Instagram takipçi satın al
Yaşam - insan

Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?

Evliliklerin resmi olarak sona ermesi için gerekli olan olan boşanma davası için neler gerekli? Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır? detaylar yazımızda.

istanbul temizlik şirketi

Kadınlar ve erkekler her ne kadar birbirleri ile anlaşarak evlenip mutlu bir evlilik geçirseler de kimi zaman eşler arasında gelişebilen problemler nedeniyle evlilikleri sona erebilmektedir. Ancak evliliklerinin resmi olarak sona ermesi için mutlaka boşanma davası ile mahkeme huzurunda boşanma gerçekleşmelidir.

Çiftler boşanma davası ile boşanabilmeleri için mutlaka kendi aralarında bir anlaşmaya varmaları gerekmektedir. Eğer eşler kendi aralarında anlaşamazlarsa bu davalar anlaşmalı davalardan çekişmeli boşanma davalarına dönüşmektedir. Boşanma davası öncesinde çiftler maddi ve manevi konularda hiçbir anlaşmaya varamazlarsa çekişmeli boşanma davasından söz etmek mümkündür.

Çekişmeli boşanma davalasının gelişmesi için öncelikle resmi bir nikahın bulunması gerekmektedir. Yani resmi nikahı olmayan dini nikahlı çiftlerin boşanma davası açmalarına izin verilmemektedir.

Çekişmeli Boşanma

Çekişmeli Boşanmada Genel Boşanma Sebepleri Nelerdir?

Çekişmeli boşanmalarda bazı olaylar genel boşanma sebeplerini oluştururken bazı olaylar özel boşanma sebeplerini oluşturmaktadır. Genel boşanma sebepleri şu şekildedir;

Çekişmeli boşanmalarda en genel boşanma sebebi evlilik birliğinin yeniden kurulamamasıdır. Bu çiftlerde herhangi bir eş evliliğin temelini ciddi bir şekilde sarsarsa bu durum genel boşanma sebebi olarak gösterilir. Bununla birlikte ayrılan ancak sonrasında yeniden hayatları birleştirilmeyen evliliklerde de genel boşanma sebebine bağlı çekişmeli boşanma davaları ortaya çıkmaktadır.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Başvuruların incelenmesi ve sonuçlanması tamamen bölge adliyesinde bekleyen dava sayısına göre değişiklik göstermektedir. Boşanma davasının gerçekleşeceği mahkeme az miktarda davaya sahipse kısa süre içerisinde sonuçlanabilmektedir. Örneğin İstanbul gibi büyük şehirlerde Niğde gibi küçük şehirlere oranla çekişmeli boşanma davaları daha uzun sürmektedir. Ancak çoğu zaman 1 sene içerisinde davalar sonuçlanmaktadır.

Çekişmeli Boşanmada Özel Boşanma Sebepleri

Çiftler arasında herhangi bir anlaşma sağlanamayan bütün davalar çekişmeli boşanma davası grubunda yer alır. Bu tür davalar çoğunlukla ani gelişen ve çiftlerin birbirlerine her anlamda zarar vermesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Yani başka bir deyişle her türlü özel sebep çekişmeli boşanma davası nedenleri arasında yer alır.

Çekişmeli boşanma davalarının en önemli nedenlerinin başında aldatma söz konusudur. Erkek ya da kadın fark etmeksizin birbirlerini aldattığı sürece çekişmeli boşanma davaları söz konusu olabilmektedir. Ancak bununun için kadın ya da erkeğin cinsel birleşme yaşayarak aldatması gerekmektedir. Ayrıca neden olarak gösterilen aldatma nedeniyle kısa süre içerisinde başvuru yapılmalıdır.

Çekişmeli boşanma davalarının en bilinen nedenlerinden biri de olumsuz davranışlardır. Eşlerden herhangi biri hayata kast etme, zarar vermek isteme ve onur kırıcı davranışlarda bulunduğunda çekişmeli boşanma davası meydana gelebilmektedir.

Eşlerden birinin diğerini terk etmesi çekişmeli boşanma davaları için zemin hazırlamaktadır. Ancak bunun için kişinin tamamen hayatından çıkması ve en az 6 ay geçmiş olması gerekmektedir.

Bu nedenlerin yanı sıra akıl hastalığı gibi nedenlere bağlı olarak da çekişmeli boşanma davalarına zemin hazırlanmaktadır.

Boşanma Davasında Avukat

Çekişmeli Boşanma Davasında Görevli Ve Yetkili Mahkeme

Çekişmeli boşanma davalarında evli çiftlerin 6 ay boyunca birlikte yaşadığı şehirdeki Aile Mahkeme’lerine başvurulmalıdır. Eğer ikamet edilen yerde bu mahkeme yoksa Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurulmalıdır.

Çekişmeli Boşanma Davasında Avukat Tutmak Zorunda Mıyım?

Günümüzde davaların hiçbirinde avukat bulundurma zorunluluğu bulunmamaktadır. Kişiler bireysel olarak da kendi davalarını takip edebilmektedir. Ancak davaya daha etkili hazırlanmak ve kazanmak için uzmanlar boşanma avukatı tutulmasını önermektedir.

Çekişmeli Boşanma Davalarında Avukatlık Ücreti Ne Kadardır?

Bir önceki başlıkta da belirttiğimiz üzere çekişmeli boşanma davalarında avukat tutmak zorunlu değildir. Bu nedenle her çekişmeli boşanma davasında avukat ücretinin ödenmesine gerek yoktur. Ancak avukat tutulduysa da tutulan avukatın belirlediği fiyat üzerinden fiyatlandırma yapılır. Yani seçilen avukattan avukata fiyatlar değişiklik göstermektedir.

İlginiz Çekebilir

Serap Yılmaz

Magazin ve ünlüleri yakından takip eden yazar, Türkiye ve dünya gündeminde yaşanan magazinsel olayları okuyuculara aktarıyor.

Bir Yorum

  1. Allah boşananlara yardım etsin. Hele ki çocuk olunca işler daha da karmaşık bir hale geliyor. Şahsen benim çocuğun vardı ve boşandım özlem hasret dinmiyor ya. neyse artı böyle yaşamaya devam.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu