Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListelerSağlıkYaşam - insan

Diş Hekimi Korkusu ve Çaresi

istanbul temizlik şirketi

Çocukluğumuzdan itibaren bizimle birlikte gelen en önemli korkulardan biri diş hekimi korkusudur. Toplumumuzun genelinde karşılaştığımız bu korku, günümüzde geliştirilen yeni anestezi ve sedasyon teknikleri ile tarihe karışıyor. Önceleri engelli hastaların ağız ve diş tedavilerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmaya başlanan pek çok anestezi yöntemi, artık diş hekimi veya diş tedavisi korkusu olan bireyler veya çocuklar için uygulanıyor.

Ağız ve diş tedavisi ihtiyacı olan pek çok hasta, diş hekimi fobisi nedeniyle tedavi sürecini son dakikaya kadar bekletmekte ve dişi ağrıyıncaya veya apse yapıncaya kadar beklemektedir. Diş hekimliğinde kullanılan aletlerin çıkardığı sesler kadar metal el aletlerinden korkan hastaların en büyük korkularından birisi anestezi sırasında kullanılan enjeksiyon iğneleridir. Geçmiş dönemlerde engellilerin tedavisinde kullanılan genel anestezi, sedasyon ve farklı lokal anestezi sistemleri bugün artık yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı.

Yeni tekniklerin kullanılmasıyla artan hasta konforu arttırılıyor ve hastanın diş hekimi fobisinin ortadan kaldırılması sağlanabiliyor. Bu yöntem sayesinde hem işlemler kısalıyor, hem hasta hem de hekim tedavi sırasında fazla efor sarfetmiyor. Günümüzde kullanılan bu tekniklerin en önemlisi ise azot protoksit sedasyonudur.

Azot Protoksit Sedasyonu

Azot Protoksit Sedasyonu

Azot Protoksit Sedasyonu Nedir? Nasıl Uygulanır?

Azot protoksit gazı ile uygulanan bu sedasyon çeşidinde herhangi bir enjeksiyon yapılmaz. Azot protoksit sedasyonu, hastanın sadece burnunu kapatan ve burun kanatlarına takılan plastik bir maskeden buruna uygulanan azot protoksit gazı ile yapılmaktadır. Bu yöntemde gaz verildiği sürece hastanın bilinci yerinde olacak ancak herhangi bir acı veya ağrı hissi duymayacaktır. Hasta yapılanların ve nerede olduğunun farkında ve sorularınıza doğru cevap verecek bilince sahiptir. Tedavi uygulanmadan önce azot protoksit gazı hastaya 5 dakika süre ile verildikten sonra tedaviye başlanır ve tedavi tamamlanana kadar azot protoksit gazı, maske yardımıyla hastaya verilir.

Azot protoksit sedasyonu, genellikle anestezi uzmanı nezaretinde uygulanabileceği gibi bu sedasyonu kullanabilme sertifikasına sahip diş hekimleri tarafından da kliniklerde kullanılabilir. Çoğunluk motor reflekslerini kontrol edemeyen hastalarda uygulanan azot protoksit sedasyonu bugün artık diş hekiminden korkan çocuklar ve diş hekimi fobisi olan yetişkinlerde de güvenle kullanılmaktadır.

Azot protoksit gazı, dozunun ayarlanabilir olması, hızlı etki göstermesi ve etkisinin hızlı ortadan kalkması, sedasyon süresinin ayarlanabilmesi, hastanın uygulamadan hemen sonra kısa sürede kendine gelebilmesi ve hastanın gündelik hayatına hemen adapte olabilmesi gibi özellikleriyle ön plana çıkan ve hastanın yaşam kalitesini arttıran bir sedasyon çeşididir.

Azot protoksit, renksiz ve kokusuzdur. Ancak solunduğunda insanı sakinleştirici ve huzur veren bir etkisi vardır. Bu nedenle ki operasyon güçlüğü çekilen çocuk ve bireylerde uygulanır. Dezavantajları arasında hipoksiye neden olabilme ihtimaline karşı hastaya %100 oksijen verilme zorunluluğu, devamlı burundan nefes alıp verilmesi, maliyeti ve ön dişlerde burun maskesi nedeniyle uygulama güçlüğü vardır.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu