Instagram takipçi satın al
Haberler

ABD’li havacılık devi Boeing Bir Darbe Daha Aldı!

istanbul temizlik şirketi

Çin, ABD’li Boeing’in en büyük rakibi olan Airbus ile 300 uçak alımına imza attı.

Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden olan Boeing, beş ay ara ile ard arda düşen Boeing 737 MAX 8 tipinde ki yolcu uçaklarıyla dünyada büyük bir eleştiri ve acıyla gündeme gelmişti. Boeing 737 MAX 8 tipi uçakların yazılımsal bir hata sebebiyle düştüğü açıklanmıştı. Bu kazalar toplamda 346 kişinin ölümüyle sonuçlandı.

Boeing 737 MAX 8 346 kişinin ölümüne sebep oldu

Boeing, kazalar üzerine, 737 MAX yolcu uçağının bu tip kazalara karşı güvenliği için “Extra Güvenlik Paketi” olduğunu ve hava yolu şirketlerinin kar marjını yükseltmek için bu paketi satın almadıkları belirtilmişti. “The New York Times”’ın haberine göre, düşen ve yüzlerce kişinin ölümüne yol açan Boeing 737 MAX tipi yolcu uçaklarında, ekstra olarak satılan iki güvenlik paketi de yoktu. Fakat burada dikkat çeken nokta, Federal Havacılık İdaresi’nin bu tip güvenlik önlemlerini zorunlu tutmuyor olmasıydı. 

Bu kazaların üzerine Çin Airbus ile görüşme yaptı.

Image

Çin, Avrupa’yla ilişkileri güçlendirerek, ABD ile vermiş olduğu ticaret savaşında öne geçebilir!

Çin’in, Avrupa’yla ilişkileri güçlendirerek, ABD’nin Avrupa üzerindeki gücünü azaltmak istediğini anlamak zor değil. Çin, Boeing yerine Airbus’ı tercih etti. Tercihin Airbus’tan yana olmasının sebepleri olarak, MAX 737’den kaynaklanan sorunlar ve Amerika ile devam eden ticaret savaşı olduğu açıklandı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Fransa ziyaretinde iki ülke arasında sağlık, ulaşım,yenilenebilir enerji ve havacılık gibi birçok alanda anlaşmalar imzaladı.  Anlaşmaya göre Çin, Fransız Airbus‘tan 300 adet uçak sipariş etti.  Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron,  iki ülke arasındaki ilişkilerin önemli olduğunu, Çin ile iş birliklerini artıracaklarını söyledi. Başkan Şi ise toplantı sonrasında “Avrupa, Çin’in önemli ortaklarından biridir. Çin,Avrupa ile ilişkilerine önem veriyor. Uluslararası durum değişirse bile Çin,her zaman Avrupa’nın gelişmesini ve bütünlüğünü destekleyecek.” Dedi. Anlaşma sonrası Airbus hisselerinin %2 arttığı belirtildi.

300 UÇAKLIK DEV ANLAŞMA

Boeing’in dünya çapında 300 adet siparişi iptal edilirken, 5 bin siparişi ise askıya alındı. Boeing’in yaşadığı bu krizin hemen ardına Çin’in Airbus ile yaptığı anlaşma gündeme geldi. Çin ile Airbus arasında ki 300 uçaklık dev anlaşmanın yaklaşık 35 milyar dolar değerinde olduğu açıklandı. Açıklamaya göre, 290 adet A320 serisi dar gövdeli ve 10 adet A350 tipi geniş gövdeli yolcu uçağı Çin’e teslim edilecek. Uzmanlar, Çin’in 2037 yılına kadar yaklaşık 7 bin 400 yolcu ve kargo uçağına ihtiyaç duyacağı belirtiliyor. Bu kapsamda Airbus’ın aldığı siparişin rakibi Boeing’e karşı önemli bir adım olduğu kaydediliyor.

ABD'li havacılık devi Boeing Bir Darbe Daha Aldı!

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu