Instagram takipçi satın al
ListelerHayvanlar Alemi

Güvercinlerin Beslenmesi, Üremesi ve Faydaları Nelerdir?

Güvercinler hem görsel güzellikleri hemde tarih boyunca edindikleri misyon sebebiyle hayatımızda her zaman yer almışlardır. İşte onların özellikleri.

istanbul temizlik şirketi

GÜVERCİNLERİ BİRLİKTE TANIYALIM

Zarif ve narin gövdesi, devamlı hareket eden küçükbaşı, pırıl pırıl parlayan gözleri, çok keskin bakışı, uzunca sivri gagası, beyaz, gri ve diğer tonlardaki tatlı rengiyle güvercin, hepimizin yakından tanıdığı sevimli bir hayvandır.

Güvercinin gagasının üzerinde burun delikleri vardır. Kulakları tüyler arasında kaybolmuştur. Geniş kanatlarının üzeri tüylerle örtülü olup birer hava küreği vazifesini görürler. Kanat açıklığı 60 santim kadardır. Saatte 70 kilometre hızla uçabilir ve günde 700 kilometre kat eder. Oldukça geniş olan kuyruğu, yelpaze gibi açılır. Kuyruk tüylerine dümen de denir, zira bu tüyler tıpkı bir geminin dümeni gibi vazife görür.

GÜVERCİNLERİ BİRLİKTE TANIYALIM

KUŞLARIN UÇUŞU

Uçmak kuşlar için en basit bir hareket şeklidir. Kuşlar için uçmak ne kadar kolay ise yürümek de o nispette zordur. Mesela güvercin yerde zorlukla yürür; kısa bacakları ve üyelerinin yapısı nedeniyle sanki vücudunu taşıyamıyormuş gibi hareket eder.

Kuşların iskeletini meydana getiren kemiklerin içindeki hoşlukta ilik yerine hava bulunur. Kemik boşluklarındaki bu hava, kuşlar için yedek bir hava deposu görevini yapar. Kuşların iskeleti insan iskeletinde olduğu gibi üç kısımda incelenir. Baş, gövde, kol ve bacaklar. İskeletin genel kuruluşu memelilerde olduğu gibidir; gövde ve üyeler başlı başına bir değer taşır. Bütün kuşların uçma şekilleri aynı değildir. Mesela bazıları süzülme, bazıları da çırpma denilen şekilde uçarlar. Süzülme şeklinde uçan kuşlar kanatlarını oynatmazlar, uçuş sırasında açılan kuyruk sağa sola kıvrılarak dümen vazifesini görür. Çırpma şeklindeki uçuşta ise kanatlarını çırpar ve kanatları ne kadar süratli açılıp kapanırsa uçuşu o kadar hızlı olur.

Güvercin, uçuş sırasında kanatlarını açtığı zaman üstteki hava basıncının etkisiyle telek tüyleri düşey bir durum alır ve hava da telek aralıklarında alt kısma geçer. Kanatlar kapanırken alttaki hava basıncıyla düşey durumundaki telek tüyleri yatay duruma geçince telek araları kapanır ve güvercin de yukarı öne doğru ilerler. Bu hareketin tekrarlanmasıyla uçuşun devamı sağlanır.

GÜVERCİNLERİN BULUNDUĞU YERLER

GÜVERCİNLERİN BULUNDUĞU YERLER

Hepimizin yakından tanıdığı, evcil ve sevimli güvercinlerden başka bir de kayalıklarda yüksek kulelerin tepelerinde yuva yapan yabani güvercinler de vardır.

Dişi güvercin ile erkek güvercin arasındaki fark, tavuk ve horozda olduğu gibi belirli değildir. Çoğunlukla renkleri zaten canlı olan güvercinlerin erkeği, dişiye oranla daha parlak renklidir.

Yabani olanları orman ve ağaçlık bölgeler olduğu takdirde her iklimde ve her yükseklikte yaşarlar, kurak bölgelere yerleşenleri pek azdır. Suya yakın olan bölgeleri çok seveler. Buğday, mısır gibi besin maddelerini sindirebilmek için bol miktarda suya ihtiyaçları vardır.

GÜVERCİNLERİN BESLENMESİ

GÜVERCİNLERİN BESLENMESİ

Güvercin buğday ve mısır gibi taneli besin maddelerini, solucan ve küçük salyangozları yiyerek beslenir. Taneyle beslenen kuşlarda depo görevini kursak görür.

Güvercinlerde kursak bazen yavruların severek yediği bir cins bulamaç da hazırlamaktadır. Genel olarak kursak aceleyle yutulan besinleri toplama, yumuşatma bölgesi olarak görevlidir.

GÜVERCİNLERİN ÜREMESİ

Kuşlarda üreme yumurtlama yoluyla olur. Dişi güvercin, kuru yapraklar ve dallardan hazırladığı yuvaya yumurtalarını bırakır. Yumurtalardan çıkan yavrular, çok az görürler ve anneleri tarafından ilgiyle beslenirler. Bir ay kadar bir zaman sonra da uçarak yuvalarını terke derler.

GÜVERCİNLERİN FAYDALARI VE ZARARLARI

GÜVERCİNLERİN FAYDALARI VE ZARARLARI

Geçmişte ve şimdi üstün yön bulma yeteneğine sahip olan güvercin, haber ileticisi olarak kullanılır. Hiç yorulmadan kilometrelerce mesafe kat eder.

Güvercin, yuvasından çok da uzaklaşmış olsa, her türlü zorlukla usanmadan mücadele ederek yuvasına tekrar döner. Eskiçağlarda Tanrı ile ermişler arasında aracılık eden ve günümüzde, insanlara kardeşçe yaşama duygusunu, barışı, gönül sevincini götüren bir kuş olarak nitelendirilen güvercinlere, güzellik sembolü olarak bakılır, evlerde yetiştirip saygı duyulurdu.

Şimdi güvercinleri yarış ettiren ve bunlardan büyük mükafat alanlar da bulunuyor.

Güvercini incelerken GÜVERCİNGİLLER’i de tanımış olduk.

Özelliklerini birlikte hatırlayalım:

  • Kanatları uzun ve uçları sivridir. Çok iyi uçarlar.
  • Üyeleri kısa ve zayıftır.
  • Gagalarının alt kısmı yumuşakça, üst kısmı ise uca doğru sivri ve serttir.
  • Taneyle beslenirler.

Güvercinler sınıfına giren bir başka kuş da kumrudur.

Kumru: Çok narin ve zarif yapılışı olan bu hayvan adeta bir güzellik sembolüdür. Bazı araştırıcılar kumrunun vahşi bir tarafını da keşfetmişlerdir. Bunun başlıca nedeni de insanların daima kendisini avlamak istemeleridir.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu