Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Crohn hastalığı nedenleri ve etkileri

istanbul temizlik şirketi

Crohn hastalığı, bağırsağın çeşitli bölgelerinde iltihaplanma, ishal, karın ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlara yol açan otomatik bir bağışıklık durumudur. Bazı durumlarda, iltihaplanma çok hafif olabilir, diğerlerinde şiddetli olabilir, bağırsaktan etkilenen bir kısmı çıkarmak için güçlü ilaç veya hatta ameliyat gerekebilir. Crohn hastalığı, İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları (IBD) olarak bilinen iki durumdan biridir, diğeri ülseratif kolittir.

Hastalık genellikle yetişkinlerde teşhis edilir, ancak gençleri, küçük çocukları ve hatta yaşlıları da etkileyebilir. Yaklaşık 1000 kişiden 1’inde bu durum vardır (çoğu insan bu durumdan etkilenen bir kişiyi bilir) ve aile bireyleri arasında genetik olarak kendini gösterme eğilimindedir.

Crohn hastalığı nedenleri

Crohn hastalığının nedenleri

Bu hastalığın, bağışıklık sisteminin bağırsak yüzeyindeki bakterilere anormal reaksiyona girmesi nedeniyle geliştiği düşünülmektedir. Kalıtsal olması muhtemeldir. Vücudumuzun bağırsaktaki bakterileri nasıl ele aldığından sorumlu olan bir dizi gen tanımlanmıştır ve Crohn hastalığının gelişiminde rol oynayabilecekleri düşünülmektedir.

Bir, birkaç veya daha fazla bakteri türü olup olmadığı hala bilinmemektedir. Diğer faktörler de Crohn hastalığına yakalanma şansını etkiler, sigara içmek en önemli risk faktörüdür. Birçok hasta, bunun yediklerinden olup olmadığını sorar, ancak bunun kesin bir kanıtı yoktur.

Crohn hastalığı vücudu nasıl etkiler?

Çoğu insanda Crohn hastalığı, bağırsak astarında, ağız ülserlerine benzer aftöz ülser olarak bilinen küçük ülser grupları ile iltihaplanma lekeleri ile sonuçlanır. Orta veya şiddetli vakalarda, bu ülserler çok sayıda çevre iltihabı ile daha büyük ve daha derin hale gelir.

İnflamasyon, bağırsağın duvarını kalınlaştırabilir, bağırsağın genişliğini daraltabilir ve sindirilmiş yiyeceklerin geçişini engelleyebilir. Bazı durumlarda, derin ülserler bağırsak duvarından kırılır ve bağırsak dışında enfeksiyona (apse) neden olur.

Bazen, enfeksiyon iyileşmezse veya enfeksiyon iyileşir ancak yine de bir kanal bırakırsa, bağırsaktan diğer bölgelere, çoğunlukla anüs çevresinde bir yol açılabilir.

Bağırsağın ağızdan anüse kadar herhangi bir kısmı etkilenebilir. En yaygın alan, ince bağırsağın (son kısmı ve kalın bağırsağın ilk kısmıdır. Bazı insanlarda, ülseratif kolit adı verilen bir hastalığa benzer olarak sadece kolon etkilenir ve bu da Crohn koliti olarak bilinir.

Diğerlerinde, bağırsağın birden fazla kısmı ve nadiren ağız, gırtlak veya mide etkilenir.

Konu hakkında daha detaylı bilgi için medikalrehber.com sitesinin Crohn hastalığı sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu