Instagram takipçi satın al
Faydalı Bilgiler

Doğum Sonrası Yapılacak İşlemler

istanbul temizlik şirketi

Merhaba Arkadaşlar,

Bu yazıyı okuyorsanız muhtemelen ya sizin ya da bir yakınınızın çocuğu oldu. Öncelikle sizi tebrik ederim ve Allah analı, babalı, sağlıklı, huzurlu büyütmeyi ve vatana millete hayırlı bir evlat olarak yetiştirmeyi nasip etsin inşallah 🙂 Çok şükür Rabbime benim de sağlıklı nur topu gibi bir kız evladım oldu. Bebek doğduktan sonra yapılması gereken bazı evrak işlerinden bahsetmek istiyorum. Bunlar; yeni doğan çocuk için kimlik çıkartma, doğum sonrası anneye ödenen doğum parası, anne ya da babaya emzirme parası ve çocuğun kendi sağlık sigortanızdan faydalanabilmesi için SGK kaydı.

Yeni Doğan Çocuk İçin Kimlik Çıkartma

Yeni doğan bebeğe kimlik çıkartmak için bağlı olduğunuz Nüfus Müdürlüğüne müracaat ediyorsunuz. Yanınızda evrak olarak hastaneden size verilen Doğum Raporu ve kendi kimliğiniz yeterli oluyor. Bir arkadaşımın dediğine göre doğum raporunda hastanenin başhekimine ait mühür olması gerekiyor. Kaşe ile karıştırılmamalı. Eğer bu mühür olmazsa Nüfus Müdürlüğü işleminizi yapmıyormuş. Benim raporumda mühür olduğu için herhangi bir sıkıntı çekmedim.

Görevli kişi sizden çocuğun adını ve soyadını Doğum Raporunun arkasına yazıp imzalayıp vermenizi istiyor. Bu işlemi yaptıktan sonra görevli personel size birkaç form imzalatıyor. Bu formlarda çocuğun anne, baba ve bebeğe ait bilgiler (Doğum Tarihi, isim gb) bulunuyor. Bilgilerin doğru olduğunu onaylayan bir form oluyor aslında. Formları da imzaladıktan sonra kimliğinizi hazırlayıp veriyorlar. İşlem yaklaşık 10 dk sürdü ve herhangi bir ücret talep edilmedi.

Doğum Sonrası Doğum Parasının Alınması

Doğum parası alabilmek için öncelikle çocuğun kimliğini çıkartmamız olmanız gerekiyor. Çünkü başvuru yaparken çocuğun TC Kimlik numarası isteniyor. Ayrıca maddelerde de yalan beyandan doğacak durumlarda siz sorumlu oluyorsunuz ve ödemenin yapıldığı tarihten tahsil edilecek tarihe kadar geçecek olan süre de faizli ceza ücreti uygulanıyor.

Doğum parasını almak için bulunduğunuz ilçenin Sosyal Hizmet Merkez Müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor. Burada sizden bir form doldurmanızı istiyorlar. Formda annenin, babanın ve bebeğin nüfus bilgileri ile kamu personeli olup olmadıkları bilgisi isteniyor. Doğum ücreti olarak 1. çocuk için 300 TL yatıracaklarını söylediler. Ücretin 45 gün sonra anne adına PTT’ye yatacağını söylediler ve bu ücreti sadece anne çekebiliyormuş.

Doğum Sonrası Emzirme Parası

Doğum sonrasında 122 TL olarak emzirme parası veriliyormuş. Bu ücret için de SGK’ya başvuruyorsunuz. Emzirme parasını alabilmeniz için doğum yaptığınız hastanenin Emzirme Raporu‘nu oluşturması gerekiyormuş. Ben SGK’ya gittiğim de ilgili kişi emzirme raporunun oluşturulmadığını ve telefonda bu raporu oluşturtabileceğimi söyledi. Eşim Zeynep Kamil’de doğum yaptığı için hastaneyi aradım ve telefondan emzirme raporunun oluşturttum. Raporu oluşturduktan sonra görevli kişi tekrar sistemi kontrol etti ve raporun oluşturulduğunu söyledi. Gerekli işlemleri yaptı ancak benim çalıştığım firma SGK olarak Kadıköye bağlıymış ben Ümraniye de bulunan SGK’ya gittiğim için onaylayamadılar. Kadıköy şubesine telefonla ulaşarak bu işlemi onaylatabileceğimi söylediler. Kadıköy şubesini aradım derdimi anlattım ama sistemde şuan onay bekleyen bir rapor olmadığını ve bu raporunun doğumdan sonra biraz geç geldiğini söylediler. Ben aramasam da zaten rapor onaylandığında ücret Ziraat Bankasında hesabım varsa hesaba yoksa adıma otomatik olarak yatıyormuş. Yani bu ücret için rapor peşinde çok koşmadım. Yaklakşık 1-2 ay içinde tekrar kontrol edeceğim muhtemelen ücret ilgili hesaba yatmış olacaktır. Bu arada bana eşimin çalışıp çalışmadığını sordular çalışmıyor dediğimde parayı benim hesabıma(Babanın) yatıracaklarını söylediler.

Yeni Doğan Bebek İçin SGK Kaydı

Yeni doğan çocukların SGK’dan faydalanabilmesi için annenin ya da babanın sigortalı olması gerekiyor. Bunun için SGK Sigorta Tescillettirme bölümüne çocuğun kimliğiyle gidip bebeğimin kendi sigortamdan faydalanmasını istiyorum dediğiniz görevli kişi gerekli kaydı yapıyor. Bu işlemlerin hepsi de kısa sürüyor. Bebeğin SGK kaydı yapıldıktan sonra hastanelerden sizin gibi ücretsiz bir şekilde faydalanabiliyor.

Bebeklerle ilgili genel evrak işleri benim tarafımda en azından bu şekilde sürdü. Siz de kendi deneyimlerinizi yorum bölümünden paylaşarak başka insanlara ışık tutabilirsiniz 🙂

İlginiz Çekebilir

Sevda

1990 Antalya doğumluyum, magazin, sinema haberlerini yakından takip eder, onlar hakkında güncel haberler ve içerikler yayınlıyorum. Sozturk@gmail.com adresinden tarafıma ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu