Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Gebelik Döneminde Hangi Aşılar Yapılır ve Bunların Amacı Nedir?

istanbul temizlik şirketi

Gebelik döneminde yapılan aşıların amacı anne ve bebeğin hastalıklara karışı korunması içindir. Bu dönemde rastlanabilecek hastalıklar, aşılama yoluyla önlenerek, ilerleyen dönemlerde daha sağlıklı bir gebelik sağlanır. Anne adayına yapılan aşılar yoluyla bebeğe de geçen pasif antikorlar ile bebeğin ilk altı ayda oluşabilecek hastalıklar önlenir.

Gebelik döneminde yapılan aşılarda, anne adayı ve bebek açısından şu ana kadar bir sorun görülmemiştir. Bunun dışında emzirme döneminde de aşı yapılması bebeğe bir zarar vermez. Aşılama genellikle 2. trimesterde başlar.

Aşılamada amaç nedir?

Aşılamada amaç gebelik döneminde fetusta meydana gelebilecek hastalıklardan bebeği ve anneyi korumaktır. Görülebilecek hastalıkları şöyle sıralayabiliriz, yeni doğan enfeksiyonları, ölü doğum, nörolojik hastalıklar, büyüme geriliği, erken doğum eylemini ortadan kaldırmak, konjenital malformasyon şeklinde sıralanabilir.
Dikkat edilmesi gereken başka bir nokta ise gebelik döneminde canlı aşı (kızamıkçık, su çiçeği gibi) aşıların yapılmaması gerektiğidir. Anne adayının bu aşıları eksik ise bunları mutlaka gebelikten önce tamamlaması gerekir.

Gebelik döneminde hangi aşılar yapılır?

Gebelik döneminde hangi aşılar yapılır?

Anne adayı eğer Hepatit B taşıyıcısı ise doğum esnasında bu hastalık bebeğe bulaşabilir. Bu duruma engel olmak için Hepatit B taşıyıcısı olan annelerin doğan bebeklerine ilk 12 saat içinde Hepatit B aşısı ve İmmunuglobulini uygulanmalıdır. Eğer baba adayı Hepatit B taşıyıcısı ise gebe olan anne adayı o zamana kadar aşı olmadıysa, gebelik döneminde mutlaka aşı olmalıdır.

Grip (influenza) aşısı: Anne adayı gebeliğin 2. ve 3. Trimester aralığını grip salgını olduğu dönemde geçiriyorsa, mutlaka grip aşısı yapmalıdır. Grip aşısının gebelik döneminde ve emzirme döneminde yapılması ile ilgili hiçbir sorun yoktur.

Tetanoz aşısı: Gebelik döneminde en önemli aşılardan biri de tetanoz aşısıdır. Eğer anne adayı tetanoz aşısı yaptırmamış ise, gebelik döneminin 2. ve 3. trimesterinde birer ay ara ile bir doz daha sonra ise ilk aşının yapıldığı tarihten 6 ay sonra üçüncü doz yapılmalıdır. Eğer anne adayı en son 10 yıl önce yaptırmış ve sonra tekrar gebe kalmışsa tek doz tetanoz aşısı yapılması yeterli olacaktır.

Kuduz aşısı: Anne adayı gebelik döneminde şüpheli hayvanlar ile temasta bulunmuş ise mutlaka kuduz aşısı olmalıdır.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu