Instagram takipçi satın al
HaberlerListelerYaşamYaşam - insan

14 Şubat Sevgililer Günüde Neymiş, Nereden Çıktı Bu Diyenler Buyurun

istanbul temizlik şirketi
14 Şubat Sevgililer Günüde Neymiş, Nereden Çıktı Bu Diyenler Buyurun

14 Şubat genel olarak çiftler için uygun gibi olsa da günümüzde artık insanlar, aile bireyleri hatta evcil hayvanları için bile bugünü kutluyorlar.  

Bazı kişiler için ise 14 Şubat sadece ticari amaçlı uydurulmuş kapitalizmin oyunu 🙂

Ancak bir gerçek var ki 14 Şubat’ın doğuşu kapitalist ekonomi düzeninin çıkmasından önceye dayanıyor. 

PEKİ BU EN TUTKULU GÜN HAKKINDA NE BİLİYORUZ?

14 Şubat Sevgililer Günü aslında çok eski bir gelenek. Çıkışı Roma döneminde Lupercalia adı verilen ve üç gün süren bir festivalden aldığı düşünülüyor. Bu festival doğurganlık tanrısı için yapılırmış ve Şubat ayının ortasına denk geldiği için aynı zamanda Baharın resmi başlangıcını müjdeliyordu.

Bu festivalde erkekler kadınların adlarının yazılı olduğu bir kutudan kura çekip, ismini çektiği kişiyle sevgili oluyor sonrasında belki de evlenebiliyorlardı. 

Bu geleneğe kilise pagan karşı geldi ve  bitirmek istedi ve ancak şenlikleri Aziz Valentine adına yapılan kutlamalara dönüştürdü.

TEK BİR TANE valentine’s day YOK

İlk resmi Aziz Valentine günü Papa Gelasius tarafından 496 yılında 14 Şubat’ta ilan edildi. Aziz Valentine ismi ise o zamanın şehitlerinden birinin adıydı. Ancak bu kişinin hangi şehit olduğu konusunda net bir bilgi yok.

Genellikle bilinen ise Aziz Valentine’in Roma’da bir rahipmiş ve 3. yüzyılda şehit edilmiş. Ancak aynı tarihe denk gelen iki başka Aziz Valentine daha var. Biri Roma yakınlarında bugün Terni olarak anılan kentten bir papaz, diğeri ise Kuzey Afrikalı bir şehit.

POPÜLERLEŞME VE TİCARİLEŞME

Her ne kadar yüzyıllar önce Hristiyanlar Sevgililer Günü’nü kutlamış olsalar da Sevgililer Günü’nün hediye alınarak ticareştirilmesi Orta Çağ ve sonrasına dayanıyor. Bu konuda İngiliz edebiyatının iki devi, Chaucer ve Shakespeare, bu günün Birleşik Krallık’ta, sonra da Avrupa ve dünyanın geri kalanında bu denli popülerleşmesinden sorumlu tutuluyor.

Geoffrey Chaucer, 14’üncü yüzyılda bir şiir yazdı şiirinde romantik aşk sözcükleri vardı, Valentine DAysi romantizimle birleştirince aslında bugünkü 14 Şubatın temellerini atmış olduğu düşünülüyor. Shakespeare ise 16 yüzyılda şiirlerine devam ediyor, sevgiliye yazılan edebi eserler içerisinde yer alıyor şiirleri. 

KARTPOSTALLARIN YAYGINLAŞMASI

Sevilen kişilere kartpostal vermek Orta Çağ’da yaygınlaşmıştı ancak bunun ticari alışverişe çevrilmesi ve sektör haline gelmesi ise endüstri devrimi ile beraber fabrikaların kartpostal üretmesi ile oluştu. 1916’da ABD Missouri’deki Hallmark Kartları şirketi, seri üretime geçerek, kutlamaların şeklinin neredeyse bugünkü halini almasına sebep oluyor. Adı geçen şirket bu işi ticaretleştirenlerin başında geliyor çünkü bu günde milyonlarca kart satışı yapıyor. 

Günümüzde ise hediyelik eşyalardan restoranlara hatta çiçekçilere kadar her alanda bu işin ticarileştiğini görebilmek mümkün. 

14 Şubat Sevgililer günü, hem dini, hem romantik hem de ticari özelliklere sahip, bazılarının dediği gibi aynı aşk gibi… 

14 Şubat Sevgililer Günüde Neymiş, Nereden Çıktı Bu Diyenler Buyurun
14 Şubat Sevgililer Günüde Neymiş, Nereden Çıktı Bu Diyenler Buyurun

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu