Instagram takipçi satın al
SağlıkFaydalı BilgilerListeler

Pırasanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Pırasa besin değeri yüksek olan sebzelerden birisi olmakla birlikte kalorisi düşük bir sebzedir. Peki pırasanın faydaları nelerdir? Cevaplar detaylarıyla yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Kış aylarında sofraların vazgeçilmez sebze yemeklerinden birisi olan pırasa besleyici yönü ve içeriğinde bulunan bileşenler ile sağlık açısından son derece faydalı bir sebzedir. Birçok kişi pırasayı sevmese de aslında sağlık açısından oldukça faydalı olan bu besin uzmanlar önerisi ile tüketilmesi gereken besinler listesi içerisinde yerini almıştır.

Soğana benzeyen bir tadı olması nedeniyle çiğ olarak da tüketilebilir. Salatalar içerisine eklenerek soğan tadı verilebilir. Hemen hemen ülkemizin her bölgesinde yetişen bu sebze kolaylıkla bulunabilir.

Pırasa içerisinde yüksek miktarda kükürt bulunmaktadır. Bunun dışında kaempherol seviyesi de oldukça yüksektir. A vitamini bakımından zengin olan pırasa içerisinde E ve K vitaminleri de bulunmaktadır. Kalsiyum, potasyum, demir, bakır, manganez, magnezyum, Pantotenik, Pridoksin ve niasin de pırasa içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca omega 3 ve omega 6 bakımından da zengindir.

Pırasa besin değeri yüksek olan sebzelerden birisi olmakla birlikte bir porsiyon zeytinyağlı parasının kalorisi de 155’tir. Bu yönüyle de diyet listeleri içerisinde yer alan besinlerden birisidir. Pırasanın faydaları nelerdir bunları ise yazımızın devamında sizlere açıklamaya çalıştık.

Pırasanın Faydaları Nelerdir?

Pırasanın Faydaları Nelerdir?

Damar sağlığını korumaya yardımcı olur:

İçerisinde bulunan bileşenler ile serbest radikallere karşı savaşan pırasa bu şekilde damar sağlığını koruyarak, damarların dayanıklılığını arttırır. Hipertansiyonun oluşma riskini azaltır. İçerisinde bulunan yüksek miktarda K vitamini ise damar sisteminin daha sağlıklı ve sağlam olmasını sağlar ve kan dolaşımını hızlandırır.

Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur:

İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller ile damar ve kan sağlığını koruduğu için bu durum direkt olarak kalbi de etkiler ve kalp sağlığını da dolaylı yoldan korumaya alır. Ayrıca koroner arter ve ateroskleroz hastalıklarının oluşma riskini de azaltır.

Kemik sağlığını korumaya yardımcı olur:

Pırasa içerisinde bulunan K vitamini kemik sağlığını korumaya yardımcı olur. K vitaminin en büyük rolü ise kemik sağlığı için en önemli proteinlerden birisi olan osteocalcinin aktive olmasını sağlar. Tüketilen bir porsiyon pırasa kemiklerin ihtiyacı olan K vitaminin büyük bir bölümünü karşılar.

Kronik İnflamatuar hastalığının oluşma riskini azaltır:

Kalp sağlığına büyük bir zararı olan kronik inflamasyon parasının içerisinde bulunan vitamin ve mineraller ile önlenebilir. Obezite, diyabet ve romatizmal aterit gibi iltihaplı hastalıkları K vitamini özelliği ve anti-inflamatuar özelliği ile engeller.

Sindirim sistemi üzerinde etkilidir:

Sindirimi oldukça kolay olan pırasa sindirim organlarının sağlını koruyarak sindirim sistemine destek verir. Özellikle mide, bağırsak ve böbrekler için içerisinde faydalı vitamin ve mineraller bulundurur.

Göz için faydalıdır:

Pırasa içerisinde yüksek miktarda bulunan lutein ve zeaksantin göz için çok faydalıdır. Gözün zararlı güneş ışınlarından etkilenmesini önlerler. Gözleri mikroplara karşı koruyarak çeşitli göz hastalıklarına yakalanma riskini ortadan kaldırırlar. Pırasa içerisinde bulunan bu maddeler ayrıca ileri yaşta oluşabilecek makula dejenerasyonunu hastalığına yakalanma riskini azaltır. Bunlar dışında ise DNA ve hücrelerin korunmasını da sağlarlar.

Pırasanın yararları nelerdir

Kansere karşı koruyucudur:

Pırasa içerisinde bulunan vitamin ve mineraller kanserin oluşmasına neden olan zararlı radikallere karşı savaşırlar. Vücutta kötü huylu tümör oluşma riskini azaltır. Özellikle kolon, prostat ve yumurtalık kanserlerine karşı koruma sağlar.

Kilo vermeye yardımcı olur:

Pırasa diyet listeleri içerisinde mutlaka yer alan bir besindir. Tok tutucu özelliğinin olması ve iştahı kapatması onu diyet listeleri içerisinde vazgeçilmez bir besin haline getirmiştir. İçeriğinde bulunan yüksek miktarda lifte açlık hissini bastırmaya yardımcı olur. Bu lifler ayrıca bağırsak hareketlerini de düzenlemeye yardımcı olarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Kabızlık sorununu da ortadan kaldırır.

Kolesterole iyi gelir:

Pırasa bağırsakları çalıştırdığı için kolesterole neden olan bileşenlerin vücuttan atılmasını sağlar. Vücuttaki ekstra kolesterol potansiyelini de dışarı attığı için karaciğerde kolesterol üretimi olmaz. Bu sayede de kolesterol seviyesini dengede tutar. Ayrıca antiseptik özelliği ile enfeksiyonlarla da savaşarak kolesterol seviyesini dengelemeye yardımcı olur.

Hamilelik döneminde tüketilmesi oldukça faydalıdır: 

Pırasa içerisinde bulunan folik asit (folat) hamile bayanların sağlığı ve bebek sağlığı için çok faydalıdır. Bayanların beslenme listeleri içerisinde pırasa gibi folik asit bakımından zengin besinlerin olması gerekir. Folik asit yeni hücre oluşumuna da destek vermektedir.

Cilt için çok faydalıdır:

Pırasa cilt için çok faydalı bir sebze olup kozmetik sektöründe de kullanılan bir üründür. Doğal bir idrar söktürücü olduğu için vücudun temizlenmesini sağlayarak cilde büyük bir katkıda bulunur. Cildin daha parlak ve pürüzsüz görünmesine yardımcı olur. Pırasa içerisinde cilt için çok faydalı olan beta karoten ve C vitamini yüksek miktarda bulunur. İçeriğinde bulunan diğer vitamin ve mineraller ile birlikte de cildi güneşin zararlı ışınlarından korur.

Saçlar için faydalıdır:

Pırasa içerisinde bulunan demir, C vitamini, folat ve manganez saç sağlığını korumaya yardımcı besinlerdir. Saç köklerini güçlendirerek saçların dökülmesini önlerken, dökülen saçların yerine yenisinin çıkmasına yardımcı olurlar.

Bunlar dışında pırasanın diğer faydaları ise şunlardır;

  • Solunum sistemi için faydalıdır.
  • Kışın soğuk alınlığı, grip, nesle, öksürük, bronşit ve balgam gibi rahatsızlıklara yakalanmanın önüne geçer.
  • Doğal bir idrar söktürücüdür.
  • Sinüzit tedavisinde yardımcıdır.
  • Gut hastalığına faydalıdır.
  • Kandaki şeker seviyesini düzenler.

Pırasayı Fazla Tüketmenin Zararları

Pırasayı Fazla Tüketmenin Zararları

Pırasa tüketiminin herhangi bir zararı yoktur. Fakat aşırı miktarda tüketiminden kaçınılmalıdır. Salatalar içerisinde çiğ olarak tüketilebileceği gibi pişirilip yemekte yapılarak tüketilebilir. Kışın tüketilebilecek sağlıklı besinlerden birisidir. Bu yönü ile de beslenme listelerine eklenmelidir.

Pırasanın en güzel hali olan Pırasalı Börek Tarifi sizler için.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu