Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Çiçek Sularken Nelere Dikkat Edilmeli

istanbul temizlik şirketi

Bitki yetiştiriciliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisidir sulama yapmak. Biz de bu yazımızda sizlere çiçek sularken nelere dikkat edilmelinasıl sulama yapılmalı gibi başlıklara değineceğiz.

Bitkiler besinlerini hem havadan hem de topraktan alırlar. Bunun için de düzenli ve yeterli sulama yapılması gereklidir. Bitkilerin topraktaki mineralleri alabilmeleri için suda çözünmesi gerekir.

Bitkilerimizi fazla suladığımızda kök ve gövdede çürümeler meydana gelirken, yetersiz sulandığında ise dal ve yapraklarda solma ve kurumalar, köklerde kırılmalar meydana gelebilir.

Çiçek Sularken Nelere Dikkat Edilmeli

Çiçek Sularken Nelere Dikkat Edilmeli :

  • Sulama bitkinin türüne göre değişiklik gösterebileceği gibi bulunduğu ortama göre de değişiklik gösterir. Örneğin aynı bitki çok sıcak ortamlarda su isteği farklı olacakken, daha serin ve nemli ortamlardaki su isteği farklı olacaktır. Sulama yaparken bu durumlar kesinlikle göz önüne alınmalıdır.
  • Sulama yaparken kesinlikle yetiştirdiğiniz bitkinin türünün özelliklerini çok iyi bilmeniz gerekmekte. Çünkü her bitkinin su isteği birbirinden farklı olacaktır. Bu yüzden yetiştirdiğiniz bitkinin özelliklerini çok iyi bilmelisiniz.
  • Sulama mevsimlere göre de değişkenlik gösterir. Yaz aylarında daha fazla suya gereksinim duyan bitkiler, kış aylarında dinlenme dönemine gireceklerinden su istekleri azalacaktır. Bir çok yetiştirici bu konuya dikkat etmediğinden kışın aşırı sulamadan dolayı bitkilerinin ölmesine neden olabilmektedir.
  • Bitki sulama bitkinizin toprak türüne göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin toprak türü killi bir toprak ise sulama daha uzun aralıklarla yapılmalı, kumlu topraklarda ise daha sık aralıklarla yapılmalıdır. Çünkü kumlu topraklar daha geçirgen karakterli olacaklarından dolayı suyu hemen geçireceklerdir. Killi topraklarda ise durum tam tersidir.
  • Bir de sulama yaparken en etkili yöntemlerden birisi toprak nemini elle kontrol etmektir. Şöyle ki; saksı toprağına elinizi batırarak ya da üst yüzeyine bakarak sulama yapabilirsiniz. Eğer toprak nemi azalmışsa sulama zamanı gelmiş demektir. Bu şekilde kendinize bir sulama rutini oluşturabilirsiniz.
  • Çiçek Sularken Nelere Dikkat Edilmeli yazımızda bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta kullandığımız sulama kabıdır. Yani belirli bir ölçeği olan sulama kabı kullanmak gerekir. Bu bitkinize ne kadar su verdiğinizi bilmenizde önemli bir etkendir.
  • Bitkiniz için en ideal su dinlendirilmiş sudur. Yani çeşmeden aldığınız suyu doğrudan bitkiye vermemek gerekir. Özellikle bulunduğunuz bölgenin suda bulunan kireç oranı fazla ise kesinlikle suyu dinlendirerek vermelisiniz. En az birkaç saat suyu dinlendirip bitkinize o şekilde vermelisiniz.
  • Eğer imkanınız varsa yağmur suyu depolayıp sulamayı yağmur suyu ile yapmanız bitkinizin gelişimi açısından oldukça etkili olacaktır.
  • Eğer bitkiniz tropikal bir bitki değilse sulama yaparken kesinlikle yapraklarına su sıçratmamaya, damlatmamaya dikkat edin. Salon çiçeklerinizi sularken yapraklarına su gelmemesine dikkat ediniz. Aksi halde bitkinizin yapraklarında bir süre sonra küflenmeler olduğunu göreceksiniz.
  • Sulama yaparken düzenli aralıklarla sulayın. Yani sulama saatlerinizin bir rutini olsun. Kafanıza göre sulama yapmayın. Bitkinizi her hafta aynı günlerde sulama yapın.
  • Çiçek sularken dikkat edilecek bir diğer önemli konu ise saksı tabanında drenaj deliklerinin bulunmasıdır. Eğer drenaj delikleri yoksa saksı tabanında fazladan su birikecek, bu da bitki köklerinin çürümesine neden olacaktır.
  • Saksı tabanında bulunan saksı tabağının içindeki su kontrol edilerek dökülmelidir. Eğer bu su dökülmezse bitki bu suyu tekrar emecek ve köklerin zarar görmesine neden olacaktır.
  • Sulama yaparken suyun saksının ya da toprağın her yerine eşit şekilde dağıldığından emin olun. Bir yerin sulanmış, bir yerin kuru kalması bitki gelişimini olumsuz etkileyecektir.
  • Özellikle kış aylarında bitkinize verdiğiniz suyun soğuk olmaması gerekmekte. Musluktan alınan suyun direk verilmesi bitkinizin hastalanmasına neden olacaktır. Bu yüzden en az oda sıcaklığında su verilmesi gerekmektedir. Bir çok bitki yetiştiricisi bu konuya dikkat etmemektedir.
  • Son olarak sulama yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konuya geldik. Sulamayı sabah erken saatlerde yapmanız gerekli. Bunun sebebi suyun buharlaşma oranıdır. Özellikle yaz aylarında sulamanın sabah erken saatlerde yapılması gerekmektedir. Öğlen vakti suyun sıcaklıktan dolayı buharlaşma miktarı fazla olacağından verilen suyun çoğunluğu buharlaşacak ve bitkiniz sudan istifade edemeyecektir. Sabah sulama yaptığınızda bitki suyu daha iyi emer ve akşama kadar saksı dibinde fazladan su kalmaz. Bu sayede bitkinin kök gelişimi de daha iyi olur.

Genel anlamda çiçek sularken dikkat edilmesi gereken noktalara değindik. Birçok yetiştirici bitki sularken bunlara dikkat etmemektedir. Yukarıda yazdığımız noktalar herkes tarafından bilinmesi gereken ve sulama yaparken uygulaması gereken hususlardır.

Bitkiler de bizler gibi canlı varlıklardır. Onların dilinden anlamalı, ihtiyaçlarını o şekilde karşılamalıyız ki istediğimiz sonuçları elde edebilelim.

Faydalı olması dileğiyle…

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu