Instagram takipçi satın al
Yeme - İçmeListeler

Evde Maraş Tarhanası Nasıl Yapılır? 4 Adımda Hazır!

Kış aylarının iç ısıtan Maraş tarhanası nasıl yapılır hiç merak ettiniz mi? Evde tarhana yapmak mümkün! ezzeti ile meşhur Maraş tarhanası tarifini yazımızda bulabilirsiniz.

istanbul temizlik şirketi

Kış aylarının iç ısıtan Maraş tarhanası nasıl yapılır hiç merak ettiniz mi? Tarhana yapımı özenli bir çalışma ister. Dışarıdan içinde ne olduğunu bilmediğiniz çorbaları tüketmek ise zararlıdır. Evde tarhana yapmak mümkün! Belirtilen adımları uygulayarak kolaylıkla tarhananızı elde edebilirsiniz. Lezzeti ile meşhur Maraş tarhanası tarifini yazımızda bulabilirsiniz.

Yoğurtlu Maraş Tarhana Çorbası Tarifi

Yemek tarifleri arasında vazgeçilmez olan Yoğurtlu maraş tarhana çorbası tarifi öncesinde tarhananın nasıl elde edildiğini bilmek gerekir. Yapım aşaması zor değildir. Ancak birkaç püf noktaya dikkat ederek ilerlemek gerekir. Böylece elde edilecek Maraş tarhanası daha bir lezzetli olacaktır. Tarhana elde edildikten sonra yoğurtlu olarak pişirmek ise daha kolaydır.

1- Maraş Tarhanası İçindekiler

Kolay bir şekilde evde maraş tarhanası nasıl yapılır? Öncelikle güzel bir buğday elde etmeniz gerekiyor. Kış boyu yetecek bir tarhana için 1 kilo buğday yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra 2,5 kilo kadar ekşi yoğurt gerekir. Yoğurma işlemi sırasında çok önemli olduğundan Maraş tarhanası içindekiler bölümünde özellikle ekşi bir yoğurt elde etmeye çalışmalısınız. Baharat olarak kekik ve tuz gerekir. Tabi su olmazsa olmazlar arasındadır.

2- Maraş Tarhanası Nasıl Yapılır?

Tarhananın yapım aşaması birkaç günü bulacaktır. Öncelikle elde edilen buğdaylar pilav mantığı ile derince bir kazan ya da tencere içerisinde pişirilir. Pilav kıvamını aldıktan sonra soğumaya bırakılır. Tamamen soğuduğuna emin olduktan sonra yoğurt üzerine eklenir. Yoğurt ve baharatların ilavesi ile tamamen yoğurulur. Yoğurma işlemi tamamen homojen olana kadar devam edilir.

Maraş tarhanasının yapımında kritik nokta ise serpme işlemidir. 1 gün boyunca dinlendirilen yoğurulmuş malzeme ertesi gününde serilmeye başlanır. Serme işlemi sırasında bilinen şekiller uygulanabilir. Maraş tarhanası denildiğinde ise akıllara cips şekli gelir. Elde tüketilmeye de müsait olan ince cips şekilleri verilerek kurumaya bırakılır. Tam olarak kuruduğuna inanılan tarhanalar kuru alanda muhafaza edilir.

3- Maraş Tarhanası Neye Serilir?

Maraş tarhanası neye serilir konusu da oldukça merak edilmektedir. Serilme alanları yöresel olarak değişiklik gösterir. Yöresel olarak çiğ denilen alanlarda kurutulsa da her ortamda buna denk gelmek mümkün değildir. Sizler güneş alan ve kuru olan herhangi bir alanda kurumaya bırakabilirsiniz. Kuruması temel amaç olduğundan nerede olduğu pek de fark etmez.

4- Yoğurtlu Tarhana Nasıl Yapılır? Çorba Yapmaya Hazırız!

Evde kolaylıkla elde edilen çorba tarifleri arasındaki Kahramanmaraş yöresine ait Maraş tarhanası nasıl yapılır, yoğurtlu çorbası malzemeleri nelerdir? Tarhana kolaylıkla elde edildikten sonra çorba tarifine geçmek mümkündür. Gerekli olan malzemeler her evde bulunmaktadır. Mevcut malzemeler:

  • 300- 350 gram tarhana,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı,
  • Nane, pul biber, tuz, karabiber,
  • 3 diş sarımsak

Yapımı aşamasında öncelikle cips şeklinde bulunan tarahanalar az bir su ile ıslatılır. Yumuşaması gerçekleştikten sonra tencereye alınır. Tencereye çorba yapımı sırasında kullanılan su ölçüsü uygulanır. Kaynayana kadar karıştırılır. Üzerine tuz ilavesi yapılır. Çorba piştikten sonra bir taraftan yağ eritilir, sarımsaklar mevcut baharatlar ile harmanlanır. Servis esnasında çorba üzerine dökülür. Afiyet olsun!

Yoğurtlu Maraş Tarhana Çorbası Tarifi

Maraş Tarhanası Nasıl Yapılır | Nasıl Pişirilir?

Maraş tarhanası nasıl yapılır sorusu kadar nasıl pişirildiği de önemlidir. Öncelikle tarhanalar farklı şekillerde bulunur. Sıkma tarhana, toz tarhana ya da Maraş firiği olarak adlandırılan cips şeklinde olanlar vardır. Her birinin yöresel Maraş tarhanası nasıl pişirilir sorusuna cevabı farklıdır. Bundan dolayı elinizde bulunan yaptığınız ya da satın aldığınız tarhanaya göre pişirme işlemi gerçekleştirmek gerekir.

1- Maraş Sıkma Tarhana Nasıl Pişirilir?

Maraş sıkma tarhana nasıl pişirilir merak mı ediyorsunuz? Oldukça kolay! Tarhana yapısı itibari ile diğerleri gibi değildir. Bundan dolayı akşam ıslatma tercih edilir. Kuru bakliyat ıslar gibi tarhana pişirileceği miktarınca suda bekletilir. Sabahında ıslanan tarhanaların suyu süzülür. Elle sıkılarak ufalanır. Sonrasında klasik çorba biçimi ile pişirilir. Kavrulur, üzerine su eklenir ve baharatları ile servis edilir.

2- Toz Maraş Tarhanası Nasıl Pişirilir?

Evde maraş tarhanası nasıl yapılır konusunu atlattıktan sonra toz bir tarhana elde ettiyseniz pişirmesi diğerlerine göre daha kolaydır. Öncesinde bir işlem gerektirmez. Genellikle pişirme sırasında 4-5 yemek kaşığı kullanılır. Başlangıçta salça ve yağ kavrulur. Sonrasında üzerine göz kararı kadar su eklenir. (yaklaşık 3,5 -4 su bardağı) En son üzerine tarhana koyulur ve kaynayana kadar karıştırılır.

Maraş Tarhanası Nasıl Yapılır

Antep Tarhanası Nasıl Yapılır? Maraş Tarhanasından Farkı Nedir?

Antep tarhanası nasıl yapılır sorusu genel çerçevede çok değişmemektedir. Ancak alışık olunan tarhanalara nazaran yoğurtludur ve daha koyu kıvama sahiptir. Öncelikle sıkma tarhana gibi öncesinde geceden ıslatma yapılır. Pişme öncesi suyu süzülür. El ya da kaşık yardımı ile tamamen ufalanır. Çorba malzemeleri ile klasik bir tarhana gibi pişirilir. En son çorbadan 1-2 yemek kaşığı çorba suyu bir kase yoğurt üzerine eklenir. Tamamen karıştırılır. Sıcaklıkları eşitlendikten sonra yoğurdu çorbaya ekleyin. Artık servise hazır!

Bitki ve besinleri genellikle yemek ihtiyacını karşılamak için kullanırız. Ancak doğada kimi bitkiler öyledir ki farklı sektörler içerisinde kullanılır. Aloe Vera’yı hepiniz duymuşsunuzdur. Herkes cilt güzelliği için son dönemlerde sık sık kullanılır oldu. Peki Mucizevi Bitki Aloe Vera Zararları Nelerdir hiç merak ettiniz mi? Yazımıza tıklayarak bilgi alabilirsiniz!

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu