Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Endüstri 4.0 Nedir?

istanbul temizlik şirketi
Endüstri 4.0 Nedir?

2011 yılında Almanya’da düzenlenen Hannover Fuarı’nda ilk kez 4. Endüstri Devrimi ya da 4. Sanayi Devrimi terimleri kullanıldı. Robert Bosch GmbH ile Henning Kagermann bir araya gelerek bir çalışma grubu hazırladılar ve 4. Sanayi Devrimi öneri dosyasını Alman Federal Hükümeti’ne 2012 yılında sundular. Hannover Fuarı’nda çalışma grubu Endüstri4.0 raporunu 8 Nisan 2013 tarihinde yine burada sunmuştur.

Neden Endüstri 4.0 Devrimi?

Endüstri 4.0’ı yeni yeni duymaya başlıyoruz. Peki her geçen gün yaygınlaşan belli bir süre sonra da hayatımızın merkezine yerleşecek yeni bir dönem geliyor ve bu döneme Endüstri 4.0 diyoruz.

Ülkemizde gittikçe duyulmaya başlayan ve gündeme gelen Endüstri 4.0’ı nasıl yakalayabiliriz? Endüstri 4.0’ın içindeki teknolojiler neler? Yazımızın devamında bunlara değineceğiz.

Geçmişte birçok konuda olduğu gibi buakımı yıllar sonrasında takip ederek ve taklit ederek mi yer edineceğiz yoksa tüm dünya ile organize bir sistem içerisinde mi bu teknolojinin içine gireceğiz?

Endüstri 4.0 ile bilginin gücü sayesinde daha verimli ve esnek üretim yapıları oluşturacağız. Evet hazır olun hayatımızda yeni bir dönem geliyor Endüstri 4.0. Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri Analitiği, Kablosuz Sensör Ağları, Makinalar Arasında İletişim ve Siber Fiziksel Sistemleri hayatımızda sıkça kullanacağımız bir sistem.

4.0 Ile IoT Ve M2M’e Hazırlık: Gömülü Sistemler

  Sizin de bildiğiniz gibi akıllı cihazlar dünyada giderek artıyor.  Sadece bilgisayarlar, mobil telefonlar, televizyonlar, yazıcılar, tarayıcılarla değil artık hayatımızın her alanında akıllı sistemler, cihazlar ve teknolojiler kullanılmaya başlanıyor.  Saatlerimizden tutun hesap makinesine, ölçüm cihazlarına, akıllı  alarm sistemlerinden otomobillere, çamaşır makinelerinden mutfak robotlarına hatta çocukların oynadıkları oyuncaklara kadar hemen hemen tüm cihazlar akıllı fonksiyonlara sahip olabiliyor. Çok küçük boyutlardaki bilgisayar çiplerine benzeyen çipler cihazlara gömülü şekilde yerleştirilerek cihazları akıllı hale getiriyor. M2M Dediğimiz makineler arası iletişim ve IoT Nesnelerin İnterneti ile yeniden popüler hale gelen gömülü sistemler, herhangi bir sistemden oluşan ve o sisteme akıllılık özelliği veren yazılımlardan ve elektronik donanımlardan oluşan sistemleri ifade ediyor. Gelecekte bizi dijital dünya ile tanıştıracak olan M2M ve IoT uygulamaları için gömülü sistemler çok büyük bir öneme sahip.

Endüstri 4.0 Ile “Maddenin Dijitalleşmesi” 3D TEKNOLOJİSİ

‘Elle tutabildiğiniz, gözle görebildiğiniz her şeyin bir prototipini yapabilirsiniz.’ Kısaca her şeyin birebir aynısı üretilebilir. 3 boyutlu yazıcılar sayesinde teknoloji bugün bunu daha olanaklı hale getiriyor. 3D yazıcılarla üç boyutlu bilgisayar verisini elle tutulabilir gerçek nesnelere dönüştürebiliriz. Bu teknoloji ile tekstilden sağlığa, beyaz eşyadan otomobillere, ulaşımdan inşaata hatta sanata kadar geleneksel üretim yöntemleri kullanılmadan yeni geometriler üretilerek yeni ve sıra dışı yeteneklerle her endüstri de kolaylık sağlayacak sistemler geliyor.

Endüstri 4.0 Ile Big Data/ Büyük Veri

Endüstri 4.0 ile big datanın endüstriyel platformlarda kullanımı yaygınlaşmaya başladı. Big data herhangi bir kaynaktan bir veriyi alıp yeni yapılan projelerin ve optimize edilmiş fikirlerin zaman ve para tasarrufu sağlanarak akıllı kararlar verilmesini sağlayan soru ve cevapları analiz eder.  Teknolojinin ilerlemesi ve kullanımının büyük oranda artmasıyla günümüzde sıkça adını duymaya başladığımız big data (büyük veri)’yı her ne kadar yeni yeni tanımaya başlasak ta yıllardır içerisinde bulunduğumuz ve gelişiminden pek haberdar olmadığımız bir yapıdır.

Nesnelerin İnterneti

İnternet of Things kısaca IoT (nesnelerin interneti) büyük sistemlerde nesnelerin birbirleri içerisinde bağlantılı oldukları bir iletişim yapısıdır. Akıllı bir nesnenin akıllı olabilmesi için bazı şartlar gerekmektedir bunlar: Bağlanabilir olması, bir sensörünün olması ve tekil bir isme sahip olması (unique id) ‘dir. Bu özelliklerle akıllı nesnelere herhangi bir yerden hatta dünyanın her yerinden erişilebilir ve rahatlıkla kontrol edilebilir. Nesneler tekil anahtar (unique identifier) ile işaretlenerek internet ile birlikte çalışabilmesi ve bu sayede küçük küçük parçaların birleşimi ile büyük bir bütün sistem ve değerler oluşturulması öngörülmüştür. Nesne kavramı nesnelerin interneti sayesinde oldukça gelişmiş ve her geçen gün daha da gelişmekte olan bir kavramdır. Sensörler, bio chipler, izleme cihazları ve erişim düzenekleri akıllı nesnelerden bazılarıdır. Nesnelerin interneti ile teknoloji çağında zirveye ulaşmak küçük adımlarla çok büyük işler başarmak yakın geleceğimizde mümkün.

Bulut Teknolojileri

Bilgisayarların ve günlük hayatta kullanılan çoğu teknolojik cihaz için, istenildiği her anda kullanılabilen ve kullanıcılar arasında kolaylıkla paylaşılabilen bilgisayar kaynaklarını sağlayan ve internet tabanlı genel bilişim hizmetlerinin genel adı cloud computing yani bulut bilişimdir. Cloud computing bu tarafıyla sadece bir ürün olmaktan çıkar ve hizmete dönüşür. Ana kaynaktaki bilgilerin ve yazılımların paylaşımlarını sağlar ve mevcut bilişim hizmetinin diğer cihaz ve bilgisayarlardan elektrik dağıtıcılarına benzer bir şekilde genel olarak internet üzerinden bilişim ağının kullanılmasıdır.

Akıllı Fabrikalar

İnsan etkileşimi ve birbirleriyle bağlantılı üretim fabrikaları sayesinde yeni bir üretim çevresi oluşturulacak ve üreticiler, devletler ve araştırmacılar geleceğin dijital fabrikalarını oluşturmak için çalışmalara başlayacaklar hatta endüstri 4.0 ile ilk adımı attılar bile. Geleceğin üretim vizyonu ile birlikte üreticiler, sürekli gelişecek ve değişecek olan bu ortamda Almanya’ da endüstri 4.0 adı ile tüm dünyanın hızla benimsediği 4. Sanayi Devrimine hızla uyum sağlamak ve bu yeni ortama ayak uydurabilmek için birçok çalışmaya imza atmaya başladılar. Bu yeni teknolojiler ve araştırmalar gittikçe artacak ve kendinden organize dijital fabrikalar sayesinde hayat çok kolaylaşacak.

Otonom Robotlar

İçinde bulunduğumuz yeni dünya bu robotlara çok meraklı ve bu robotları istiyor. Pentagon bu robotları tanıtmakiçin yeni bir yarışma düzenledi. Bu yarışmada robotların otomobile binip araba kullandıkları ve arabayı kullandıktan sonra park edip kapıyı açıp kolaylıkla inip bindiğini gördük. Bu sayede bu robotlar ilk aşamada araçlara binip felaket bölgesine gidecekler ve insanları kurtararak hastanelere ve acil yardım bölgelerine taşıyacaklar. Sadece hastanelerde değil hayatımızın hemen hemen her alanında yer almaya başlayacaklar fabrikalarda, evlerde, mağazalarda insanlara hizmet etmeleri için satışa sunulacaklar. Emin olun iphone, ipad gibi insanlar sürekli yeni çıkan robotları almak için mağazaların önünde kuyruklar oluşturacaklar. Hatta çok farklı işlere yarayan robotların bile çıkması mümkün. Bu nasıl olur sizce? Hayal gücünüzü zorlayın bulacaksınız.

Arttırılmış Gerçeklik

Hiç düşündünüz mü aslında olmayan şeyleri gerçek gibi yaşayabilmeyi? İşte bu arttırılmış gerçeklikle mümkün. Arttırılmış gerçeklik gerçekte dünyada olan her şeyin ve içindekilerinin bilgisayarlar tarafından üretilen (biochipler, hafıza kartları, çok küçükişlemci parçacıkları vs. kullanılarak) ses, grafik, görüntü ve GPS verileriyle daha da zenginleştirilerek meydana gelen doğrudan ve dolaylı fiziksel görünümdür. Bu kavramı daha iyi açıklamak gerekirse gerçekliğin bilgisayar tarafından daha da arttırılması ve değiştirilmesidir. İşte teknoloji kişinin gerçekliği zenginleştirme görevi görür. Sanal gerçeklik ise gerçek hayatta olanların sanal dünyaya taşınıp gerçek dünyadan esinlenerek tasarlanmış ve canlandırılmış halidir. Artık çok daha zenginleşen donanımlarla arttırılmış gerçeklik dünyasında kullanıcı tarafındaki bilgi ile bağlantı kurulabilir ve sözü geçilen sayısal bilgi işlenme ve arttırılmaya elverişlidir. Bulunulan ortamla, çevreyle ilgili bilgiler gerçek hayatla bağdaştırılabilir. Zenginleştirilmiş gerçeklik terimi literatüre 1990 yılında boeing üzerinde çalışan Thomas Caudell tarafından bulunduğuna inanılır.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu