Instagram takipçi satın al
ListelerSağlık

Çocuklarda Ateşli Havale Nasıl Önlenir?

istanbul temizlik şirketi

Yeni doğan veya doğumdan sonra biraz zaman geçen çocuklarda sıklıkla rahatsızlıklar görülebileceği gibi en çok karşılaşılan durumda ateşli hastalıklardır. Genelde ateşli hastalıklar nöbet şeklinde gelişirler ve bu durumda aileyi her zaman korkutmuştur. Eğer ki anne ilk kez çocuk sahibi oluyorsa o zaman bu endişesi iki katına çıkar ve her daim tetikte olmaya özen gösterir. Ateşli hastalıklar erkek çocuklarda kız çocuklarına göre daha fazla görülür bu süre ise 15-24 aya kadar devam edebilir. Yeni doğan bir bebekte 6 aydan önce ateşli bir hastalık görülme riski düşüktür. Bunun yanı sıra 6 yaştan sonra da aynı şekilde olabilir. Yani çocuklar için 6 ay 6 yaş arasındaki dönem ateşli hastalıklar için önemlidir.

Çocuklarda Ateşli Havale Nasıl Önlenir?

Ateşli hastalıklarla karşılaşılan hastalıkların en başında kızamık,6. Hastalık, enfeksiyon ve bağırsak enfeksiyonları gelir. Bunun yanı sıra orta kulak iltihaplarında da ateşli hastalık görülebilmektedir. Bu dönemde çocuğun ateşi 39’lara kadar çıkacaktır. Müdahale edildikten sonra 15 dakika içerisinde geçer. Bu şekilde bir durumda ilk önce çocuğun gelişimi ve de ailenin hastalık öyküsüne bakmakta yarar vardır ve ateşliyken de durum anlaşılabilir.

Ateşli bir çocuğun bir gün içerisinde birkaç defa nöbet geçirmesi söz konusu olabilecektir. Nöbet sonrasında ise kalıcı hasarlar oluşabilir. Örneğin felç, kuvvetsizlik meydana gelebilir ve bu durum genelde kendiliğinden geçecektir.

Ateşli hastalıklarda önemli olan bir konuda ateş öncesinde nöbet geçirme olasılığıdır. Bu bir risktir ve de nöbet sonrasında epilepsi görülebilmesi de söz konusu olabilecektir.

Genelde ateşli havale bir kez geçirilmiş olmasına karşında tekrar eden nöbetlerde görülebilir. Bunun için çocuğun EEG’sinin çekilmiş olması önemlidir. Ailenin de hikayesi göz önünde bulundurularak önlem alınabilmektedir.

Ateşli hastalıklarda 38 derece de iken ateş düşürücü ilaçlar takviye edilmeli veya banyo yaptırılarak ateşin düşürülmesi sağlanmalıdır. Ancak durumu riske atmadan nöroloji uzmanına gösterilmesi gerekir.

Ateş düşürülürken; kasık arası, alın, boyun, koltuk altı, bilekler gibi oynar eklem yerlerine ılıtılmış suyla pamuk veya bez ıslatılarak konulmalıdır. Bebek bu esnada kusarsa bebek yan çevrilerek kusmuğunu yutması engellenmelidir.

İlginiz Çekebilir

Yusuf Ömer TÜRK

Ege Üniversitesi Bilgisayara Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra yazılım geliştirme ve akıllı telefon teknolojilerini yakından takip etmeye başladım. Yeni çıkan veya çıkacak bir çok teknolojik yeniliği dünya ile aynı zamanda sizlere aktarmaya çalışıyorum. Mail adresim: yoturk@gmail.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu