Diyabetik Sinir Ağrısı (Nöropati) ve Uzmanından Etkili İki Bitkisel Çözüm

Diyabetik nöropati nedir? Diyabetik nöropati nasıl belirti verir? Nedenleri Nelerdir? Tedavide izlenecek yol ve Saraçoğlu’ndan alternatif ardıç yağı ve karabaş otu ile bitkisel çözüm. Hangi ilaçlar kullanılır, nasıl önlenir? Diyabetik nöropatide el ve ayak bakımı nasıl yapılır? Hepsi bu yazıda..

Diyabetik nöropati nedir? Nasıl belirti verir?

Şeker hastalığı, özellikle kan şekerinizi etkili bir şekilde kontrol edemiyorsanız ve şeker seviyeniz yüksekse vücudunuz boyunca uzun süreli sağlık sorunlarına neden olabilir. Yüksek kan şekeri ellerinize ve ayaklarınıza uyarı gönderen sinirlere zarar vererek diyabetik nöropatiye neden olabilir.

Diyabetik nöropati el ve ayak parmaklarınızda uyuşma veya karıncalanmaya neden olabilir. Ayrıca diyabetik sinir ağrısı olarak tarif edilen yanma hissi keskin veya acılıdır. Başta hafif olabilir, ancak zamanla daha da kötüleşerek bacak veya kollarınıza yayılabilir. Yürüyüş acı verebilir ve hatta yumuşak bir dokunuş dahi sizde dayanılmaz hissedilebilir.

Diyabetli kişilerin % 10-20’si sinir ağrısı yaşar. Sinir hasarı derecesine bağlı olarak uyku yeteneğinizi etkileyebilir, yaşam kalitenizi düşürebilir ve depresyona neden olabilir.

Diyabetik Sinir Ağrısı için alternatif tedaviler var mıdır?

Ardıç yağı ve Karabaş otu

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu hem emiliminin kolay olması hem de ağrıların giderilmesi sayesinde ardıç yağının nöropatik ağrılara çözüm olabileceğini belirtiyor. Bu yağı ilgili bölgeye masaj yoluyla uygulayarak rahatlama sağlayabilirsiniz.

Aynı zamanda akşamleyin 5-6 adet başak şeklindeki karabaş otundan hazırlanmış çay içilmesi de etkili olacaktır. Karabaş otunu bir bardak suda 5 dakika kaynatınız ve süzerek suyunu içiniz.

Fizik tedavi

Yüksek etkili egzersizler sinirlerin hızla uyuşmasına neden olabileceğinden, düşük etkili egzersizler diyabetik nöropati tedavisinde daha etkilidir.

Yüzme gibi düşük yoğunluklu terapi diyabetik nöropatinin tedavisinde yardımcı olabilir. Fiziksel terapinin diyabetik sinir ağrısını hafifletebildiğini ancak iyileştirmediğini aklınızda bulundurun.

Kapsaisin Kremi

Kapsaisin kremi (Arthricare, Zostrix) acı biberde bulunan bir bileşeni içermektedir ve bu bileşen ağrı sinyallerini bloke edebilir. Losyon, jöle veya yama olarak da bulunan kapsaisin kremi bazı insanlarda cilt tahrişine neden olsa da, ağrının güçlü olduğu zamanlarda uygulanabilir ve ağrıyı geçici olarak hafifletebilir.

Kapsaisin kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Alerjik reaksiyonlara, diğer ilaçlarla etkileşime girebilir veya açık yaralarda, tahriş olmuş veya hassas ciltte tehlikeli yan etkilere neden olabilir. Bu ürünleri kullanırken aşırı güneş ışığı veya sıcaklığa maruz kalmaktan kaçının.

Alfa lipoik asit

Alfa lipoik asit (veya ALA) kan şekeri kontrolü açısından faydalı olabileceği düşünülmektedir. Alfa lipoik asit, diyabetik nöropati henüz geç aşamaya gelmeden başlatıldığında daha etkilidir. Kendi başına herhangi bir tedaviye başlamadan önce doktorunuzla görüşün. Şu anda, diyabetik nöropatiye karşı etkili olduğu ispatlanan hiçbir bitki ürünü bulunmamaktadır.

Diyabetik nöropatide el ve ayak bakımı

Diyabetik sinir hasarı ağrıya neden olur ve ağrı hissetme yeteneğinizi de etkiler. Bu nedenle ayak sağlığınızı korumak önemlidir.

Ayaklarınıza daha iyi bakım yapmak için herhangi bir sorun yaşamasanız bile, kesikler, yaralar, şişme ve diğer sorunlar için ayaklarınızı her gün kontrol edin. Enfekte olması durumunda ve tedavi edilmemiş enfeksiyonlar amputasyon (ilgili organın alınması) dahil olmak üzere daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Ayaklarınızı her gün sıcak suyla yıkayın ve daha sonra tamamen kurutun. Ardından bir nemlendirici uygulayınız. Ayak parmaklarınızın arasında losyon kalmamasına dikkat edin.

Ayaklarınızın hareket etmesini sağlayan rahat, esnek ve acıtmayan ayakkabılar giyiniz veya diktiriniz. Herhangi bir yaralanmayı önlemek için de ayağınızın örtülü olmasına özen gösteriniz.

Diyabetik sinir ağrısı nasıl önlenir?

Sinir hasarını önlemek için kan şekerinizi kontrol altında tutmak sinir ağrısından kaçınmanın en iyi yoludur. Diyabetik sinir ağrınız varsa diyet, egzersiz ve tedaviler için doktorunuzun önerilerini mutlaka takip ediniz. Diyabetik nöropatinin bilinen herhangi bir tedavisi yoktur.

Diyabetik sinir ağrısı için tedaviler

Hasar görmüş sinirlerin yerine yenileri gelmez. Buna rağmen hasarı daha fazla önlemek ve ağrınızı hafifletmek için denemeniz gereken bazı yollar vardır.

Öncelikle kan şekerinizi mutlaka kontrol altına alınız, böylece kendinize daha fazla zarar gelmesini önlemiş olursunuz. Kan şekeri hedefinizi belirleme konusunda doktorunuzla konuşun ve dediklerini takip edin.

Yemeklerden önce kan şekerinizi 70 ile 130 mg / dL’ye ve yemeklerden sonra kan şekerinizi 180 mg / dL’ye düşürmeniz istenebilir.

Ayrıca size önerilen diyet, egzersiz ve ilaçları da kullanınız. Durumunuzu ağırlaştıracak kilo ve sigara konusunda hassas olunuz.

İlaçlar

Ağrı kesici olarak reçetesiz olarak satılabilen asetaminofen (Tylenol), aspirin veya ibuprofen (Motrin, Advil) kullanmanız –dozu doktorunuz belirler-  istenebilir.

Antidepresanlar

Antidepresanlar, beyninizde ağrı hissetmenize neden olan kimyasal maddelere müdahale ettikleri için diyabetik sinir ağrısı için de reçete edilebilirler. Doktorunuz amitriptilin (Elavil), imipramin (Tofranil) ve desipramin (Norpramin) gibi trisiklik antidepresanlar önerebilir. Fakat bunlar ağız kuruluğu, yorgunluk ve terleme gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

Kalp probleminiz varsa doktorunuz trisiklik antidepresanları önermeyebilir.

Venlafaksin (Effexor) ve duloksetin (Cymbalta) gibi serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri trisikliklere alternatiftir ve daha az yan etkiye sahiptirler.

Opioid (uyku getirici) ağrı kesici ilaçlar

Oxycontin gibi güçlü ilaçlar ve opioid benzeri tramadol (Conzip, Ultram) ilaçlar daha güçlü ağrıları tedavi edebilir. Ancak bunlar diğer tedavilerin etki etmediği durumlarda ağrılarınızı kesmek için son çare olmalıdırlar. Bununla birlikte, gerek yan etkileri ve gerekse de bağımlılık potansiyeli nedeniyle uzun süreli kullanılmamalıdır. Doktorunuzla yakın bir çalışma içinde olmanız önerilir.

Lidokain yamaları da cilde yerleştirilen bir yama sayesinde lokal anestezi sağlar fakat küçük cilt tahrişlerine neden olabilir.

Nöbet önleyen ilaçlar

Epileptik nöbetleri önlemek için kullanılan ilaçlar sinir ağrısına da yardımcı olabilir. Bu ilaçlar arasında pregabalin (Lyrica), gabapentin (Gabarone, Neurontin), fenitoin (Dilantin) ve karbamazepin (Carbatrol, Tegretol) bulunur. Pregabalin aynı zamanda uykunuzu da iyileştirebilir. Bu ilaçların yan etkileri arasında uyuşukluk, şişlik ve baş dönmesi yer alabilir.

Exit mobile version