Instagram takipçi satın al
Yaşam - insanListeler

Çocuğum Çok Ağlıyor Ne Yapmalıyım?

Bebek ağlaması nedenleri ve ağlayan bebek nasıl susturulur gibi soruların bütün cevapları detaylarıyla yazımızda yer almaktadır.

istanbul temizlik şirketi

Herkesin bildiği basit ve kesin bir kural vardır; Bütün bebekler ağlar. Doğada bir-iki istisna dışında hayvan yavruları gözyaşı dökmezler. O zaman insan yavrusunun ayrıcalığı nedir ve bebekler niye ağlar? Bu soruya ne yazık ki kesin bir yanıt verilemez. Bu soruya belki bebeklerin çevreleri ile ağlayarak iletişim kurabildiklerini söyleyerek yanıtlayabiliriz. Erişkinler sadece huzursuz, endişeli veya sorunlu olduklarında ağlarlar. Bebekler ise aç olduklarında, susadıklarında, altları ıslandığında, üşüdüklerinde, kendilerini yalnız hissettiklerinde ve daha yüzlerce nedene bağlı olarak ağlarlar. Deneyimsiz anne ve babalar bebekleri ağladığında onda mutlaka bir sorun olduğunu

düşünür ve telaşlanırlar. Gerçeğin böyle olmadığını anlayana kadar da birçok kez doktorun kapısını çalarlar. Yeni doğan döneminde, anne bebeğinin ağlama nedenini çoğunlukla anlayamaz. Başlangıçta tüm ağlamalar birbirine benzer, zaman içinde anne ağlama tonundan bebeğin niye ağladığını çıkartabilmeye başlar. Bebeğinizin beklediğinizden fazla ağladığını ilk birkaç günden sonra kederle hissedersiniz. ilk 28 günde bebeklerin ortalama günde 1-2 saat ağladıkları görülmüştür. Bazı bebekler diğerlerine göre çok daha fazla ve aşırı derecede ağladıkları ve annelerinin sabrını zorladıkları bilinir. Bebekleri ağladıkça babalar ve anne  kendilerini aşın suçlu bulur ve mutlaka bir şeyler yapmaları gereğini hissederler. “Bir yeri ağrımazsa ağlamazdı” mantığı ile genellikle doktora götürülür ve çözüm yollan aranır. Genellikle ağlamaların gerçek bir nedeni bulunamaz ve bebek 4-5 aylık olana kadar bu yakınmalar sürer.

Bebek ağlamalarının sebepleri

Bebek ağlamalarının sebepleri

Açlık ağlaması;

Beslendikten belirli bir süre sonra ağlayarak uyanan ve memeyi çılgın gibi kapınca ağlaması geçen bebeklerde düşünülür. Bu tip ağlama düzenlidir ve şiddeti daha azdır.

Ağrı ağlaması:

Ağlarken nefesi kesilip kıpkırmızı olan bebeğiniz bir nefes aldıktan sonra ağlamanın şiddetini artırarak devam ediyorsa bir yerinde ağrı olduğundan şüphelenın. Ağrısı olan bebeğin dizleri karnına çekilmiş, kolları kasılmış durumdadır ve bebek çoğunlukla dış uyaranlara yanıt vermez.

Huysuzluk: Bazı bebeklerin sadece huysuzluk olsun diye ağladıklarını veya sızlandıklarını deneyimli anne ve babalar bilir. Bu tip ağlamalarda sesin şiddeti daha düşüktür bebek ayaklarını karnına çekmez ve çok fazla kızarmaz. Bu bebeklere ilgi gasterilince veya kucağa alınıp sevgi dolu sözler söyleyince rahatlar ve susarlar. Tam rahatladı deyip yataklarına yatırırsınız yeniden bağırmaya başlarlar. Bu bebekler ”kucak delisi” olarak tanımlanırlar.

Bebek koliği (gaz sancısı);

Bebeğiniz yaşamının ilk günlerinde bir oyuncak bebek kadar sessiz olabilir. sadece acıkınca uyanır ve eve yeni bir konuk geldiğini gösteren bir sinyal vermez.Bu durum sizi çok mutlu eder. Ancak çok acele etmeyin. Bu durum fırtına öncesi sessizliğe çok benzer.

Bir hafta -on gün sonra, bir öğleden sonra altını aldığınız ve beslediğiniz bebeğinizin birden, çok şiddetli ağlamaya başladığını görebilirsiniz. İlk akla gelen bebeğin karnının acıktığıdır  ve anne hemen bebeğini emzirmeye başlar. Bebek memeyi sadece  anne birkaç saniye tutar ve hemen bırakır, arkasından çok daha şiddetli bir şekilde ağlar. Anne şaşırır, ne yapacağını bilemez, bebeğin altını almaya, gazını çıkarmaya ve yeniden beslemeye çalışır. Genellikle annenin tüm çabaları bir çözüm getirmez.

Bebek kıpkırmızı ve gergin bir yüz ifadesi ile ellerini yumruk yapar, kollarını gerer ve ayaklarını sıkıca karnına çekmiş bir şekilde durmaksızın ağlar, Anne ve babalar bebeklerinin acı çektiğini düşünür, ne yapacaklarını bilemez ve çevrelerinden medet umarlar. Bu durum istisnalar dışında bir hastalık belirtisi değildir, sağlıklı her bebekte daha önceden kestirilemeyen bir anda ortaya çıkabilir. Bu tabloya bebek koliği veya yaygın adı ile gaz sancısı denir.

Terim olarak kolik yaşamın ilk aylarında bebeklerin nedensiz, ama şiddetli ağlama nöbetlerine verilen isimdir. Kolik genellikle öğleden sonra veya akşam üstü ortaya çıkar. Bazı bebeklerde günün her saatinde gözlenir. Çok az sayıda bebekte doğumdan itibaren başlar, sıklıkla ikinci haftadan sonra görülür. Üçüncü ayın sonuna kadar şiddetini sürdürür, dördüncü ayda azalarak kaybolur, nadiren altıncı aya kadar uzayabilir. Bu nöbetler daha çok beslenmeden beş dakika ile bir saat sonra ortaya çıkar. Tüm dünyada kolik nöbetlerinin bebeklerin gaz çıkaramaması ile bağlantılı olduğu kabul edilmektedir. Çoğu doktorun bile onayladığı bu inanışta bazı eksik noktalar da vardır. Kolik ağrıları sırasında bebeğin gazını çıkarmaya yönelik uygulamalardan bir yarar görülemez, hatta bu çabalar genellikle bebeğin daha çok ağlaması ile sonuçlanır. Ayrıca, çok gazlı birçok bebekte kolik sancıları görülmez.

Kolik sancıları olan bebeklerin anne ve babaların sosyal ve kültürel yapıları incelenmiş ve deneyimsiz, endişeli ve huzursuz anne ve babaların bebeklerinde gaz sancılarının daha fazla olduğu saptanmıştır. Gergin annenin bebeği de gerdiği ve sancıların oluştuğu birçok uzman tarafından öne sürülmüştür. İlk bebeklerde kolik sancılarının daha fazla olması bu savı destekler niteliktedir. Bebeklerin beslenme hızının kolik ağrılarının nedeni olduğu ileri sürülmüştür. Bazı anneler bebekleri çok hızlı emdiği, bazıları ise çok yavaş emdiği için gaz sancısı olduğunu söylemeleri bu düşünceyi de çürütmüştür.

Bebek koliği (gaz sancısı)

Anne sütü ile ilgili yanlış bilinenler

En büyük yanlış, anne sütünün bebeğe yaramadığı veya az geldiği inancıdır. Sağlıklı bir annenin sütü hem nitelik, hem de nicelik olarak yeterlidir. Bu yanlış fikre kapılarak anne bebeğe sütünü vermese bile kolik sancılarında bir azalma görülmez. Biberon ile beslenen bebeklerin kolik ağrıları, anne sütü ile beslenenlerle kıyaslanınca daha az değildir. Annelerin beslenme tarzlarının kolik ağrılarını tetiklediği eskiden beri söylenir. Kuru fasulye, nohut, pırasa ve baharatlı yiyecekleri yiyen annelerin bebeklerinin çok gazlı ve sancılı olduğu fikri bütün kültürlerde kabul edilmekle beraber birçok anne gıdalarına çok dikkat etmelerine karşın bu sancıların devam ettiğini söyler. Bazı anneler de bu besinleri tüketmelerine karşın bebeklerinde gaz sancısı olmadığını belirtirler.

Anne veya bebeğin ıhlamur, rezene veya papatya çaylarını kullanmasının bebekleri rahatlattığı ve sancı nöbetlerini azalttığı ileri sürülmekle beraber birçok anne de bu çaylardan yarar görmediklerini söyler. Gıdaların gaz sancısıyla ne derece ilişkili olduğu kesin olarak saptanamamış olmakla beraber annelerin bebeklerinde bu tip ağrılara neden olduklarına inandıkları besinleri tüketmemeleri en doğru yaklaşım olmalıdır.

Bu konuda suçlanan bir başka besin ise inek sütüdür. Çalışmalar inek sütü alan bebeklerde kolik sancılarının fazla olduğunu göstermiştir. Bu durumun nedeni net olarak saptanamamıştır. son yıllarda, bebek beslenmesinin ilk yılında inek sütünün kullanılmaması yönünde toplumu bilinçlendirme çabaları çok artmıştır. Buna karşın, ekonomik düzeyleri düşük ailelerde zorunlu olarak inek sütü kullanımı sürmektedir. İnek sütünün yaşamın ilk yılında beslenmeden çıkarılması ile buna bağlı kolik ağrılarının azalacağı düşünülmektedir.

kolik ağrılarının kalıtımsal olduğu da ileri sürülmüştür. Gergin, huzursuz ebeveynlerin bebeklerin de sinirli olacakları ve kolik ağrılarının bu bebeklerde daha sık olacağı öne sürülmüştür,

İnsan yedisinde neyse, yetmişinde de odur özdeyişini destekler bir şekilde kolik ağrıları fazla olan bebeklerin erişkin dönemde de hırçın, sinirli ve uyumsuz olma olasılıklarının fazla olduğu düşünülmektedir.

Bebeklik döneminden sonraki aşırı ağlama nöbetleri aynı erişkinler gibi değerlendirilmeli ve altta yatan ağrı, korku veya duygusal dalgalanmalar önemsenerek gecikmeden tıbbi yaklaşımda bulunulmalıdır. Büyük çocuklar zaten sorunlarını ifade ederek ailesine ve doktora yol gösterir.

Tanı ve Tedavi:

Bebeğinizin ilk kolik ağrısında hemen doktorun kapısına gideceğinizi görür gibi oluyorum. Doktorunuz yeterince inandırıcı olursa sonraki kolik ağrıları ile baş edebilir ve onların yok olacağı zamana kadar dayanırsınız. Bununla beraber, bebeğinizin ağlaması her zamankinden farklıysa, bitkin, halsiz veya size hasta gibi geliyorsa doktorunuzu arayın. Dört aydan büyük bebekler veya çocukların uzun süren aşırı ağlamaları çok sayıda hastalığın ilk belirtisi olabileceği için tıbbi yardım gereklidir. Gaz sancısı olan bir bebeğin tedavisinde kesin kurallar yoktur. Bir bebekte çok yararlı olan bir yöntem diğerinde hiçbir işe yaramaz. Ağlayan bebeğinize bu teknikleri sıra ile uygulayıp onu en rahatlatanı siz seçin.

İlk yapılacak iş, sanırım bebeğiniz kucağınıza alarak kokunuzu ve kalp sesinizi ona hissettirmek ve güven vermektir. Kucağa aldıktan sonra kulağına fısıldayacağınız sevgi dolu sözcüklerin bebeğinizi çoğu zaman sakinleştirdiğini denemiş olmalısınız. Bazı bebekler ise doğuştan seyyah gibidirler, onları tek mutlu ve sakin kılan eylem, gezdirmektir. Bebeği kucağa alıp oda veya yakın çevrede ufak bir gezintiye çıkarmak deneyimli annelerin iyi bildiği bir yöntemdir.

Bazı bebekler ritmik seslere duyarlıdır. Ninni veya bir müzik parçası ile sakinleşen bebeklerin yanı sıra saç kurutma makinesi veya elektrik süpürge sesiyle susan bebeklere de rastlanır. Birçok anne bebeklerinin karnına veya ayaklarının altına sıcak su torbaları koyarak onların ağlama nöbetlerini kontrol altına aldıklarını söylerler. Bebeğinizi sıcak su ile yakmadığınız sürece denemenizde bir sakınca yoktur, sıcak su torbası uygulaması esnasında bebeğin sırt, boyun ve bacaklarına yumuşak hareketlerle masaj yapılmasının da yararını görebilirsiniz.

Aşırı ağlayan bebeğinizin gazını çıkarmanın çok yararı olmayabileceğini söylemiştim, ancak ağlayan bebekle kuracağınız yakın temas onun kendisine daha güvende hissetmesini sağlayabilir. Bazı anneler mama değişikliği veya farklı bir besine başlanmasıyla kolik nöbetlerinin arttığını gözlemlerler. Ağrılara neden olduğuna inandığınız mamayı değiştirerek bir deneme yapabilirsiniz, ancak her mamayı teker teker denemenin, sinirlerinizi yıpratacağını da bilmenizi isterim. Bir mama değişimi ile sorun çözülmemiş ise nedeni başka bir yerde aramanızı öneririm.

Bebeklerde emme dürtüsü

Bebeklerde emme dürtüsü

Bir bebeğin en önemli doyum kaynağı, emme dürtüsüdür. Bebekler aç olmasalar bile emerek mutlu olurlar. Gaz sancısı olan bebekler beslenmek istemeyebilirler, ancak çoğu yalancı emzik emerek tatmin olur. Yalancı emziklerin bebekleri yatıştırıcı etkileri uzun zamandır bilinmekle beraber doktorlarca önerilmezler. Yalancı emzikler diş ve ağız yapısını bozarlar, alışkanlık yaparlar, ayrıca birer mikrop kaynaklarıdırlar. Aşırı ağlayan bir bebek sadece yalancı emzik ile susuyorsa, emzik kullanma kararını bebekle bütün bir gününü geçiren anneye bırakmalıyız. Bazı bebeklerde emme dürtüsü çok fazladır ve gördükleri her nesneyi emerler. Parmaklarını veya zıbınının kenarını emmeye çalışan bir bebekte yalancı memeden kaçmak pek kolay olmasa gerektir.

Doktorunuzun tüm uyarılarına karşın, bebeğinizi yalancı emziğe alıştırdı iseniz, emziği çok temiz tutun. Yalancı emziğe alıştırdı seniz, emziği çok temiz tutun yalancı emzikler kullanmadığınız zamanlarda kaynatın veya mikrop öldürücü  sıvılarla işleme sokun. Bebeğin ağzından düşen emziği kendi ağzınıza sokarak temizlediğinizi sanmayın, bu hareketle emziği daha çok kirletmiş ve sizde bir hastalık yapmayan, ancak bebeğe geçince onu hastalandıran mikropları bebeğe taşımış olursunuz.

Doktorlar, kendilerine gaz sancısı nöbeti ile getirilen bir bebeğin ailesinin yanında çoğunlukla çaresiz kalırlar. Yurdumuzda doktordan beklenen hemen ağrıyı bir ilaç vererek kesmesi ve bebeği rahatlatmasıdır. Kolik ağrılarını hemen kesebilecek bir ilaç yoktur ve kestiğini öne süren ilaçların çoğu bebeğe zararlıdır. Kas gevşetici ve sakinleştirici özelliği olan bazı damlalar gaz sancısını kesmek için Anadolu’da yaygın olarak kullanılır. Alerji tedavisinde kullanılan bazı anti-histaminiklerin sakinleştirici özelliklerinden dolayı koliği olan bebeklere verildiği bilinir. Bu tür ilaçlar geçici olarak bebeklerin sancılarını azaltsa bile yan etkilerinin fazlalığı nedeni ile pek önerilmez.

Mide ve barsak gazını yok ettiğini ileri süren gaz giderici damla ve şuruplar vardır. Bu ilaçların kolik nöbetlerini azaltmada yaralı olmadığı, anne ve babaları suçluluk duygusundan kurtarmak ve her yolu denediklerine inandırmak amaçlı olduğu tüm doktorlarca bilinir. Bu ilaçların en iyi yönleri yan tesir çıkmamasıdır.

Koruma: Kolik ağrılarından korunmanın bir yolu şimdilik yoktur. Bebeğin ağlama nöbetleri ailenin sinir katsayısını geçecek bir düzeye gelmişse, size önerim, bebeğinizi geçici olarak bir başkasına (yakın akraba veya bakıcı) devredip eski gücünüze ve sabrınıza kavuşmak için ortam değiştirmenizdir.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu