Erkeğin İleri Yaşta Olmasının Gebelik ve Kısırlıkla İlişkisi Nedir?

Kadınlarda 35 yaşından sonra doğurganlık azalmaya başlarken, erkeklerde ise sperm üretimi ileri yaşlarda bile devam eder. Ancak erkeklerde ilerleyen dönemlerde 40-45 yaşlardan sonra sperm sayısında ve hareketliliğinde azalmalar görünür. Bu olumsuz durum göz önünde bulundurulduğunda, erkeklerde ileri yaşlarda gebelik oluşması konusunda başarısızlıklar yaşanabilir. Sperm sayısı, hacmi ve hareketliliğindeki azalmalar, gebelik elde edilmesi için daha uzun çabalara bağlı kalır, gebelik oranı azalır.

Kadınlar menopoz dönemine (46-50 yaş) girdikten sonra, yumurtlamaları dururken erkeklerde ise sperm üretimi her yaşta olur. Ancak Erkeklerde ileriyaşlarda sperm kalitesi düşeceği için bu durum, spermlerin yapımı sırasında bazı sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Sorunlu spermlerle döllenen anne yumurtası ise özürlü bir çocuğun dünyaya gelmesine, düşüklere ya da başka istenmeyen durumların ortaya çıkmasına nenden olabilir.

İleri yaş babanın gebelik döneminde bebek açısından taşıdığı riskler nelerdir?

Bunlar dışında yapılan araştırmalar sonucunda erkeğin yaşının ilerde olması sonucunda dünyaya gelen bebeklerde ilerleyen dönemlerde, otizm, şizofreni, bipolar bozukluk, konsantrasyon bozukluğu, muhakeme yeteneğinde düşüklük, kognitif fonksiyonlarda bozukluk gibi hastalıkların olduğuda tespit edilmiştir.

Exit mobile version