Instagram takipçi satın al
Haberlerİlginç Haberler

#10yearchallenge Akımı İçin Uyarı

istanbul temizlik şirketi

Gün geçmiyor ki hayatımıza yeni bir sosyal medya akımı girmesin, daha önce “Selfie”, “Ice Bucket Challenge”, “Kiki Dansı” ve “Falling Stars” gibi popüler akımlara yeni bir akım eklendi. Kullanıcıları 10 yıl öncesine götüren yeni akımda, 10 yıl öncesi ve şimdiki fotolar yanyana paylaşılıyor ve #10yearschallenge etiketiyle paylaşılıyor. Bu akımla elde edilen dataların reklamcılık faaliyetleri, yüz tanıma teknolojisi ve yapay zeka için de kullanılabileceğini kaydetti.

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali  Murat Kırık, bu konuda görüşünü belirtiyor, #10yearschallenge etiketiyle 20 milyonun üzerinde paylaşım yapıldığını ve bu modaya birçok ünlü, sanatçı, sporcu, oyuncularında dahil olduğunu belirtti. Aslında bu akımların ortaya çıkmalarının tesadüfü olmadığı ve her akım için altlarında türlü sebepler yattığını belirten Kırık şu örnekleri verdi, ön kameralı telefon satış ivmesi artması için selfie, araç satışları talebinin artması için kiki dansı bunlardan birkaç tanesi. Sözlerine şu şekilde devam etti: “Fakat sosyal medyanın narsistik ve hedonist yapısı bilgi hırsızlığı ile  veri güvenliği tehdidini meydana getiriyor. Kullanıcıların geçmiş yıllara dair  fotoğraflarını belirli bir etiket aracılığıyla paylaşması, sınıflandırmayı  kolaylaştırmakta ve bu durum sosyal ağlardaki yüz tanıma sistemine doğrudan katkı  sağlamaktadır. Milyonlarca kullanıcının fotoğraflarını paylaşarak bu ağlara katkı  sağlaması akıllara birtakım soru işaretleri de getiriyor. Özellikle Facebook’ta  ortaya çıkan bu akımın yapay zeka ile bağlantısı tartışılıyor. Facebook’un reklam  ve benzeri sebeplerle dolaylı yollarla veri topladığı zaten biliniyor.”

“Mahremiyet sınırları aşıldı” 

Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun ise son akımla alakalı bu tür bilgilerin çağımızın yeni ‘Petrolü’ olarak tanımlıyor. Bu bilgilerin veri madenciliği için çok önemli olduğunu ve bazı sosyal medya şirketlerinin çiftlerin ne zaman boşanacağını dair tahminleri olduğunu ve bununda mahremiyet sınırlarını fazlasıyla aştığını belirtiyor. 

Altun sözlerine şu şekilde devam ediyor: ‘ABD seçimlerinde bu yönde çok mağduriyet yaşanmıştı. Son  günlerde moda haline gelen ve bireylerin sosyal medyada 10 yıl öncesi ve sonrası  fotoğraflarını karşılaştırmalı sergiledikleri bu akım, yüz tanıma  algoritmalarının geliştirilmesi amaçlıdır.” dedi.

#10yearchallenge Akımı İçin Uyarı

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu