Instagram takipçi satın al
Faydalı Bilgiler

Bir Kiracı Olarak Hangi Haklara Sahipsiniz? 2022

Kiracı olarak oturduğunuz evi kiraya veren mal sahibi bazı nedenlerden dolayı sizi evden çıkartmak isteyebilir. Ancak ev sahibi evi tahliye etmek istese de kirada oturan kişi olarak bazı haklara sahipsiniz.

istanbul temizlik şirketi

Kiracı Hakları Nedir?

Kiracı olarak oturduğunuz evi kiraya veren mal sahibi bazı nedenlerden dolayı sizi evden çıkartmak isteyebilir. Ancak ev sahibi evi tahliye etmek istese de kirada oturan kişi olarak bazı haklara sahipsiniz. Çünkü “Ben çıkıyorum” demediğiniz sürece normal şartlarda evi tahliye etmeleri pek mümkün değil. Sadece bazı önemli durumlarda ev sahibi evinde oturan kiracıya, tahliye davası açabilir. Kiracının da bu durumda tahliyeye itiraz etme hakkı vardır. Kiralanan evin tahliye şartlarına Borçlar Kanunu’nun 347. maddesinde yer veriliyor. Belirtilen durumlar dışında kirada oturan kişinin tahliye edilmesi mümkün değildir. Bu durumları gelin birlikte inceleyelim…

 

Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliye Edebileceği Durumlar

 

1. Ev Sahibinin Konut İhtiyacı Olduğunda Evi Tahliye Edebilir

Ev sahibinin kendisi, eşi, çocukları, altsoyu veya üstsoyu için o konuta ihtiyaç duyulduğu takdirde kiracıdan tahliye talebinde bulunabilir. Ancak hukuki işlem için iki şartın sağlanması gerekir. Bu şartlar şu şekildedir: Kira sözleşmesinin süresi ne ise onun bitmesi beklenmek zorundadır. Ayrıca konut sahibi eve ihtiyacı olduğunu kanıtlamak zorundadır. Eğer kira sözleşmesi belirsiz süreye sahip ise fesih bildirimi tarihinden en fazla 1 ay sonra dava açılmış olmalıdır. Kirada oturan kişinin bu madde gerekçesiyle tahliye edilmesinin ardından belirtilen kişiye kiraya verilmemesi durumunda ev sahibi kiracıya tazminat ödemek zorundadır. Ayrıca tahliye kararı çıktıktan sonra tahliye edilen ev kira sözleşmesinde belirtilen süre boyunca yasal olarak kiraya verilemez. Aksi hâlde kiracı en az 12 aylık kira bedelini tazminat olarak ev sahibinden alma hakkına sahip olur.

 

2. Kiracı Kirayı Ödemez ve 2 Kere Geciktirirse Ev Tahliye Edilebilir

Kiracı hakları kanunu çerçevesinde aynı yıl içinde kirada oturan kişi kirayı ödemeyi 2 kere geciktirirse ve bu durumda ev sahibi 2 adet ihtar gönderdiyse kira süresinin bitiminden itibaren tahliye davası açılabilir. Davanın kazanılması durumunda kirada oturan kişinin tahliyesi gerçekleşebilir.

Bir Kiracı Olarak Hangi Haklara Sahipsiniz? 2022
Kiracı Hakları

3. 10 Yıllık Sürenin Dolması Durumunda Ev Tahliye Edilebilir

Kira sözleşmesinin tarihinin dolması yalnız başına kirada oturan kişinin tahliye edilmesi için yeterli değildir. Sözleşmenin bitmesi durumunda yeni sözleşme yapılmadığı takdirde aynı maddelerle sözleşme devam eder. Bu durumda kira sözleşmesini uzatma süresi maksimum 10 yıldır. Bu 10 yıllık sürenin sonunda ev sahibi kirada oturan kişiyi yasal olarak dava açarak tahliye edebilir. Bunun için ev sahibi sözleşme bitim tarihinden 3 ay öncesinde kirada oturan kişiye yazılı olarak evi tahliye etmek istediğini bildirmek zorundadır. Fakat böyle bir durumda ev sahibi, kiracının tutacağı yeni ev için emlakçı komisyon ücretini veya nakliye ücretini ödemek zorundadır. Alternatif olarak kiracının kira bedelinin farkını da kiracıya ödeyebilir. Ayıca tahliye davasının kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 1 ay içinde açılması gerektiğini de belirtelim.

 

4. Tadilat Gerekçesiyle Evi Tahliye Etme

Ev sahibi köklü bir onarım ve tadilat yapmak için kiracının tahliyesini talep edebilir. Bu durumun gerçekleşebilmesi için evin tadilat sırasında kirada oturan kişi tarafından kullanılamıyor olması zorunludur. Aksi takdirde yapılacak basit tadilatlar kirada oturan kişinin tahliye edilmesi için gerekçe gösterilemez.

Bir Kiracı Olarak Hangi Haklara Sahipsiniz? 2022
Kiracı Hakları

Ev Sahibinin Evi Sattığı Durumda Kiracıya Ne Olur?

Bir kira sözleşmesi, her ne kadar bir malın, konutun satımına engel oluşturmasa da kiralanan malın sahibinin değişmesi kira sözleşmesinde bir değişikliğe neden olmaz. Söz konusu sözleşme yapıldığı şekil ve şartlar dahilinde geçerliliğini korumaya devam eder. Konutun satılması durumunda kirada kalan kişi haklarını kullanabilirken yeni ev sahibine de bazı haklar tanınır. Bu durumda yeni ev sahibinin kirada oturan kişiyi kira sözleşmesinden önce, kiralanan konuttan çıkarabilmesi kiraya verenin bazı durum ve koşulları ispat etmesine bağlı olarak gerçekleşebilir. Eğer isterse kirada oturan kişinin evi tahliye etmesini isteyebilir. Yeni ev sahibi, evi satın aldıktan sonra ihtar çeker ve evin tahliyesi için 6 ay süre tanır. Bu durumda kira sözleşmesinden bağımsız olarak kirada oturan kişinin maksimum 6 ay içinde evi tahliye etmesi zorunludur.

 

Kirada Oturanın Evden Sebepsiz Çıkma Hakkı Var Mıdır?

Kirada oturan kişi ev sahibine hiçbir sebep göstermeden evden çıkabilir. Ancak bu durumda da kiracı iki şartı yerine getirmelidir. Bunlar:

  • Konut sahibine ihtarda bulunmak: Eğer kirada oturan kişi evden ayrılmak istiyorsa ev sahibine örneğin;’’ Benim sözleşmem mayıs ayında bitiyor ancak ben ocak ayında evden çıkış yapmak istiyorum.” Şeklinde ihtarda bulunmalıdır.
  • Konut sahibini mağdur etmemek: Bu işin etik kısımlarından biri de ev sahibi evi ne kadar sürede o evi kiraya verebilecekse sizin de o kadar süre evde kalmanızdır. Bu şart mal sahibinin mağdur olmaması açısından önemlidir. Alternatif bir yol olarak, kirada oturan kişinin evden hemen çıkması gerekiyorsa evin kiraya verileceği süre için ev sahibine kira bedelini ödeyebilir veya o evde oturması için bir nevi aracı olarak başkasını bulabilir.

 

Ev Sahibi Kiraya Hangi Oranda Zam Yapabilir?

Konut için yapılan kira sözleşmesinde ne oranı yazarsa yazsın kira artışı 12 aylık tüfe ortalamasını geçemez. Fakat 5 yıl zaman geçtikten sonra mal sahibi bölgedeki kira oranlarına bakarak kirada oturan kişiye dava açabilir. Bu durumda hakimin kararına göre kira artış oranı belirlenir.

 

Daha fazlası için tıklayarak sitemizi ziyaret etmeyi unutmayın!

İlginiz Çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu