Instagram takipçi satın al
SağlıkFaydalı Bilgiler

Diyet Yaparken En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir?

Bu yazımızda diyet yaparken en çok yapılan hatalar nelerdir? Tam olarak bunlara değineceğiz ve bir çok bilgi vereceğiz.

istanbul temizlik şirketi

Herkese merhaba, bugün diyette yapılan hatalardan bahsedeceğiz. Çok yaygın ve çok sık konuşulan hatalar var. Bunların çoğu kulaktan dolma, çoğu efsane sekizde nereden geldiğini bilmiyoruz. Bu yazımızda diyet yaparken en çok yapılan hatalar nelerdir? Tam olarak bunlara değineceğiz ve bir çok bilgi vereceğiz.

Boş Yere Aç Kalmayın

Bu hatalardan en yaygın ve en çok yapılanı çok düşük kalori ile beslenme ya da aç kalmak. Ben aslında çok aç kalarak zayıflama ya çalışanlara şunu söylüyorum. Eğer aç kalarak zayıflansaydı bizim mesleğimiz olmazdı. Herkes aç kalırdı ve herkesin incecik olurdu. Ama maalesef böyle olmuyor. Tam tersi sizin metabolizmanız eğer 1500 kalori ise ve siz 9oo kalori ile besleniyorsanız vücudunuz bir süre sonra alarm vermeye başlıyor. İlk bir iki hafta kilo veriyorsunuz ama sonrasında fazlasıyla geri alıyorsunuz. Çünkü metabolizma hızınız adım adım düşüyor.

Her Gün Tartılmayın

hergün tartılmayın

Diğer bir çok sık yapılan hata da her gün tartılmak. Her gün tartıldığımızda aslında net bir sonuç göremiyoruz. Çünkü insan vücudunda günlük olarak ödem artabiliyor ya da az alabiliyor. Bu sizin uyku durumumuza göre ya da havanın sıcak yada soğuk olmasına göre bile değişebiliyor. Günlük olarak yağ durumu çok fazla değişmez. Bunun en doğrusu haftada bir defa tartılmaktır. Tuvalete çıktıktan sonra üzerinizde kıyafetlerinizi olmadan sabah aç karnına haftada bir defa tartılırsanız doğru sonucu bulmuş olursunuz. Sürekli takıldığınız zaman moralini bozuyor. Hatta Yemekten önce tartılıp yemekten sonra bile tartılanlar var. Bu hiç de mantıklı değil. Sabah ve akşam arasında bile en az 1-1.5 kilo bile fark edebilir.

Kahvaltıyı Atlamayın

kilo_aldirmayan_kahvalti

Üçüncü hata kahvaltıyı atlamak. Kahvaltı yapmadığınızda aslında daha da gün içinde açıklıyorsunuz ve kan şekerinizi düşüyor. Yapılan araştırmalarda bunu gösteriyor aslında. İyi bir kahvaltı ile kaliteli bir kahvaltı ile güne başladığınızda gün içinde aldığınız kalori %30’a kadar düşüyor. O yüzden mutlaka protein ağırlıklı güzel bir yumurtalı ya da yulaflı bir kahvaltı ile güne daha enerjik başlayabilirsiniz.

Ekmeği Bırakmayın

diyette-ekmek-yemek

İşte benim en favori diye tat alma geldik ekmeği bırakıyorum. Ekmeği kestim çok güzel kilo verdim. Ekmek yemiyorum ama pilav, börek, pasta yiyorum. Bu olabilecek bir şey değil. Bir kere ekmek de çok faydalı B vitaminleri var. Tahıl ihtiyacımızı, karbonhidrat ihtiyacımızı yağ almadan ekmekten alıyoruz. Ve yapılan araştırmalar şunu gösteriyor, ekmeği yemeyen insanlarda tatlı krizleri ve tatlı atakları daha çok oluyor. Çünkü biz kaliteli karbonhidrat kaynağı ekmekten almadığımız zaman, yani günde en az 2 ya da 3 dilim bile olsa ekmek yemediniz zaman tatlı ataklarımız ve tatlı krizlerimiz başlıyor. Benim size tavsiyem tabii ki kendi kilonuza göre bu durum değişir. Ama en az sabah 1, öğlen 1 ve akşam 1 dilim olmak üzere tam tahıllı ekmeğinizi mutlaka tüketin.

Yatmadan 2 saat öncesine kadar yiyebilirsiniz.

Şimdi size bir diyet hatası daha söyleyeceğim. Eminim hayatınızda en az bir kere duymuşsunuzdur. Akşam 6’dan sonra hiçbir şey yemeyin. Bu tamamiyle yanlış. Böyle bir şey yok. Bu durum kişiden kişiye göre değişir. Ama size gerçek kurulı söyleyeyim. Yatmadan 2 saat öncesine kadar bir şeyler yiyebilirsiniz. Mesela 12’de uyuyorsanız eğer 10’dan sonra yeme işlemini bitirmemiz gerekiyor. Çünkü vücut sindirimde biraz daha zorlanıyor. Mide olarak da daha rahat bir uykuya sizi hazırlaması gerekiyor. 12’de yatan biri için 10’da küçük bir ara yapabilirsiniz. Ama en sonda 7-8 aradığında akşam yemeğinizi bitirmemiz gerekiyor. Tam tersi eğer akşam 5’den sonra ya da 6’dan sonra hiç bir şey yemezseniz ve akşam yemeğini çok erken bir saatte yerseniz, o zaman bir anda açlık atakları ve yeme atakları oluşuyor. Bir anda gecenin 11’inde ya da 10’unda kocaman bir pasta yerken ya da bir tatlı yerken kendinizi bulabiliyorsunuz.

Alışkanlıklarınızdan Vazgeçmeyin

yeme-aliskanliklari

Diyette yapılan çok kötü bir hata da şu, sevdiğimiz besinleri tamamen bırakmak. Bugün diyete başlayacağım için 3 gündür çikolata yiyorum ya da üç gündür pizza yiyorum gibi yani sanki ölüyorlar ve bir daha yiyemeyecekler gibi. Diyette motivasyonu çok etkileyen bir duygudur. Diyet dediğimizde bir daha yiyemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Tabii ki yenileceksiniz. Ama %80 ve %20 kuralını uygulayarak. Bu ne demek %80 iyi beslendiğiniz taktirde %20 vücut size kötü beslenme hakkı veriyor. Yani hafta içi iyi beslenip hafta sonu biraz da olsa kaçamak yapma hakkınız olabiliyor. O zaman bu ömür boyu sürdürülebilir bir diğer hatta sağlıklı yaşam şekli olmuş oluyor.

Hedeflerinizde Acele Etmeyin

Çok sık yapılan başka bir hata da çok fazla kilo vermeyi bir anda hedeflemek. Yani bir anda 20 kilo vermek istiyorum demek. Bu aslında çok güzel bir hedef ama bir anda bunu söylediğiniz zaman insanın hevesi kaçıyor. Yani planlarınızı küçük küçük vadelerde yaparsanız mesela ilk başta ilk 5 kiloyu vermek, sonra 10 kilo vermek gibi o zaman hedefimize çok daha güzel ulaşırsınız. Çünkü 20 kiloyu bir anda veremeyeceğiniz için bu 4-5 ay süreceği için hatta daha da uzun süredir. Bu durumda motivasyonunuz kıyılabilir. Ama her zaman küçük hedeflere ulaşırsanız mesela 83 kiloysanız önce 80’in altını görmek istiyorum. Sonra 75’i görmek istiyorum diye adım adım giderseniz o zaman ulaştığınız hedefler ile birlikte çok daha başarılı olursunuz.

Bugün yapılan diyet hatalarından bahsettik. Bu hataları lütfen yapmayın ve etrafımızda bu hataları yapanlar varsa lütfen onlarla paylaşın. Bak sen bunu yapıyordun bu aslında doğru değilmiş diye onlara bir iyilik yapın…

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu