Instagram takipçi satın al
Sağlık

Cinsel Sağlık İçin Önlemler Nelerdir?

istanbul temizlik şirketi

Cinsel hayatınızda bulaşan hastalıklar sadece sizi değil ortamda veya yakınınızda bulunanlar için de bir sorun olmakta. Tedavi için nasıl bir yol izlenmeli. İzleyeceğimiz bu tedavi cinsel yollar ile bulaşan hastalıklara göre değişmektedir.  Cinsel yollar ile bulaşabilecek hastalıklar;

Kondilom
Bel Soğukluğu
Herpes
Frengi
Hepatit B ve Hepatit C
HIV-AIDS

Nasıl Bulaşır?

Cinsel sorunu olan biri ile girdiğiniz ilişki sonucu veya yakın fiziksel temas halinde size bulaşır. Bazı hastalıklar ise ortak kullanılan sağlık ürünleri (iğne vb. ) sonucunda bulaşabilir. Çok az bir ihtimal olsa da anneden bebeğe bulaşabilir.

Kondilom: Kondülom olarak da bilinen bu hastalık hpv enfeksiyonu sonucu kişinin özel organı (genetik) bölgede oluşan siğillere verilen addır. Uluslararası isimlendirilmesi condyloma accuminatadır. Tedavisinde  koterizasyon, kriyoterapi ve cerrahi olarak çıkartılma işlemleri uygulanmaktadır.

Bel soğukluğu: Diğer ismi gonore olarak bilinen bu hastalık daha çok vücudun nemli bölgelerinde bulunur. Bu bölgelerin bazıları üretra, anüs, vajina, gözlerdir. İdrar yollarında, rahim ağzında üreme organlarına yerleşen Neisseria Gonorrhoeae isimli bir bakteri neden olur. Cinsel yol ile en çok bulaşan hastalıktır.

Herpes: Üreme organlarında kaşıntı ve uçuk şeklinde çıkan yaralar dönüşen sivilcelerdi. Tedavi den sonra  bireyde görülme ihtimali bulunur. Hastalık anneden bebeğe bulaşabilen bir hastalık türüdür.

Frengi: Diğer bir adı Sifiliz olan Frengi hastalığı Treponema Pallidum bakterisinin neden olduğu bir hastalık türüdür. Frengi belirtileri enfeksiyona yakalandıktan 2-3 ay sonra ortaya çıkar. Erken evrelerinde kolayca tedavi edilebilir. Tedavisi sırasında sinir sistemlerine zarar verilerek körlüğe veya sağırlığa yol açabilir.

Hepatit B ve Hepatit C: Karaciğeri etkileyen, siroz karaciğerde kanser gibi ölüme neden olabilen bir hastalık çeşididir. Cinsel ilişki, virüs ile bulaşmış iğne ve keskin aletlerin cildi keserek yaralaması ile bulaşır. Anneden bebeğe doğum yolu ile geçebilir.

HIV-AIDS: Kana temas etmiş araçlar ile bulaşabilir. Bu virüs vücudunuza girdiğinde hastalığa karşı direnç göstermenizi sağlayan bağışıklık sisteminizi yok eder. Bazen bu virüs kişide hastalık yapmayabilir ancak virüsü taşıyanlar başkalarına bulaştırabilirler. Tedavisi olmayan bir hastalıktır. Vücudun tamamına etkiler ve başka hastalıklar için ortam oluşturur. Virüs bedeninizde çok uzun zaman belirti vermeksizin kalabilir. Böyle bir durumda ancak kan testleri ile teşhis konabilir.

Cinsel Sağlık İçin Önlemler Nelerdir?

Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir?

Hastalığı taşıyan kişiler ile cinsel bir ilişkide bulunmamak
Tek eşli bir cinsel hayatı tercih etmek
Prezervatif kullanmak
Bulaşan hastalıklara erken farkına varmak ve önlem uygulamak

İlginiz Çekebilir

Martin Luther King

Martin Luther King, Jr., Afrikalı-Amerikalı Baptist papaz ve Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi. Dünya genelinde şiddet karşıtı ve ırksal eşitlik görüşleriyle tanınmaktadır ve 1964 yılında Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu