Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerYaşam - insan

Estağfurullah Ne demek? ve Hangi Durumlarda Kullanılır?

istanbul temizlik şirketi

Estağfurullah Nedir, ne zaman söylenir, Estağfirullah ne anlama gelir, Estağfurullah nasıl yazılır dinimizde kullanım örnekler neledir? Günlük hayatımızda çok yoğun olarak kullanmış olduğumuz bu kelime gerçek anlamından sıyrılarak artık kültürel bir söylem haline gelmiştir. Estağfurullah Esas kullanım alanı ile bizin söylediğimiz tabir bir birinden çok farklı özelliklere sahiptir.

Şöyle ki Biz genel anlamda nezaket kelimesi olarak kullanır veya zahmet vermediniz anlamında kullanırız. Fakat dinimizde Estağfurullah kelimesi çok farklı bir anlama gelmektedir. Gerçek anlamda “Allah’tan bağışlanma dileme” anlamına gelmektedir. 

 Estağfurullah kelimesini bizlerin yoğun olarak kullanmış olduğu alanlar şunlardır;

  • Söylem olarak Karşıdaki kişinin  kendinden beklediği işi, kendine yük olmadığını belirtmek için kullanılan bir nezaket söylemidir. Estağfirullah ben yorulmadım gibi…
  • Yapılan bir iş veya yardımdan ötürü karşıdaki kişiyi övmeniz durumunda alçak gönüllülük göstergesi olarak Estağfurullah demek. Sen çok zeki bir adamsın denildiğinde Estağfurullah demek gibi…
  • Kendine olumsuz lakap veya söz söylenildiği zaman “Hiç de değil !” manasında kullanılan Estağfirullah. Ben çok salağım diyen bir kişiye Estağfurullah demek gibi…

Dini yönden incelediğimiz zaman yazımızın başında da belirttiğimiz gibi asıl anlamının tamamen tersi yönde bir anlam katılarak kullanılmaktadır. Estağfirullah”ın anlamı yukarıdaki tanımlamalara bağlı olarak söylenmiş olsa rahatsız edilen bir durum sonrasında Estağfirullah denilmesi “Evet beni rahatsız ettiniz, Allah sizi bundan dolayı Affetsin” demek oluyor. Arapçada “estağfirullah” sözü, yanlış yapan kişi tarafından kullanılır ve bağışlanma dilemek içindir. Yapılan değerlendirmelere göre bizlerin Arapçadan alarak kullandığı ve çok farklı anlam yüklediği çok sayıda sözden biridir. Özellikle Dini konularda bu tür söylemler yanlış yönlere çekilebileceği gibi Arapça kökenli kelimeleri kullanırken mümkün mertebe daha dikkatli olmalıyız.

İlginiz Çekebilir

Serkan Kara

27 Yaşındayım ve Ankara'da yaşıyorum. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun oldum, genelde takip ettiğim konularda ki fikirlerimi burada yazılarımla sizlere aktarmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu