Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Amipli Dizanteri Nasıl ve Hangi Yollarla Bulaşır?

Amipli dizanteri hakkında bilgileri ve hangi yollarla bulaşacağını bu başlıkta bulabilirsiniz. Amipli dizanteri nedir ve nasıl bulaşır?

istanbul temizlik şirketi

Bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalık olan amipli dizanteri, özellikle çocuk yaşlarda oluşan bir sağlık problemidir. Ciddi sorunlara neden olan amipli dizanteri nasıl bulaşır ve nasıl önlem alabiliriz sizler için araştırdık.

Oldukça bulaşıcı özelliğe sahip amipli dizanteri kanlı ve mukuslu ishalle süren bir mikrop ve hastalıktır. Enfeksiyon hastalıkları bölümünde tehlikeliler arasında olan amipli dizanterinin oldukça bulaşıcı bir virüs olduğunu aklımızdan çıkarmamalı ve doktorumuzun önerilerini dikkate alarak amipli dizatenterinin tedavisini en kısa zamanda olmalısınız.

Amipli dizanteri; Entamoeba histolytica tarafınca oluşturulan intestinal ve ekstraintestinal tutulumlar sergileyebilen, hafiften oldukça şiddetli ve değişken çeşitli kanlı mukuslu ishalle süren ve tedavisi uzun süren bir enfeksiyonel hastalıktır.

Gaitanın mikrobiyolojik şekilde değerlendirilmesinde; makroskopik olarak kanlı mukuslu bir görünümü vardır. Kan ve gaita ile beraber karışmış olup mukus, şeffaf ve parlak bir görünümde izlemlenir. Gaita çilek jölesi kıvamında ve tonunda gözlemlenmektedir. Direkt olarak mikroskopik araştırmada ekto ve endoplazması ayırt edilebilen ve pseuodopod ile hareket halleri taze gaitada görülebilen amip trofozoitleri, ve çokça eritrosit az lökosit izlenmektedir. Tanıyı doğrulamak için gaita incelemesi en az 3 kez yapılması ön görülür. Amibiyazis teşhisinde kültür tekniği gerektiği kadar pratik değildir. Çünkü özel bir besi yerine ihtiyaç duymaktadır. Oysaki mikroskopik tanı için yeterli seviyededir.

Amipli Dizanteri komplikasyonlar

Komplikasyonlar

Amipli dizanterinin komplikasyonları; apandisit (amipli tiflit), peritonit, invaginasyon, mesane ile beraber sigmoid kolon fistülleşmesi, obstrüksiyon, kolon perforasyonu ve rektal granülomlar olarak bilinebilir. Komplikasyonların tedavi edilmesinde cerrahi ve antibiyotik tedavisi ile beraber uygulanır.

Amibiyazis, özellikle gelişme aşamasında olan ülkelerde oldukça önemli bir sağlık sorunudur. Yetersiz kaynak, hijyen kurallarına dikkat edilmemesi ve su kaynaklarının yetirilmemesi gibi sebepler bulaşımda en büyük etken olmaktadır. Ülkemizde bu enfeksiyonun sıklığı bölge ve kesimlere göre farklılık göstermekle beraber akut ishallerin yüzde 5 ila 10’unda sorumlu tutulduğu bilinmekte ve gözlenmektedir.

Bulaşma, kistlerin gıdalar ve su kanalları yardımı ile oral yolla alınmasıyla gerçekleşir. Lağımdan gelen suların sebzeleri sularken kullanılmasında hastalığın yayılmasına büyük etkendir. En önemli kaynak asemptomatik taşıyıcı insanlar olarak görülür. Asemptomatik insanların dışkılarıyla çevreye atılan kistler bulaşma riski sağlamaktadır. Bu bulaşma kişiden kişiye de geçmektedir. Ek olarak da böceklerin de bulaşmada büyük rol oynadıkları bilinmektedir.Sağlıklı bir yaşam için yediklerimize ve yaşamımıza dikkat etmemiz gerekir.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu