Gül Bakımı ve Yetiştiriciliği

Gül Bakımı ve Yetiştiriciliği önemli konulardan birisidir. Bu yazımızda size Gül Bakımı ve Yetiştiriciliği hakkında önemli konulara değineceğiz.

Gül özellikle dış mekanlarda yetiştirdiğimiz belki de en çok tercih edilen süs bitkileri arasında yerini almaktadır. Gül türlerine göre değişiklik göstermekle birlikte genel olarak 1-2 metre boylanabilen çok yıllık bir bitkidir. Kış aylarında dinlenmeye geçen bitki baharla birlikte tekrardan canlanır. Gövdesi ve dalları dikenlidir. Gül çok değişik çiçek rengine sahiptir. Kırmızı, beyaz, sarı, pembe renginde bir çok çeşidi vardır. Yapılan çalışmalar sonucunda çok farklı şekilde güllerin de üretimi yapılmaktadır. Kesme çiçekçilik sektöründe en ön sıralarda yerini alır gül. Pazarı çok fazladır. Hobi yetiştiriciliğinin yanında kesme çiçekçilikte de çok önemli bir yere sahiptir.

Güller hayatımızda çok önemli bir yere sahip olan bitkilerdir. Hemen her türünün, renginin bir anlamı vardır. Hayatımıza anlam katar. Aşkı, sevgiyi, sadakati, mutluluğu, evliliği simgeler. Ona göre renk almıştır. Her renginin bir anlamı vardır. Gül yetiştiriciliği yapmak ayrıca bir terapidir. Çoğu insan rahatlamak, dinlenmek, sıkıntılarını gidermek için gül yetiştiriciliği yapar. Onlarla konuşur, dertleşir. Güller de buna karşılık veren bitkilerdir. Ne kadar ilgi gösterirseniz onlar da o kadar güzel çiçeklerini sizlere sunar.

Siz de Gül Bakımı ve Yetiştiriciliği yazımızı okuyarak kolay bir şekilde gül yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Ayırca gül yetiştiriyorsanız güller hakkında bazı önemli bilgilere sahip olabilirsiniz. Bakımından tutun da hastalık ve zararlılarına kadar birçok konuya değinmeye çalıştık.

1- SICAKLIK İSTEĞİ

Gül yetiştiriciliğinde sıcaklık önemli bir yere sahiptir. Özellikle sera yetiştiriciliğinde sıcaklık değerleri çok önemlidir. Sera yetiştiriciliğinde gül için ideal sıcaklık 15 – 20 C derecedir. Daha düşük sıcaklıklarda verim daha düşük olmaktadır. Bu değerlerin üzerinde de gül üretimi yapılabilir ancak 35 C derece üzerindeki sıcaklıklarda bitkinin gelişimi olumsuz etkilenir.

2- IŞIK İSTEĞİ:

Gül gelişiminde en önemli etkenlerden birisi de ışık faktörüdür. Çok yapraklı güller için ışık oldukça önemlidir. Ne alaka diyebilirsiniz. Bol yapraklı güller ışıkla buluştuklarında daha fazla fotosentez yaparlar ve gelişimleri de fotosentez olayıyla doğru orantılıdır. Gülün yaptığı fotosentez miktarı arttıkça gelişimi de o yönde artacaktır. Yaz aylarında güneş ışığının fazla olmasından dolayı çiçeklenme de fazla olmaktadır. Yeteri kadar güneş alamayan gül bitkinizin çiçekleri de az olur. Özellikle dış mekanlarda yetiştirilen güllerin gölgelik alanlarda kalan kısımlarında çiçeklenme sayısı az olmaktadır. Bolca güneş ışığı alan yerlerde ise çiçek sayısı fazla olmaktadır. Kış aylarında güneş ışığı azaldığından bitkinin çiçeklenmesi de düşmektedir.

Eğer sera yetiştiriciliği yapıyorsanız kışın güneş ışığının azaldığı zamanlarda florasan lamba ile ışık takviyesi yapabilirsiniz.

Güller genel itibariyle ışıklı ve havadar yerleri severler. Ancak aşırı sıcaklardan korumak gereklidir. Aşırı sıcaklardan güllerin sürünücü türleri hariç diğer türleri korumak gerekir. Sürünücü ya da tırmanıcı özelliğe sahip türler aşırı sıcaklıklara daha dayanıklıdır.

3- NEM İHTİYACI:

Fazla nem gül için iyi değildir. Gülün bulunduğu ortamın nem oranı az olmalıdır. Özellikle geceleri nem oranının az olması bitki gelişimi açısından oldukça önemlidir. Ancak çok kuru hava ise bitkide bulunan su oranını düşüreceğinden bu durum da bitki açısından oldukça tehlikelidir. Çok kuru ve sıcak havalarda gülün nem ihtiyacını orantılamak için yapraklarına su püskürtebilirsiniz.

 

4- SU İSTEĞİ:

Gül bitkisinin sulanması oldukça önemlidir. Nasıl sulamanız gerektiğini, ne zaman sulanması gerektiğini bilirseniz çok kaliteli güller yetiştirebilirsiniz. Gülünüzün dikiminden itibaren sulamasını özenle ve dikkatli bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Güller özellikle gelişim dönemlerinde suya gereksinimleri çok olmaktadır. Özellikle sıcak yaz aylarında güllerin sulanmasına çok dikkat edilmesi gerekir. Güller dinlenme dönemine girdiklerinde ve budandıklarında su gereksinimleri daha az olmaktadır.

Eğer gül yetiştiriyorsanız ve güllerinizin yapraklarının uç kısımlarında ve bazı yerlerinde kahverengi lekelenmeler meydana gelmişse ve dökülmeye başlamışsa susuz kaldığının işaretidir. Bazı yapraklar cılız kalır.

Gül bitkisi bol suya gereksinim duyan bir bitkidir. Verilen suyun kireçli olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Kireçli su verimi düşürmektedir. Ilık su verilmesi de güllerin gelişiminde pozitif yönde etkilere neden olduğu tespit edilmiştir.

Sulamayı genelde sabah erken saatlerde ya da akşam üzeri yapmanız sağlıklı sulama yapmanın temel kurallarından birisidir. Öğlen ya da ikindi sıcağında yapılan sulama verimli olmamaktadır.

5- TOPRAK İSTEĞİ:

Gül Bakımı ve Yetiştiriciliği konusunda toprak önemli bir yer tutar. Güller hemen her toprakta yetişebilir. Ancak kaliteli toprak seçimi daha uzun ömürlü ve daha kaliteli bir bitki elde etmenizi sağlar. Güllerin en sevdiği toprak türü; killi-tınlı ve organik madde bakımından zengin toprak türleridir. Ayrıca toprağının havadar olması, geçirgen karakterli olması da kaliteli gül üretimi-yetiştiriciliği açısından oldukça önemlidir. Gül dikiminden önce toprak bakımının ve işlenmesinin yapılması gerekmektedir. Özellikle ilk defa gül dikilecek toprağın iyice işlenmesi gerekmektedir. İlk defa dikim yapılacak toprak derin bir şekilde işlenmeli ve hazırlanmalıdır. Ayrıca dikilecek toprağın dezenfeksiyonunun da iyi yapılması gerekmektedir.

6- HASTALIK VE ZARARLILARI:

Exit mobile version