Instagram takipçi satın al
Sağlık

Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir? Karın Ağrısı Neden Olur?

Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir? Karın Ağrısı Neden Olur? sorularının cevaplarını ve karın ağrısına iyi gelen bitkiler ve besinler içeriğimizde sizi bekliyor.

istanbul temizlik şirketi

Karın ağrısı

Karın ağrısı, bazı sebeplere bağlı olarak karın bölgesinde hissedilen ağrı türüdür. Ağrı, şiddetine, süresine ve bölgesine göre, birtakım hastalıkların belirtisi olabilir. Karın ağrısı bazen karın bölgesindeki organların hastalanmasına bağlı olarak, bazen de vücudun farklı bölgelerinde oluşan bir hastalığın farkedilmeden ilerlemesiyle karın boşluğundaki organları etkilemesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Nedenleri çok çeşitli olduğu gibi, tedavi teknikleri de çeşitlidir.

Karın ağrısının nedenleri

Karın ağrısının nedenleri

Gaz sıkışması:

Günlük hayatta birçok kişide görülen karın ağrısının genel sebebidir. Gaz, yemek yerken ve konuşurken vücuda alınan havanın birikmesiyle oluşur ve bazı yollarla dışarı atılır. Ancak, bazen tam olarak dışarı atılamayan gaz, mide ve bağırsaklar arasında dolaşır. Bu sırada şiddetli karın ağrısı ortaya çıkar.

İdrar yolu enfeksiyonu:

Kadınlarda, erkeklere nazaran daha sık görülen idrar yolu enfeksiyonu, karnın alt kısmında ağrı yapabilir.

Zehirlenmeler:

Özellikle yaşadığımız dönemde, hazır yiyeceklere yönelimin artmasıyla sık görülen bir durumdur. Besin zehirlenmesi durumunda, mide bulantısı, kusma ve halsizlik gibi belirtilere karın ağrısı da eşlik eder.

Yumurtalık kistleri:

Yumurtalıklarda, minik keselerin içinde sıvı birikimi şeklinde oluşan yumurtalık kistleri, genelde zararsızdır ve basit ilaç tedavileriyle giderilebilir. Ancak, bazı durumlarda, ilaç tedavisine cevap vermeyen kistlere, operasyonla müdahale edilmesi gerekir. İşte bu kistler, oluştuğu andan tedavi edildiği ana kadar, karın ağrısı dahil olmak üzere, bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Sistit:

Safra kesesinin iltihaplanmasıyla oluşan sistit, tedavi edilmediğinde kalıcı sağlık sorunlarına sebep olabilir. İdrar yaparken ağrı, sık idrara çıkma, idrarı az yapma ve sanki tamamen yapamıyormuş gibi hissetme gibi belirtiler gösteren sistit, iltihaplanmaya bağlı olarak şiddetli karın ağrısına da yol açar.

Adet dönemleri:

Kadınların anatomik yapısından dolayı her ay düzenli olarak görülen adet dönemini bazı kadınlar, şiddetli karın ağrısıyla geçirmektedir. Kan miktarını kontrol altında tutmak amacıyla rahmin fazlaca kasılması, adet döneminde karın ağrısına yol açar.

Böbrek taşı:

Uzun süreli geçmeyen karın ağrıları, böbrek taşına işaret edebilir. Taşın büyüklüğüne ve bulunduğu yere bağlı olarak ağrının şiddeti değişiklik gösterir.

Bazı kanser türleri:

Karın ağrısı, akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Akut karın ağrısı genelde basit sebeplere bağlıdır ve gereken müdahale yapıldığında kısa sürede tedavi edilir. Ancak kronik karın ağrısı uzun sürelidir ve tekrarlar. Karın boşluğundaki organlarda veya diğer organlarda oluşan bir kanser türünün karın bölgesine sıçraması, kronik karın ağrısına sebep olur.

Karın ağrısı, çoğunlukla basit sebeplerden kaynaklanmaktadır ve kolaylıkla tedavi edilebilir. Bu aşamada rahatlatıcı besinler tüketmek, karın ağrısı tedavisini destekleyici niteliktedir.

Karın ağrısına iyi gelen bitkiler ve besinler

Nane-limon:

Mide ve karın ağrılarının gelenekselleşmiş doğal tedavi yöntemidir. Bir tutam taze veya kuru nanenin bir limonla kaynatılarak sıcak olarak içilmesi, karın ağrısını geçirmektedir.

Rezene:

Hazımsızlık ve sindirim problemlerine iyi geldiği bilinen rezene çayı, karın ağrısına da iyi gelmektedir. Ayrıca, rahatlatıcı etkiye sahiptir.

Bal:

En lezzetli ve sağlıklı tatlıların başında gelen bal, insan vücudunda oluşan birçok hastalığa derman olmaktadır. A, B ve C vitaminleri başta olmak üzere birçok vitamin ve mineral içeren bal, karın ağrısı için, doğrudan yenilerek veya limonla birlikte ılık suda eritilerek tüketilebilir.

Papatya:

Papatya çayı, mide ağrısı ve karın ağrılarını giderici özelliktedir. Hem tatlandırmak için hem de etkisini arttırmak için, içerisine bir miktar bal karışıtırılırsa, ağrıları kısa sürede bastırır.

Zencefil:

Zencefil, içeriğindeki vitaminlerin güçlü etkisi sayesinde, birçok hastalığın doğal yollarla tedavi edilmesinde kullanılan yararlı bir bitkidir. Taze ve kuru çeşitleri bulunan zencefil, hem çay olarak tüketilebilir hem de bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Hangi şekilde tüketilirse tüketilsin, karın ağrısını bastırıcı özelliğe sahiptir.

Lifli besinler:

Karın ağrısının gaz sıkışması veya sindirim problemlerinden meydana gelmesi durumunda, lifli besinlerin tüketilmesi, bu sorunu giderecektir. Kepek ekmeği, elma, kuru meyveler, esmer pirinç ve yeşil yapraklı sebzeler, lif açısından zengindir.

Yoğurt:

İçerdiği kalsiyum ve demir sayesinde, sindirim problemlerinin en büyük düşmanıdır. Yoğurdun sindirimi düzenlemesi, hazımsızlığa bağlı karın ağrısını bastırır.

Armut:

Armut, içerdiği fil açısından, sindirimi en kolay besinlerdendir. Sindiriminin kolay olması da, mide ve karnı yormaz. Armut, karın ağrısının doğal yollarla tedavisi için, bol bol tüketilmesi gereken besinlerdendir.

Karın ağrısının tedavisi için, taze sebze-meyveler tüketilmelidir. Kızartma ve baharat, ağrıyı tetikleyeceğinden bu dönemde uzak durulması gereken besinlerdir. Ayrıca, lahana, fasulye, brokoli ve karnabahar gibi gaz yapan yiyecekler de, karın ağrısı olduğu dönemde tüketilmemelidir. Çünkü, gaz problemine sebep olmalarından dolayı ağrıyı daha da şiddetlendirebilirler. Eğer geçmiyorsa ve sürekli tekrarlıyorsa, altta yatan hastalığın teşhisi ve tedavisi için, mutlaka alanında uzman bir hekime başvurulmalıdır.

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu