Instagram takipçi satın al
Ekonomi ve FinansTeknoloji

Non-Custodial Cüzdan Nedir? Güvenilir Midir?

Non-Custodial kelimesi ‘gözetimsiz’ anlamına gelir ve çevrimdışı çalışan cüzdanlar için kullanılır.

istanbul temizlik şirketi

Custodial Cüzdan Nedir?

Non-Custodial cüzdanı anlamak için öncelikle custodial cüzdanı da bilmeliyiz. Custodial (gözetimli) kripto cüzdanı, varlıklarınızın sizin için gözaltında tutulduğu cüzdandır. Yani, üçüncü bir tarafın özel anahtarlarınızı sizin adınıza tutacağı ve yöneteceği anlamına gelir. Kripto para borsaları ve çevrimiçi cüzdanlar bu tanımın kapsamına girer. Cüzdan güvenliğinden sahibi değil, hizmeti sağlayan taraf sorumludur. Eğer paranız üzerinde tam kontrole sahip olmak isterseniz bu cüzdan türü pekte size göre değil. Çünkü bu cüzdan türünde paranız üzerinde tam kontrole sahip olmazsınız. Tabii bu durum olumsuz olarak görülmemeli. Örneğin; sadece kendi yönetiminizde olan ve girişte kullandığınız özel anahtarlarınız tehlikeye girerse veya kaybolursa, kripto varlıklarınıza erişiminizi kalıcı olarak kaybedersiniz. Gelin şimdi non-custodial cüzdana bakalım!

Custodial (Gözetimli) Cüzdan Avantajları Nelerdir?

Gözetimsiz (non-custodial) ve gözetimli (custodial) cüzdanlar arasındaki en temel fark sahipliktir. Gözetimli cüzdanları kullanmanın bir diğer avantajı erişilebilirliktir. Fonlarına erişmek isteyen kullanıcılar bunun için giriş detaylarına girerek kolayca işlem yapabilmektedir. Gözetimli cüzdanlar da işlem ücretleri genellikle daha ucuzdur. Ayrıca, bir borsada alım satım yapacağınız için, işleminizle ilgili herhangi bir şeyin yanlış gitmesi halinde müşteri destek hizmetleri hizmetinizde olacaktır. Bu cüzdan türünün en önemli özelliklerinden biri de anahtara sahip olmamanızdır. Çünkü bu kişisel anahtar tehlikeye girer veya kaybolursa cüzdanınıza erişiminiz sonsuza kadar kaybolur. Ancak bu cüzdan türü için parolanızı kaybederseniz, hesabınıza erişimi tekrar kazanmak için sadece kimliğinizi doğrulamanız yeterli olacaktır. Gözetimli cüzdanlarda kripto paralarınız hizmet sağlayıcı şirket tarafından saklanarak korunur. Örneğin, merkezi kripto para borsalarında fonlarınız çoğunlukla borsanın kontrolü altındadır.

Custodial (Gözetimli) Cüzdanların Dezavantajları Nelerdir?

Gözetimli yani Custodial cüzdanların avantajları çok olsa da dezavantajları da mevcut. Bu cüzdanlarda size özel olan anahtarları siz kontrol edemediğiniz için, teknik olarak bakıldığında siz sanki bir borcun sahibi olurken cüzdanınızın sahibi olamıyorsunuz. Sanki bir bankanın paranızı tutması gibi. Gözetimli cüzdan da, tuttuğu tokenleri size borçlu olur ve bunları bu sırada kendi amaçları için kullanabilirler. Bu cüzdanın bir diğer avantajı ise, paranız merkezileştirilmiş bir üçüncü tarafta depolanır ve bu durumda herkesin fonu kısmen veri ihlallerine veya siber korsanlara açık duruma gelebilir. Tabi bu durum sizin hangi borsayı seçtiğinize, yani cüzdanınızı hangi borsada tuttuğunuza göre değişir. Bazı borsaların güvenlik sistemi diğerlerine göre çok daha iyi olabilir. Burada seçim size düşüyor. Custodial türü cüzdanları kullanmanın son dezavantajıysa, internete bağımlı şekilde çalışıyor olmasıdır. Yani, internet erişiminiz olmaması durumunda varlıklarınıza erişemezsiniz.

Non-Custodial Cüzdan Nedir?

Non-Custodial, bir çeşit kripto para cüzdanı türüdür. Bu gözetimsiz kripto cüzdanı, özel anahtarlara yalnızca cüzdan sahibinin kontrol ettiği cüzdandır. Non-Custodial kelimesi ‘gözetimsiz’ anlamına gelir ve çevrimdışı çalışan cüzdanlar için kullanılır. Varlıkları üzerinde tam kontrol sahibi olmak isteyen deneyimli yatırımcıların tercihi genellikle gözetimsiz cüzdanlardır. Bu cüzdanlarla birlikte, aracı olmadığı için doğrudan cüzdanlarınızdan kripto para alışverişi yapabilirsiniz. Kripto paralarının üzerindeki tüm kontrolü ve sorumluluğu eline almak isteyen kullanıcıların tercihi Non-Custodial cüzdanlar, merkezsiz finans (DeFi)’ın her geçen gün daha da popülerleşmeye devam etmesiyle popülerleşmeye başladı. Gözetimsiz cüzdanlar sadece üçüncü taraf entegrasyonlarına olanak sağlar ve aynı zamanda cüzdanınıza kolayca erişmenizi sağlayan bir arayüz görevi görür.

Non-Custodial (Gözetimsiz) Cüzdan Avantajları Nelerdir?

Non- Custodial cüzdanda güvenlik kontrolü tamamen cüzdan sahibindedir. Siber saldırılara karşı savunma gücü daha yüksektir. Cüzdana erişimi sağladığınız özel anahtar bilgilerini koruduğunuz sürece cüzdanınıza sizden başka hiç kimse erişim sağlayamaz. Bu da custodial cüzdanla arasındaki en büyük farklardan biridir. Gözetimsiz bir cüzdan kullanmanın ilk avantajlarından biri, size eşsiz bir anahtar sunması. Bu da, paranıza yalnızca sizin erişebilmeniz demek. Bir işlemin gerçekleşmesi için, bu işlemi özel anahtarlarınızı kullanarak sizin onaylamanız gerekecektir. Ayrıca, bu cüzdanlarda tutacağınız fonlarınızın kötü niyetli saldırılara karşı hedef olması, merkezileştirilmiş borsalarda tutulanlara oranla, ihtimali daha düşüktür. Bu da daha düşük veri ihlali ve hackleme riski demektir. Non-Custodial cüzdan sayesinde, paranız ve özel anahtarlarınız üzerinde tam kontrol sahibi olacağınız için, anında çekimler mümkündür. Bu cüzdanda fonlarınıza erişmek için internet bağlantısına ihtiyaç duymazsınız. Bazı gözetimsiz cüzdanlara bir İnternet bağlantısı olmaksızın erişilebilir, bu da fonlarınıza herhangi bir yerden herhangi bir zamanda erişiminize izin verir.

Non-Custodial (Gözetimsiz) Cüzdanların Dezavantajları Nelerdir?

Gözetimsiz cüzdanların maalesef ki büyük dezavantajlarından biri de, herhangi bir desteğe ihtiyacınız olduğunda muhattap olacağınız bir müşteri hizmetleri olmamasıdır. Gözetimsiz olan bu cüzdanda her şeyi kendiniz yönettiğiniz için, herhangi bir şeyin yanlış gitmesi durumunda bunun sonuçlarıyla baş başa kalırsınız. Tek bir yazım hatası yapmanız fonlarda büyük bir kayıp yaşamanız anlamına gelebilir ve eğer bu hatayı yaparsanız geri alamazsınız. Paranın üzerinde tam kontrol sahibi olma fikri yatırımcıya çekici görünse de, bu gibi durumlar doğabilmektedir. Bu durum özellikle yeni başlamış olmanız durumunda gerçek olacaktır. Gözetimsiz bir cüzdan kurmak sizin için rahat gelmeyebilir, hatta bunlardan birine para göndermek bile öyle gelebilir. Bu, teknik olarak zor olmasa da, süreç yorucu olabilecektir. Bu cüzdan türünün bir başka dezavantajıysa anahtarınızı kaybederseniz paranızı kaybedersiniz. Yani yapılabilecek insan hatalarına karşı oldukça hassas olan bu tür cüzdanlar tehlikeli olabilir. Tüm paranızı içinde barındıran fiziksel cüzdanı kaybeder veya hasar görmesine izin verirseniz ve gizli anahtarlarınızı bir başka yerde not etmemiş olursanız, bunu geri almanın başka bir yolu olmayacak ve bütün paranızı kaybetmiş olacaksınız.

Non-Custodial Cüzdan Türleri Nelerdir?

Non-custodial cüzdanlar 5 çeşittir; masaüstü, web, mobil, donanım ve kağıt. Her bir cüzdan alt türünün kullanım yöntemi ve işleyişi farklı olsa da teknik açıdan aynı özelliğe sahiptirler.

  • Masaüstü Cüzdan: Gözetimsiz bu cüzdan alt türünü bir uygulama gibi bilgisayara indirilebilir ve internet erişimine ihtiyaç duymadan kullanabilirsiniz.
  • Mobil Cüzdan: Masaüstü versiyonu gibi bu da uygulama indirilerek cep telefonunda çalıştırılan versiyonudur. Size cüzdanınıza her yerden ulaşabilme imkanı sunar.
  • Web Cüzdan: Web cüzdan internet tarayıcısı üzerinden çalışır. Web cüzdana erişim sağladığınızda, hizmet sağlayıcılar tarafından cüzdanınızın bilgileri görülemez ve saklanamaz.
  • Kağıt Cüzdan: Gözetimsiz cüzdan türleri arasındaki en eski yöntemdir. Cüzdan adresi, özel ve açık anahtar bilgilerinin yazılı olduğu kağıtlardır. Erişim kolaylığı için QR kod ile çalıştırılabilir.
  • Donanım Cüzdan: Bu cüzdan alt türleri arasında güvenlik açısından en üst seviyeye ulaşmış olan cüzdan türüdür. Donanım cüzdan, USB belleğe benzer ve uygun girişi olan tüm cihazlarda çalıştırılabilir. İki adımlı doğrulama ve PIN seçeneği mevcuttur. Bu da güvenlik seviyesinin yüksek olmasını sağlamaktadır. Eğer cüzdanda PIN kodu üç kez üst üste yanlış girilirse, kurulum sırasında oluşan seed kodu olmadan cüzdana erişim sağlanamaz. Bu da herhangi bir çalınma durumunda başkalarının varlıklara erişmesini zorlaştırır.

 

Daha fazla Ekonomi ve Finans haberleri için tıklayınız!

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu