Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Merkez Bankası Kara Liste Sorgulama, Kara Listede miyim?

istanbul temizlik şirketi

Merkez Bankası kara liste sorgulama, sildirme, kara listede miyim, kara liste affı gelecek mi, kara listeden nasıl çıkılır, Tüm bankaların kara listeleri ve banka kara listeye yönelik tüm detaylar… Bu yazımızda sizlere banka kara listelerine giriş süreci ve sonrasında yaşanan durumlar ile ilgili bilgiler vereceğiz. Bilindiği gibi bankalar büyük oranda kredi yani nakit ihtiyaçlarının karşılandığı mecraların başında gelmektedir. Güven ilişkisine göre oluşturulmuş olan bir sistem ile insanlar bankalardan kredi talep edebilmektedir.

Alınan krediler belli bir düzende ve sorunsuz olarak ödenebiliyorsa güven bağları daha sıkı olur ve kredi oranı da yükselir. Aksi halde bankalar müşterilerini kara listeye alarak onların bankacılık faaliyetlerine sınırlara getirebilmektedir. Bu anlamda tam da değineceğimiz konu Bankaların kara listeleri ve 2020  kara listede olup olmadığına yönelik sorgulamaların gerçekleştirilmesidir.

Banka Kara Listesi Nedir?

Banka Kara Listesi Nedir?

Yazımızın ilk kısmında bankaların güven ilişkisi ile çalıştıklarını belirtmiştik. Alınan krediler zamanında ve eksiksiz olarak ödenmelidir. Gerek ticari yaşamda gerekse memuriyet yaşantısında insanlar bazı sıkıntılardan ötürü ödemelerinde gecikme yapabilmektedirler. Bunun için minimum tutar diye bir bankacılık kavramı geliştirilmiştir. Bankalar rutin olarak bu gecikmeleri doğal karşılar fakat süreklilik arz etmesi ve ödemelerin yapılmaması beraberinde sorunları da getirecektir. Gecikmeler sürekli olması durumunda gün sayısına göre faiz uygulaması yapılmaktadır. Tabi ki bu gecikmelerde de bir sınırlama vardır. Bankaların kredi ürünlerini kullananların en fazla 90 gün geciktirme şansları vardır. Bu süreyi geçek gecikmeler sonucunda banka tahsil edemediği borcu hukuksal süreçleri devreye koyarak tahsil etmeye çalışır. Yani anlayacağınız tüm yollar denenmesine rağmen borç tahsil edilemediyse; Siz artık kara listeye girdiniz!

Kara Listeler Merkez Bankasına Bildirilir

Bankalar tarafından Avukata giden borçlar ve sürece yönelik tüm detaylar Merkez Bankası’na bilgi olarak sunulur. Bankanın haklı bulunması durumunda Merkez Bankası sicilinizi kara listeye alır. Kara listeye giren kişi ülkemizde faaliyet gösteren tüm bankaların hizmetlerinden yararlanamazlar. Kara listeden çıkmak ise hiç de kolay değildir.

Kara Listeden Ne Zaman Çıkarım?

Kara Listeden Ne Zaman Çıkarım?

Merkez Bankası kara listesine giren kişilerin en fazla sordukları sorulardan biri kara listeden nasıl çıkarım sorusudur. Kara listeden çıkmanız için ilk olarak borcunuzun tamamını ödemeniz gerekiyor. Borcunuzu ödemiş olsanız bile 5 yıl boyunca hiç bankanın kredi ürününden yararlanmanız mümkün değildir. 5 yıl sonrasında Merkez Bankası bir şans daha tanıyarak sizleri kara listeden çıkarır. Listeden çıktıktan sonra bankaların kredi ürünlerinden tekrar faydalanabilirsiniz.

Kara Listeye girenlere Kredi Veren Bankalar Hangileridir?

Son dönemlerde kara listeye girenlere kredi veren bankalar ile ilgili çok sayıda soru alıyoruz. Bunun için şunu belirtmeliyiz ki Birkaç banka şahısların kredi notu ile ilgili esnek davranmaktadır. Ancak bunun belli kriterleri olmakla birlikte genelde düşük miktarlarda kredi kullanımı söz konusudur. Bahsi geçen bankalar geniş müşteri portföyünün getirdiği avantajı kullanarak mevcut riski tabana yaymakta ve en az ile kredilendirme yapmaktadır. Yani şunu belirtmeliyiz ki kara listede olanlara kredi veren bankalar çok da başarılı bir kredi sistemi ile kredi vermezler. Akbank, Vakıfbank, İş Bankası, Garanti Bankası, HSBC, Şekerbank, Yapı kredi Bankası, Denizbank gibi bankalar geçmiş dönemlerde kara listedekilere esnek krediler vermiştiler.

Banka Kara Liste Sorgulama Yolları

Banka Kara Liste Sorgulama Yolları (Kara Listede Olup Olmadığını Öğrenmek)

Merkez Bankası Aracılığıyla Öğrenme : Merkez Bankası Genel Müdürlüğüne dilekçe ile yapılan başvurularda kara listede olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Gönderilen diekçeye cevap verme süresi 15 gün olarak belirlemiştir.

Bankalara Kredi Başvurusu Yaparak Öğrenme : Herhangi bir banka şubesine giderek kredi kullanmak istediğinizi onlara belirtiniz. Bireysel müşteri temsilcisi kendi sistemleri üzerinden araştırma yaparak kara listede olup olmadığınızı kısa süre içerisinde görecektir. Eğer kara listedeyseniz sizlere kara listede olduğunuzu bu yüzden kredi veremeyeceklerini size belirtirler.

Risk Merkezi Değerlendirme Raporu ile Öğrenme : Türkiye’de bazı bankalar Risk Merkezi Raporu vermektedir. Eğer bu bankalara gidip raporunuzu isterseniz size verilecek olan rapordan detaylı bir şekilde durumunuzu öğrenebilirsiniz. Risk Merkezi Raporu veren bankaların isimlerini verecek olursak başta Akbank olmak üzere,Ziraat Bankası, Türkiye İş Bankası, Halkbank, Garanti Bankası, Şekerbank ve Deniz Bank şubelerinden size en yakın olanına gidip müşteri temsilcisi ile görüşebilir ve kara listede olup olmadığınızı bu şekilde öğrenebilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu