Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Dalış Hakkında Bilgiler

istanbul temizlik şirketi
Dalış Hakkında Bilgiler

Dalgıçlık yani dalış sporu aletli dalış ve serbest dalış olarak ikiye ayrılır. Aletli dalış daha çok tüplü dalış olarak biliniyor ve serbest dalışa göre daha çok tercih ediliyor. Serbest dalışın, aletli dalışa göre daha az tercih edilmesindeki sebeplerden biri serbest dalışın kondisyona yönelik çalışma istemesidir. Bu sebeple insanlar aletli dalışı tercih edip denizlerin veya okyanusların altındaki mükemmel atmosferin keyfini çıkarmaktadır.

Aletli dalışın İngilizce den gelen bir diğer ismi ise scuba dır. Scuba, Self Contained Underwater Breathing Apparatus’un kısaltılması sonucu ortaya çıkmıştır. Aletli dalışı gerçekleştirmek için üç ayrı ekipman gerekmektedir. Bu üç alet Tüp, Denge Yeleği ve Regülatör dür.

Tüp

Çelik veya alüminyumdan yapılan tüpler aletli dalışın en önemli ilk ekipmanıdır. Bu tüplerin içinde düşünülenin aksine sadece oksijen bulunmaz. Normal soluduğunuz hava yani azot, oksijen ve kalan küçük miktardaki diğer gazlar bulunur.

Denge Yeleği

İngilizcedeki kısaltılmış ismi BC (Buoyancy Compensator) dir. Denge yeleği gündelik hayatınızda giydiğiniz kullandığınız ceketlere benzer. En önemli ekipman olan tüp giyeceğiniz denge yeleğine bağlanır. Denge yeleğinin dalıştaki görevi çok önemlidir, dalgıcın dibe batmasını veya çıkmasını sağlar. Yani su yüzeyindeki dalgıç dibe inmek istediğinde denge yeleği su alarak ağırlaşıp batar, yükselmek istediğinde ise denge yeleğinin içindeki depolara hava doldurarak şişer ve yukarıya doğru çıkarır.

Regülatör

Su da ne kadar derine inerseniz basınç o kadar yükselir. Bu sebeple tüp de yüksek basınca maruz kalır, bu anda regülatör devreye girer ve yüksek basınçlı havayı herhangi bir insanın soluyabileceği miktara indirir. Yani regülatör sayesinde su altında da güvenli bir şekilde solunum yapabiliyoruz. Fakat regülatör sadece bundan ibaret değil, derinliği ve hava basıncını gösteren ekranı da bulunur.

Sertifikalı Dalış Yapmak

Aletli Dalışta sertifika alarak dalış eğitmeni olabiliyorsunuz. Aletli dalışın sertifikaları bir yıldızdan başlayarak üç yıldıza kadar devam etmektedir. Aletli dalışa başlayan bir kişi bir yıldız sertifikasını yaklaşık bir veya bir buçuk haftada alabilmektedir. Sertifikalı bir şekilde dalış yapmak isteyenler ülkemizde CMAS’a bağlı birçok Su altı Sporları eğitim kurslarında eğitim alabilirler. Bir yıldız dalıcı sertifikası almak isteyenler yaklaşık fiyatı Beş yüz TL veya Altı yüz TL arasında değişmektedir.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu