Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Dijital Fotoğraf Çekiminde Yapılan Hatalar

Dijital fotoğraf günümüzde en popülerler arasında olan ve insanların en yoğun şekilde zamanını harcadığı hobi türü veya meslektir. Dijital fotoğraf çekimi sırasında yapılan hatalar nelerdir?

istanbul temizlik şirketi

Dijital fotoğraf günümüzde en popülerler arasında olan ve insanların en yoğun şekilde zamanını harcadığı hobi türü veya meslektir. Bu hobi genel kültür projelerinin desteklemeleriyle günden güne hayranlarını arttırıyor. Dijital fotoğrafçılık, fotoğraf üretmek anı kaydetmek için film kullanılmasına son verilmesi anlamına gelen fotoğrafçılık biçimidir.

Fotoğraf çekiminden sonra birçok farklı kimyasal ve fiziksel olaylardan geçirilerek izlenebilir hale gelmesi yerine dijital fotoğrafçılıkta çektiğin fotoğrafın anında izlenebilir hale gelmesi mümkün. Ve film kullanılması yerine uzun vadede daha karlı çıkabileceğiniz gibi zaman tasarrufunu da üst düzeyde tutan bir olaydır dijital fotoğrafçılık.

Kısa zamanda yaygınlaşmış olması ve teknolojinin de hızla ilerlemesi sayesinde günümüzde büyük formatlar da çekilen ürünler haricinde filme kıyasla dijital fotoğrafçılık öne geçmiştir.

NEDEN DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK?

NEDEN DİJİTAL FOTOĞRAFÇILIK?

  1. Çekilen fotoğrafın film kullanılmasına kıyasla anında görüntülenebilmesi
  2. Çekilen fotoğrafta iş eksiği var ise anında düzeltilebilmesi.
  3. Bu işi meslek haline getirmiş veya çok çekim yapan insanlar için uzun vade de daha kazançlı olması.
  4. Fotoğrafların bastırılmasında yaşanan kolaylık.

DİJİTAL FOTOĞRAF ÇEKERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR

IŞIK

Işık, fotoğraf için ve fotoğrafçı bir insan için hemen hemen her şey demektir. Hatta bu yüzden fotoğrafçılar birbirleri arasında ki iyi dileklerinde “Işığınız bol olsun!” cümlesini bol bol dile getirirler. Bir fotoğrafta özel olarak aksi bir arka plan istenmiyorsa ışık özel olarak ortama göre ayarlanmalıdır. Ne az ne çok olarak ayarlanması gerekir. Çok fazla ışık “patlama” ile tabir edilen durumu meydana getirir ve fotoğraf kalitesi bozulur.

SADE KOMPOZİSYON

Bir fotoğraf için kompozisyon (çerçevelenen kesim) çok önemli bir detaydır. Kesim ne kadar objektif olursa o kadar “kirli” ne kadar az objeden oluşursa “temiz” olur.

Bunun sayesinde fotoğraflanan obje daha fazla öne çıkar fakat tam tersi olayda çerçevelenen yabancı ve gereksiz unsurlar fotoğrafın kalitesini düşürür.

SADE KOMPOZİSYON

ÖN VE ARKA FONLAR

Fotoğraftaki objeye ön ve arka plan sağlamak fotoğrafın kalitesini arttırdığı gibi fotoğrafa bir derinlik katar. Çoğunlukla arka fon için yapılacak pek çok şey olmayabilir fakat ön kısma fotoğraf ve çevreye uygun şeyler katmak fotoğrafın değerini arttırır.

Bunun yanında flaş özelliği bilindiğinin aksine her zaman gece veya karanlık ortamlarda kullanılmaz.Güneşin çok fazla olduğu veya ışığın tam fotoğraf çerçevesine düştüğü vakitlerde flaş kullanımı iyi sonuçlar verebilir. Bu olaya dolgu flaşı denir ve buradaki amaç fotoğrafı aydınlatmak değil, biraz ışık etkisiyle gereksiz gölgeleri yok etmektir.

DİJİTAL FOTOĞRAF ÇEKERKEN YAPILAN HATALAR

DİJİTAL FOTOĞRAF ÇEKERKEN YAPILAN HATALAR

Dijital dünyada fotoğraf çeken insanların yaptığı ve yaptırdığı yanlışlar güzel pozu veya çok güzel çerçevelenmiş olan ışığı ayarlı bir fotoğrafı kötüleştirebilir. İşte o yapılan ve yaptırılan hatalar:

  • Cep telefonuyla gece çekilen GRUP fotoğraflarında flaşı kameranın yanında değil çekilen kameranın belli bir mesafesinde tutmamak.
  • Arka plandaki netleştirme noktalarını iyi yakalayamamak.
  • Kadraj (çerçeve) içerisinde ki objeleri bir bütün olarak yakalamak
  • Portre fotoğraflarına çok fazla obje eklemek / Portre modunda objektif fotoğraf çekmek.
  • Işığın arka tarafa alınması.
  • Işık yansıması için ayna kullanılması.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu