Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Echeveria Çiçeği Bakımı ve Yetiştiriciliği

istanbul temizlik şirketi

Echeveria çiçeği hem iç mekan hem de dış mekan süs bitkisi olarak yetiştirilebilen bir bitkidir. Genelde dekoratif yaprakları için yetiştirilen bitkinin çiçekleri de açmaktadır. Bakıldığında kaktüsü andırır ama değildir. Sulu ve etli yapraklara sahiptir. Oldukça dekoratif yaprakları vardır. Maket gibi durur. Ülkemizde bilinen adı ise Aşkın Gözyaşları bitkisidir. Bunu görünümünden ve dekoratif olmasından dolayı almıştır.

Kısa gövdeli yapıya sahiptir. Rozet şeklinde yapısı vardır. Genelde küçük küçük çiçekler açar. Turuncu renkte açan bu çiçekler genelde uzun ömürlüdür. Genelde ilkbahar – yaz gibi çiçek açar ancak bazı türleri sonbaharda da çiçeklenebilir.

echeveria çiçeği bakımı ve zararları

Echeveria Çiçeği Bakım Tavsiyeleri

Sıcaklık İsteği:

Serin ortamları seven bir bitkidir. Kış aylarında en az 5 C dereceye kadar dayanabilir. Gece gündüz arası sıcaklık farkının fazla olmadığı yerlerde gelişimleri çok iyi olmaktadır. Bazı türleri soğuklardan çok çabuk etkilenmektedir. Buna dikkat edilmeli. Yazın çok sıcak yerlerde yetişebilmekte ancak yarı gölge alanlarda gelişimleri daha iyi olmaktadır.

Işık İsteği:

Echeveria çiçeği aydınlık ve güneşli yerleri seven bir bitkidir. Ayrıca bulunduğu yerin havadar olması gerekmektedir. Bitkinin sıcağa dayanıklı olması çok ışık sevmesinden kaynaklıdır. Eğer ki bitkimiz yeniyse birden güneş ışığına çıkarmak yerine yavaş yavaş hazırlamak gerekir.

Toprak İsteği ve Saksı Değişimi:

Echeveria bitkisi zengin karışımlı toprakları sever. Toprak karışımı humus bakımından zengin olmalıdır. Saksı toprağına eğer bulabiliyorsanız yaprak ve odun çürüntüsü ekleyebilir ve dere kumu karışımı yapabilirsiniz. Çok nemli toprakları sevmez. Eğer ki kökleri aşırı neme maruz kalırsa çürümeye başlayabilir.

Eğer ki saksıdan topraklar taşmaya başladıysa saksı değişimi zamanı gelmiş demektir. Saksısını bir numara büyüğü ile değiştirmeniz gerekir. Saksı değişimi yaparken bitkinin köklerinden biraz kırpabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz toprak karışımını da ekleyerek saksı değişimini gerçekleştirebilirsiniz.

Gübreleme:

Ayda bir sıvı gübre verebilirsiniz. Haziran – Ekim aylarında verilen gübre bitkinin gelişiminde önemli sonuçlar verecektir.

Su İhtiyacı:

Fazla su sevmeyen bir bitkidir. Echeveria bitkiniz varsa diğer bitkilere nazaran daha az su isteyen ve sulamasına dikkat edilmesi gereken bir bitkidir. Yazın sıcak havalarda bitkinizin toprağına bakarak sulama yapmalısınız. Eğer ki toprak kurumuşsa sulamasını yapmalısınız. Sulama yaparken kesinlikle gün içinde yapmayın. Akşam saatleri sulama yapmak için en ideal zamandır. Güneş altında sulanmayı hiç sevmeyen bir bitkidir. Eğer ki güneş altında sulanırsa yaprakları kuruyacaktır. Kışın ise su miktarı oldukça azaltılmalı, yine toprak yüzeyine bakarak sulama yapılmalıdır. Kışın verilen su kesinlikle oda sıcaklığında olmalıdır. Mümkünse kireçli su verilmemelidir. Fazla sulama kök çürümesine ve bitkinin ölmesine neden olabilmektedir.

Echeveria Çiçeği

Echeveria Üretimi:

Echeverianın üretimi üç yöntemle olmaktadır.

1- Yumru Bitkilerin Ayrılmasıyla Üretim: Echeveria bitkisi genelde gövdesinde yeni yavru bitkiler üretir. Bunu dikkatli bir şekilde keser ve ayırırsanız kolayca üretimini yapabilirsiniz.

2-Yaprak Çeliğiyle Üretim: Yaprak çelikleri mart-nisan aylarında alınabilir. Sağlıklı bir bitkinin yaprağı kesilip birkaç gün gölgede tutulduktan sonra dip kısmından yarı yarıya karıştırılmış kum ve torf karışımına dik olarak yerleştirilir. Ara ara sulaması yapılır. Ancak yaprakların ıslanmamasına dikkat edilmelidir.

3-Tohumla Üretim: Bu bitkinin tohumları oldukça ince ve küçüktür. Ekilirken dikkat ister. 20-22 C derecede çimlenebilir. Tohumla üretim biraz zaman alabilmektedir. Diğer üretim yöntemleri hemen sonuç veren yöntemlerdir.

Hastalık ve Zararlıları:

Echeveria bitkisinin en önemli zararlıları; unlu bitlerdir. Hastalığı ise pas hastalığıdır.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu