…

öfke kontrolü yöntemleri

Yürüyüşe çıkın;

Egzersiz, öfkenizle baş etmenin en iyi yollarından biridir. İçinizi döküp rahatlamanızı ve endorfin salgılanmasını sağlar. Yürüyüşünüze eşlik edecek bir arkadaş bulmakta, sizin için bir destek görevi görür. Yalnız yürümek de düşünmenize, olayları yeniden değerlendirmenize ve olaylara daha iyimser açıdan bakmanıza yardımcı olur.

Derin nefes alın;

Bulunduğunuz noktadan ayrılamıyorsanız derin nefes almayı deneyin. Çünkü derin bir nefes almak için ne özel bir yere, ne de özel bir alete ihtiyaç duyarsınız. Vücuda giren oksijen miktarının artması geriliminizin ortadan kalkmasında rol oynarken, aynı zamanda kan basıncınızı da düşürür. Peki derin nefes almanın kolayı nasıldır? Dilinizi ön dişlerinizin arkasına yani damağınız doğru koyun. Burnunuzdan 5 sn.’ye süresince nefes alın ve 6-7 sn’ye bekleyin. Ardından yavaşça aldığınız havayı geri verin. Elinizi karnınıza koyduğunuzda nefes alırken karnınızın şiştiğini göreceksiniz. Bunu 4-5 kez tekrarladığınız da ise, rahatlamış olduğunuzu göreceksiniz.

Müzik dinleyin;

Müzik duygularınızı değişime uğratmanın en basit yoludur. Müzik neşelenmenizi, hüzünlenmenizi ve tabi ki sakinleşmenizi sağlayabilir. Rahatlamanızı sağlayacak favori müziklerinizi açın ve dinleyin. Mesela egzersiz yaparken aynı zamanda yatıştırıcı müzikler dinleyebilirsiniz. Araştırmalara göre bu sırada beyin dalgaları, yavaş ritmle senkronize olarak, sizi meditasyon havasına sürükler.

Bunların yanında arkadaşlarınızla dertleşmek, çilek, siyah çikolata yemek, uykunuzu düzgün almış olmak öfke kontrolü için önemli kriterlerdir. Ayrıca öfkenizi kontrol altından tutabilmek için hergün düşünün. O gün sizin davranışlarınızı etkileyebilecek birşeyler oldumu, sizin gergin olmanıza, endişeli olmanıza sebep olacak birşeyler oldumu. Eğer bunun farkına varırsanız, o gün kolay etkilenebilir olduğunuzu görüp, olaylara fevri tepki vermekten kaçınabilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu