Expat’lar için Gidilebilecek En İyi 10 Ülke

Yabancı bir ülkede çalışmayı planlıyorsanız üzerine düşünmeniz gereken pek çok nokta var; hayatınız nasıl değişecek, aileniz durumdan ne şekilde etkilenecek, sağlık hizmetleri ihtiyaçlarınızı karşılayacak mı, bu kariyeriniz ve banka hesabınız için doğru bir karar mı? HSBC ilgilenenlere rehber niteliğinde bir Expat Araştırması ortaya çıkardı. 190 farklı ülke ve bölgeden 27.000’in üzerinde kişiyle gerçekleştirdikleri araştırma; “aile”, “deneyim” ve “ekonomi” olarak üç ayrı kategoriye odaklandı. İşte araştırma sonucunda ortaya çıkan, expat‘lar için en iyi şartları sunan 10 ülke.

1. Singapur


Kent devleti Singapur, expat‘lara en uygun şartları veren ülke seçildi. Ailelerin de dahil olduğu durumlarda en önemli noktalar güvenlik ve istikrar oluyor; hem politika hem de ekonomi bakımından oldukça sabit olan Singapur bu şartları sağlıyor. Araştırmaya katılan expat‘ların 1/3’ü ülkenin ekonomisinin güçlü kalacağını düşünüyor. Her beş kişiden dördü ise Singapur’da kendi ülkelerinde olduğundan daha güvende hissettiklerini belirtti. Tüm bunların yanında bir de katong laksa, acılı yengeç ve bak kut teh gibi lezzetleri sunan harika restoranları hesaba kattığımızda Singapur’un zirvedeki yeri hiç de şaşırtıcı değil!

2. Yeni Zelanda


Listenin ikinci sırasında bulunan Yeni Zelanda, özellikle “deneyim” bölümünde öne çıkıyor. Yardımsever toplumu ve sunduğu çok çeşitli konaklama imkanları ve tırmanış, kano gibi spor aktiviteleriyle Yeni Zelanda’da; expat‘ları kolayca entegre olabilecekleri bir ortam bekliyor.

3. Kanada

Araştırmaya katılanların %66’sı, Kanada’da kendi ülkelerinde olduğundan daha güvende hissettiklerini söyledi. Hatta Kanada’ya gelen expat‘ların %80’inin ülkede beş yıldan fazla kaldığı ve 3/4’ünün de mülk sahibi oldukları ortaya çıktı. Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzey komşusu Kanada; soğuğuyla biraz gözümüzü korkutsa da Toronto, Quebec City, Montreal ve Vancouver gibi farklı noktalarla öne çıkan şehirleri ve güleryüzlü insanıyla içimizi ısıtıyor.

[irp]

4.  Çek Cumhuriyeti  (Çekya)


Çekya, yani eski adıyla Çek Cumhuriyeti, Expat Araştırması’nda geçen sene bulunduğu 18. sıradan dördüncülüğe yükseldi. Expat‘ların özellikle bu ülkeyi tercih etmesinde eğitim ve aile hayatı öncelikli sebepler oluyor.

5.  İsviçre


Parayla mutluluğu satın alamazsınız ama yine de denemek isterseniz İsviçre’den başlayabilirsiniz. İsviçre’de yaşayan bir expat‘ın yıllık ortalama kazancı $188,000. Zürih’in dünyanın en pahalı şehirleri arasında bulunduğunu göz önüne alacak olursak Alpler’de yapacağınız bir hafta sonu kaçamağı için yanınıza ekstra nakit almayı unutmayın!

6. Norveç


Birleşmiş Milletler’in İnsani Gelişme Raporu’na göre yıllarca üst üste en iyi ülke seçilen 5,2 milyon nüfuslu Norveç’in dahil olmadığı bir liste elbette düşünülemezdi! Ülkede yaşayan expat‘ların %60’ı “çalışma hayatlarında pozitif deneyim” edindiğini belirtiyor.

7.  Avusturya

Avusturya’nın başkenti Viyana canlı sanat sahnesi ve her ay bir yenisi açılan tasarım dükkanları ile Viyana expat‘ların çekim noktası. Günlük yaşamın kolaylığı, eğitim ve sağlık hizmetlerinin gelişmiş olması da ailesiyle beraber taşınmak isteyenler için Viyana’yı önemli kılıyor. Yabancı bir Avrupa ülkesinde çocuk yetiştirmek çoğu zaman epey masraflı olsa da, araştırmaya katılanların %77’si aldıkları hizmetin buna değdiğini belirtti.

[irp]

8. İsveç

Anketin “aile” bölümünde en çok beğeniyi kazanan ülke İsveç oldu. Katılımcıların 1/3’ü çocukları için İsveç’in kendi ülkelerinden daha iyi fırsatlar sağladığını düşünüyor.

9. Bahreyn

Basra Körfezi’nde yer alan Bahreyn Krallığı’nın bu kadar çok tercih edilmesinin en önemli sebebi düşük vergiler olabilir ama anketi cevaplayanların çoğu, yeni arkadaşlar edinmedeki kolaylıkların etkisine de vurgu yaptı.

10. Almanya

Konu ekonomi ve iş güvenliği olduğunda Almanya’nın adı sık sık duyuluyor. Katılımcılar, yeni gelecek expat‘ların araştırmada onuncu sırada yer alan Almanya’ya daha kolay adapte olabilmeleri için Almanca öğrenmelerini ve çocuklarını devlet okullarına yazdırmalarını tavsiye ediyor.

Exit mobile version