Instagram takipçi satın al
Yeme - İçmeListelerSağlık

Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olmalı?

Herkesin ameliyat olma ihtimali var. Ameliyat olduktan sonra kendimize daha fazla dikkat etmeliyiz. Peki ameliyat sonrası beslenme nasıl olmalı?

istanbul temizlik şirketi

Ameliyat sonrası beslenme ilgili detaylı yazımızda önce ameliyat ile ilgili ufak detaylar verelim. Ameliyat, bazı sağlık sorunlarının cerrahi yöntemlerle tedavi edilmesidir. Hastanın, tedavi edilmesi gereken bölgelerine uygulanan kesi ve dikiş tekniği olduğundan, ameliyat aşaması ve sonrası oldukça risklidir. Günümüzde, tıbbi teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak ameliyat teknikleri çeşitlenmiştir.

Çoğu operasyon, kesi ve dikiş yapılamadan lazer ve radyoterapi gibi özel tekniklerle yapılmaktadır. Ancak, yöntemi ne olursa olsun ve hangi amaçla yapılırsa yapılsın, her ameliyat risklidir. Özellikle, ameliyat sonrası hasta ve hasta yakınları için oldukça hassas bir dönemdir.

Çünkü bu dönemde oluşabilecek herhangi bir komplikasyon, hastanın sağlığı açısından risk taşımaktadır. Bu dönemde, hastanın beslenmesine dikkat etmesi, doktorların üzerinde durduğu en önemli konudur. Hasta, ameliyat sonrası, beslenmesini mutlaka düzene sokmalıdır.

Ameliyat Sonrası Nasıl Beslenmeliyiz?

Ameliyat Sonrası Nasıl Beslenmeliyiz?

Ameliyat sonrası beslenme, kesiklerin iyileşmesi ve hastanın kısa sürede toparlanması için büyük önem taşımaktadır. Ameliyat sonrası kişi, operasyon esnasında kullanılan ilaçların etkisiyle iştahsızlık yaşayabilir. Ancak, bu dönem, hastanın en çok vitamine ihtiyacı olan dönemdir. Bu nedenle, ameliyat sonrası hasta, kalsiyum ve protein olmak üzere önemli vitaminlerden zorla da olsa almalıdır.

Ameliyat sonrası beslenme düzeninde dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan birisi de, hastanın kabızlığa yol açan yiyeceklerden uzak durmasıdır. Hastanın, kabız olması demek, tuvalet ihtiyacını giderirken zorlanması demektir. Bu da, henüz yeni olan dikişlerin açılmasına yol açabilir.

Ameliyat olan kişinin beslenme düzeninde, sağlıklı besinler yer almalıdır. Son zamanlarda, market raflarını süsleyen işlenmiş hazır gıdalar yerine, doğal yöntemlerle yetiştirilen işlenmemiş gıdalar tüketilmelidir. Özellikle, mevsim meyve ve sebzelerinin tüketilmesine önemle dikkat edilmelidir.

Lifli besinler tüketilmelidir:

Ameliyat sonrası hasta açısından en önemli sorun, yukarıda da bahsettiğimiz gibi kabızlık sorunudur. Lifli besinler, sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önleyici etkiye sahiptir. Bu nedenle, ameliyat sonrası hasta, lif açısından zengin gıdalar tüketmelidir.

Bol C vitamini alınmalıdır:

C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonel hastalıkları önlemektedir. Ameliyat sonrası dönem, oldukça hassas bir dönem olduğu için bu dönemde bol C vitamini almak, hastanın iyileşme sürecini kısaltır.

A vitamini alınmalıdır:

A vitamini, hem doku hem de hücre sağlığı açısından faydalıdır. Peynir, ıspanak, havuç, sakatat, balık, balık yağı ve zeytinde bol miktarda bulunan A vitaminin tüketilmesi, yeni doku üretimini destekler, hücrelerin gelişmesine yardımcı olur.

Protein alınmalıdır:

Ameliyat sonrası alınması gereken en önemli minerallerden birisi proteindir. Ancak, bu dönemde, vücudun ihtiyacı olan proteinin daha çok tavuk, balık, hindi, kuruyemiş ve baklagillerden alınması önerilmektedir. Protein deposu olan kırmızı et, diğer besinlere göre daha yağlı olduğu ve sindirim problemlerine yol açtığı için ameliyat sonrası fazlaca tüketimi önerilmemektedir.

Tuzun azaltılması gerekmektedir:

Ameliyat sonrası, mümkün olduğunca az tuzlu yemekler tüketilmelidir. Ameliyat sırasında, büyük oranda kalori kaybedildiği için, belirli bir diyet programı uygulanmadan, doktor farklı bir tavsiyede bulunmamışsa, az tuzlu olmak kaydıyla istenilen yiyecek tüketilmelidir.

Hayvansal yağlardan uzak durulmalıdır:

Ameliyat sonrası dönemde, hastanın tüm değerlerinin normal olarak seyretmesi önemlidir. Yine bu dönemde, kan yağlarının normal seviyede olması, iyileşme açısından önemlidir. Katı yağlardan ve hayvansal yağlardan tüketmek, ameliyat sonrası dönemde tehlikelidir. Daha çok sıvıyağ, mümkünse de zeytinyağı tüketilmelidir.

Sigara ve alkolden uzak durulmalıdır:

Sağlıklı insan için bile büyük zararları olan ikili, ameliyat sonrası dönemde kullanılmaya devam edilirse hem iyileşme sürecini uzatır hem de farklı hastalıklara davetiye çıkarır.

Çinko alımına dikkat edilmelidir:

Çinko, dokuların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır. Bu nedenle doktorlar, ameliyat sonrası hastalara çinko tüketimini önermektedir. Tahıllar, baklagiller, yumurta sarısı, tavuk, hindi ve balık, çinko açısından zengin olan besinlerdir.

Az ve sık beslenmek:

Ameliyat sonrası, vücut yükünü arttırmamak için öğünler 6’ya çıkarılmalıdır. Günde 3 öğün fazla yemek yerine, az az 6 öğün yemek, vücut sağlığı açısından daha faydalıdır.

Ameliyat sonrasında beslenme konusunda bu önerilere dikkat etmek, hastanın iyileşme sürecini kısaltmaktadır. Ancak, her ameliyat ve her hastanın genel sağlık durumu farklıdır. Bu nedenle, ameliyat sonrası doktorlar, hastalarına uygun beslenme şeklini söylemektedir. Doktorun tavsiyelerine uyarak beslenme düzenine dikkat etmek, yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlar.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu