Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Vertigo nedir, Belirtileri nelerdir?

Toplumda baş dönmesi hastalığı olarak bilinen vertigo hastalığını detaylı bir şekilde ele alıyoruz. İşte detaylar.

istanbul temizlik şirketi

Vertigo Nedir?

Vertigo yani baş dönmesi bir hastalık değildir. Toplumda vertigo hastalığı olarak bilinse de vertigo hatanın iç kulak ve sinir sisteminde bozukluklar olabileceğine işarettir. Uzmanlara göre dünya nüfusunun yüzde 5 i ile 10’u arasında bir nüfusun vertigo hastalığına yakalandığı tahmin ediliyor. ( Yazımızda Vertigo hastalığı olarak yer veriyoruz lakin vertigo hastalık değildir. Toplumda vertigo hastalığı olarak bilindiği için bu şekilde yazılmıştır )

Vertigo Neden Olur? ( Baş dönmesi neden olur? )

Vertigo baş dönmesi olduğu için bir çok nedeni olabilir. Genellikle vertigo hastanın iç kulak ve sinir sisteminde bozukluk olduğunda ortaya çıkar. Yüzde 90 vertigoya neden olan hastalıklar iç kulak ve sinir sistemi olsada diğer hastalıklarda vertigoya neden olabilir.

Vertigoya Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

Vertigoya Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

  • Migren
  • Nezle
  • Menenjit
  • Epilepsi
  • Kafa travmaları
  • Beyin tümörleri

Bu hastalıklar vertigoya neden olabilecek başlıca hastalıklardır.

Vertigo Başlangıcı Nasıl Olur?

Vertigo aniden ortaya çıkabilir. 1-2 dakikalık ataklarla baş gösterebilir. Ataklar kısa süreli oluşursa kendiliğinden normale döner.Uzun süreli ataklarda baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi ve bayılmalar olabilir.

Vertigo Çeşitleri Nelerdir?

1)  Santral Vertigo: Santral vertigo denge merkezinde oluşan bozukluklar sonucunda ortaya çıkar. Santral vertigo hastaları genellikle konuşma bozukluğundan veya yutma bozukluğundan şikayetçidir.

Vertigo Çeşitleri Nelerdir?

Santral vertigo nedenleri nelerdir?

MS hastalığı ( Multiple skleroz )

Beyin damar yolunda sorunlar

Migren

İç kulakta hasar

2) Periferik Vertigo: Periferik vertigoya yol açan en büyük etmen pozisyonel vertigodur ( BPPV ) . Kanal zedelenmesi, meniere hastalığı da periferik vertigoya yol açan diğer etmenlerdir. İç kulakta oluşan hasar ( Soğukta kalma, travma ) gibi olaylar vertigo ataklarını tetikleyebilir.

Periferik Vertigo nedenleri nelerdir?

  • Meniere hastalığı
  • Aaşıt tutması
  • Alkol
  • Tütün
  • Travmalar

Vertigo nedenleri nelerdir?

3) Serebellar Vertigo: Serebellar vertigo aslında serebellar infarktdır. Peki serebellar infarkt edir ? Serebellar infarkt bulantı, kusma, baş ağrısı gibi basit bulgularla ortaya çıkan bir inme çeşididir. Araştırmalarda erkeklerde, kadınlardan daha çok ortaya çıktığı gözlenmiştir. Erken teşhis ile tedavisi mümkündür.

Serebellar Vertigo nedenleri nelerdir?

Beyincikteki damarlarda ani tıkanmalar

Damar sertliği

Hipertansiyon

Pozisyonel Vertigo ( Benign paroksismal / BPPV ): İç kulakta bulunan denge merkezindeki kristallerin arka yarım daire kanallarına düşmesi sonucu oluşur. Bu kristaller yer değiştirmesi kısa süreli şiddetli baş dönmesine yol açar. Maksimum 1-2 dakika sürer.

Vertigo Teşhisi 

Hasta baş dönmesi, bulantı, kusma, kulakta basınç gibi vertigo belirtileri şikayetleriyle bir KBB doktoruna muayeneye gittiğinde hekim tarafından bu belirtiler saptanıp vertigo tanısı koyulmadan önce kulak muayenesi ve nörolojik testler yapılır. Vertigo bir hastalık olmadığından dolayı vertigoya yol açan sorun kulak bölgesinde mi, yoksa beyin bölgesinde mi ? Bu teşhisi koyabilmek adına muayene ve test sonucuna göre karar verilip tedaviye buna göre devam verilir.

Vertigo Tedavisi

Vertigo tedavisi vertigoya neden olan hastalığı teşhis edilerek yapılır. Genel vertigo tedavisi aşağıdaki gibidir.

Vertigoyu tetikleyen nedenler saptanarak ortadan kaldırılır.

Vertigoyu tetikleyen pozisyondan kaçınılır.

İlaç tedavisi ve dengeleyici egzersizler yapılır.

Kulakta ve beyinde saptanan soruna yönelik cerrahi müdahalede bulunulur.

Vertigo geçer mi

Vertigo tedavi edilebien bir hastalıktır. Vertigo altında yatan bir rahatsızlığın belirtisi olarak ortaya çıktığı için asıl hastalık saptanıp tedavi edilerek geçer. Genellikle ilaç tedavisi kullanılır.

Vertigoya Ne İyi Gelir?

Vertigoya Ne İyi Gelir?

Zencefil: Zencefil kan dolaşımını hızlandırır. Beyine giden kan dolaşımı hızlandıkça baş dönmesini azaltılır. Ayrıca zencefil çayı içerek de vertigo etkilerini azaltabilirsiniz.

Fesleğen: Fesleğen vertigo ve baş dönmesine karşı doğal fayda sağlar. Bir kaç yaprak fesleğeni kaynatıp süt ile karıştırarak içebilirsiniz.

Gece uykusu: Az uyumak vertigoya sebep olabilir. Bu yüzden iyi bir gece uykusu vertigoya iyi gelir ve bu problemi ortadan kaldırabilir.

Isırgan otu: Isırgan otunu iyice ezerek su ile kaynatıp içebilirsiniz. Isırgan otunu çay halinde tüketmek vertigoya iyi gelir.

Su: Meyve suları da dahil olmak üzere günde 3 litre su tüketimi vertigoya iyi gelir.

Limon: Baş dönmesini hafifletmek için limon en etkili besinlerden biridir.

Elma sirkesi: Biraz bal ve elma sirkesi karıştırılıp düzenli olarak tüketilir. Vertigo belirtilerini azaltan etkili bir yöntemdir.

Yoğurt: Meyveli ve normal yoğurtların düzenli tüketimi baş dönmesi problemini önemli ölçüde azaltır.

ÖNEMLİ NOT : Burada yazan besinleri kesinlikle hekime danışmadan tedavi amacıyla kullanmayınız. 

Vertigodan Korunma Yolları

  • Sinirli ve Stresli bir hayattan uzak durun.
  • Alkol sigara gibi zararlı maddelerden uzak durun.
  • Bol su tüketmek vertigo etkilerini önemli ölçüde azaltır.
  • Tuz tüketimini azaltın.
  • Spor yapın.

İlginiz Çekebilir

Martin Luther King

Martin Luther King, Jr., Afrikalı-Amerikalı Baptist papaz ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi. Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmaktadır ve 1964 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu