Instagram takipçi satın al
Haberler

Bamyanın Faydaları Nelerdir?

istanbul temizlik şirketi

Malvaceae familyasına ait ve bilimsel olarak Abelmoschus esculentus olarak adlandırılan çok yıllık bir çiçekli bitkidir. Bamya çevresindeki en besleyici sebzelerden biri, lifli meyveler veya “podlar” için dünyanın her tarafındaki tropik ve sıcak ılıman bölgelerde yetiştirilmektedir. Kabuklar, olgunluğa ulaşamayınca ve sebze olarak yenilirken elle seçilir.

Bamya, dünyanın birçok yerinde bayan parmakları  olarak bilinen çiçekli bir bitkidir ve tohum kabuğu nedeniyle en çok ödül kazanmıştır. Bu ilginç bitkinin bilimsel adı Abelmoschus esculentus’dur ve bu sebzenin gerçek başlangıcının nerede olduğu bilinmemektedir.  Amerika bu sebze bamyanın çıktığı ana ülkedir ve dünyada birçok ismi vardır.

Bamyayı toplaması oldukça zordur küçük dikenli yapısı toplarken çok fazla zorlanmanıza ve elinize batmasına neden olur.Bamya küçükken toplanır ve yemeklerde kullanılır,bazı bölgelerde bamyanın turşusuda yapılmaktadır.Bamya bir yaz meyvesidir ve toplanma saati saat sabah 5 civarlarındadır.Bamyayı toplarken mutlaka eldiven takılması gerekmektedir.

Bamya’nın sağlığa kazandırdığı faydalar, total kolesterol düzeylerini düşürme, sindirim sağlığını iyileştirme, vizyonu iyileştirme, cilt sağlığını iyileştirme, bebek sağlığını koruma, bazı kanserleri önleme, kemikleri güçlendirme, kardiyovasküler sağlığı iyileştirme, bağışıklık sistemine yardım etme, düşük kan basıncını geliştirme kabiliyeti ve Kalp sağlığını korumak.

Bamyanın Faydaları Nelerdir?

Bamyanın Sağlığa Faydaları

Sindirimsel Sağlık: Diyetinize bamya eklemenin belki de en iyi yanı, toplam elyaf alım miktarınızda önemli bir artış olmasıdır. Bamızda bulunan gibi müskin elyaf, toplama ekleyerek yiyecekleri sindirim yolunuza taşımanıza yardımcı olabilir. Bu, bağırsak hareketlerinin daha düzenli olduğunu ve şişkinlik, kramp, kabızlık ve fazla gaz gibi gastrointestinal konularda bir azalma olduğu anlamına gelir. Tuhaftır ki, ishali önlemeye de yardımcı olur, çünkü sulu taburelere hacim katar. Son olarak, lif vücudun aşırı kolestrolünü temizlemeye yardımcı olabilir.

Bamya göz sağlığına iyi gelir:Bamya, A vitamini içeriğinin yanı sıra beta karoten, xanthein ve lutein gibi antioksidan bileşenleri içerir. Antioksidanlar, hücresel metabolizmanın tehlikeli yan ürünleri olan serbest radikalleri yok eden veya nötralize eden güçlü bileşiklerdir. Serbest radikaller, görme için sorumlu olanlar da dahil olmak üzere vücuttaki hücrelerin çözünmesinden sorumludur. Diyetinizde bamya seviyesinin yüksek olması, maküler dejenerasyon ve katarakt gibi gözleriniz için daha fazla koruma sağlayacaktır.

Cilt Sağlığı: A vitamini antioksidanları, daha hızlı bir iyileşme, yara izi ve akne görünümünü azaltma ve kırışıklıkları ortadan kaldırma yoluyla cildi sağlıklı bir şekilde de koruyabilir. Antioksidanlar, bu cilt hücrelerine zarar verebilecek serbest radikalleri nötralize edebiliyorlar.

Bağışıklık Sistemini güçlendirir: Bamyanın çeşitli antioksidan bileşenleri, serbest radikalleri savuşturmak için çok faydalı olmaktadır,  yüksek C vitamini içeriği, genel bağışıklık sisteminin artırıldığı anlamına gelmektedir. C vitamini vücudun bağışıklık sistemini tehlikeye atabilecek diğer yabancı patojenlerle ve materyallerle savaşabilen daha fazla beyaz kan hücresi yaratmak için bağışıklık sistemini uyarabilir.

Kan Basıncı ve Kalp Sağlığı: Bamya, hem insan sağlığının vazgeçilmez bir unsuru olan potasyum da dahil olmak üzere hem vitaminlerin hem de minerallerin iyi bir kaynağıdır. Potasyum, vücutta uygun sıvı dengesi sağlamak için gereklidir, çünkü sodyum dengelenir. Ayrıca, potasyum kan damarlarını ve arterleri rahatlatmaya yardımcı olur, bu nedenle kan basıncını düşürür ve kardiyovasküler sistem üzerindeki gerginliği azaltır. Bu, pıhtılaşma ve aterosklerozun büyük oranda azalması anlamına gelir.(2)

Zengin Elyaf Kaynağıdır: Bamya zengin lif içeriği daha iyi sindirim ve bağırsakların düzenlenmesine yardımcı olur. Çözünür lif olan Pectin, bağırsakta şişer ve bağırsakların kolaylıkla temizlenmesine yardımcı olur.

Bamya Şeker Hastalığına İyi Gelir: Bamyanın Şeker Hastalığı’na faydaları çoktur. Kivi meyveleri gibi bamyada kan şekeri seviyelerinin dengelenmesinde çok etkilidir. Kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olan insülin benzeri özelliklere sahiptir. Bamya’da bulunan lif türü Eugenol, şekerin bağırsak kanalından emilme hızını azaltarak kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

Gebelik ve Fetal Gelişim için: Bamya’daki Bol Folatlar ve Besin Değeri, sadece gebe kalmayı değil, aynı zamanda fetüsün beyin gelişimini, düşüklerin önlenmesini, fetal nöral tüpün oluşumunu önlemede ve tüpün herhangi bir kusurunun önlenmesinde de yardımcı olur.

Güçlü Kemikler İçin: K vitamini, hayati kan pıhtılaşma sürecinde ve Folatlar ile birlikte kemik yoğunluğunu eski haline getiren, kemik güçlendiren ve osteoporozu önleyen bir faktördür.

Astıma Çare Bamya: Bamya ve C vitamininin antioksidan ve antienflamatuar özellikleri, astım semptomlarının gelişimini azaltmakta ve ölümcül saldırıları önlemektedir.

Soğuk Algınlığı ve Grip İçin Mükemmel Çözüm: Bronşit ve pnömoniyi tedavi etmek için bamya yapraklarının ve çiçeklerin yoğunlaşması kullanılır. Bamya  soğuk algınlığı ve grip için mükemmel bir evde ilaçtır.

Kabızlığı Azaltır: Bamya baklasındaki zengin elyaf ve  içeriği dışkı hacminin artırılmasına ve suyun düzgün bir şekilde emilmesine, toksinlere bağlanmaya, geniş bağırsakların yağlanmasına ve doğal müshil özellikleriyle kolay bağırsak hareketi yapılmasına yardımcı olur.

Güneş çarpmalarını tedavi eder: Yaz sıcağından ve güneş çarpmalarından muzdarip olanlar Bamya’yı diyetlerine dahil etmelidir. Zayıflık, tükenme ve genel depresyondan kurtulmaya yardımcı olur.

Kolon kanseri riskini düşürür: Çözülemez fiberi bağırsak yolunda bulunur ve kolon-rektal kanser riskini azaltır. Bamya’daki yüksek antioksidanlar bağışıklık sistemine zararlı serbest radikallere karşı vücudu korur ve hücrelerin çoğalmasını önler.

Obezite’yi Önler: Bamya minimum kaloriyi sağlar, lif sizi tam olarak muhafaza etmeye yardımcı olur ve bol besinler sizi besler.Bamya sizi besleyip doyuracağı için karnınız acıkmaz ve ek besinler almak zorunda kalmazsınız.

Kolesterolü Düşürür: Bamya, serum (kötü) kolesterolü düşürmede yardımcı olan ve aterosklerozu önleyen çözünür elyaf pektini içerir. Bağırsakların bile üretimini değiştirmez ve birikmiş kolesterol ve pıhtının yok edilmesine yardımcı olur.
Deri ve Cilt Hastalıklarına İyi Gelir: Fiber yardım stoğu atık temizleme ve Vitamin C vücut dokularını onarmaya, cilt pigmentasyonunu önlemeye, sivilceleri, sedef hastalığını ve diğer cilt rahatsızlıklarını azaltmaya yardımcı olur.

Canlı Saçlar İçin: Şeffaf müsilaj, kıvırcık ve cansız saçlara hayat verir ve canlanmasını sağlar. Bamya saçları farklı şekillerde etkiliyor ve harika bir saç kremi, kafa derisi ve kaşıntısı kafa derisi için nemlendirici, kepek ve bit için mücadele ediyor ve saçınıza genç ve güzel bir parlaklık kazandırıyor.

Katarakta İyi Gelir: Bamya, beta-karotenleri (A vitamini öncülü), ksantini ve luteini, tüm antioksidan özelliklerini, katarakt ve glokom gibi göz problemlerini önler.

Anemi’yi Önler: Demir, folat ve vitamin K, hemoglobin oluşumunda, kan pıhtılaşmasında ve alyuvar hücrelerinin üretiminde yardımcı olup, anemiye karşı mükemmel bir savunma sağlar.

Ülserlere Karşı Korur: Alkalin halidik içerik asitleri nötralize etmeye yardımcı olur ve sindirim sistemi için geçici bir koruyucu kaplama sağlar.

Genital Bozuklukları Düzeltir: Bamya cinsel gücü arttırır ve frengi, gonore, leukorrhoea, dizüri ve aşırı menstrüel kanama gibi genital bozuklukların tedavisinde yararlıdır.

Zengin Protein Kaynağı: Bamya tohumları, triptofan, sistin ve diğer sülfür amino asitler gibi amino asitlerle zenginleştirilmiş birinci sınıf sebze proteinleri ve yağların mükemmel bir kaynağıdır.

Probiyotik Besleme: Bağırsakta iyi bakteri (probiyotikler), Bamya üzerinde gelişir ve bağırsak yoluna büyük katkıda bulunur. Yoğurt ince bağırsağa nasıl etki sağlıyorsa bamyada Vitamin B kompleksinin biyosentezine yardımcı olur.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu