Diyet Lifi Nedir, Hangi Yiyeceklerde Bulunur ve Ne İşe Yarar?

Diyet lifi; tahılların çoğunda, sebze ve meyvelerde bulunur, bu lifler vücudun sindirim için salgıladığı enzimlere karşı dayanıklıdır, ince bağırsakta sindirilemez, kalın bağırsakta ise fermente olurlar.

Diyet lifi; tahılların çoğunda, sebze ve meyvelerde bulunur, bu lifler vücudun sindirim için salgıladığı enzimlere karşı dayanıklıdır, ince bağırsakta sindirilemez, kalın bağırsakta ise fermente olurlar. Bu özellikleriyle sağlık için faydalıdır.

Özelliklerine göre iki tip diyet lifi vardır. Diyet lifi bakımından zengin gıdalar, farklı oranlarda iki türü de içerebilmektedir.

Çözünür olmayan diyet lifleri: Bağırsak sağlığında etkilidir, kalın bağırsak kanserine karşı koruyucu işlev görür. Ağırlıklarının 20 katına kadar su tutma kapasitesine sahiptirler. Aynı zamanda, yağ emme kapasiteleri sebbeiyle ağırlıklarının 5 katı kadar da yağı tutabilirler.

Elma, portakal, şeker pancarı, soya lifi ve buğday kepeğinde çözünür olmayan lif miktarı daha fazladır.
Çözünür diyet lifleri: Kolesterolün düşmesinde ve glukoz’un bağırsaktaki emilimini azaltmada etkilidir. Bu lifler, suyu bağlayarak jel bir yapı oluştururlar. Sebze ve meyveler, kabuklu yemişler, yulaf kepeğinde çözünür lif miktarı daha fazladır.

Çözünür olmayan diyet lifleri, çözünür diyet liflerine kıyasla ısıl işleme karşı daha dayanıksızdır ve özelliklerini kaybetmeye meyillidir.

Diyet liflerinin kullanımı, kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra bağırsak hastalıklarında da olumlu etkilere sahiptir. Kabızlığı önlerler. Ayrıca kalorisi düşük olduğundan, zayıflamak ve kilo vermek isteyenler için diyet lifleriyle zenginleştirilmiş gıdalar gün geçtikçe daha çok talep görmektedir. Bunun dışında gıda sektöründe jel, gıdaların lezzetlendirilmesi, nemlendirilmesi ve renklendirilmesi, düşük kalorili diyet ürünler

DİYET LİFLERİNİN SAĞLIĞIMIZA FAYDALARI

Diyet Lifinin Olumsuz Özellikleri

Exit mobile version