Instagram takipçi satın al
SağlıkListeler

Burun Akıntısına Ne İyi Gelir?

Özellikle soğukların başlamasının ardından oldukça sık görülen burun akıntısı hastalığına neler iyi gelir? Sizin için 7 maddede bunları sıraladık.

istanbul temizlik şirketi

Burun akıntısı, genizin ve kan damarlarının ürettiği sıvı fazlalığının boşaltılmasıdır. Bu sıvı renksiz olabileceği gibi kalın bir mukus şeklinde de olabilir. Burun akıntısı sinüste ve burun kanallarında mukus artışı olduğunda ortaya çıkar. Mukus üretiminin artması, vücudun soğuk algınlığına, gribe, tahriş edici maddelere veya alerjenlere tepki verdiğini gösterir.

Burun akıntısının en yaygın nedenleri, soğuk algınlığı, alerjiler, sinüs enfeksiyonu ve havada meydana gelen âni ısı değişiklikleridir. Burun akıntısı zamanında tedavi edilmezse, öksürüğe, baş ağrısına ve çeşitli sağlık problemlerine neden olabilir.

Evde uygulayabileceğiniz basit yöntemlerle burun akıntısını kolay bir şekilde giderebilirsiniz.

Tuzlu Su

Tuzlu Su

Tuzlu su burun akıntısına eşlik eden tahrişi hafifletmek için en iyi çözümdür. Tuzlu su mukusun incelmesine yardımcı olur ve böylece daha kolay ve rahat bir şekilde vücuttan atılmasını sağlar.

Bir tatlı kaşığı tuzu iki fincan ılık suyla karıştırın. Damlalık kullanarak veya bir pamuğa batırıp kafanızı geriye doğru eğik tutarak burun deliklerinize birkaç damla damlatın.

Buhar Banyosu

Buhar Banyosu

Buhar, solunum yollarını temizleyerek burun akıntısını giderir. Burun akıntısına neden olan fazla mukusun temizlenmesine yardımcı olur.

Yüzünüzü bir kap kaynamış sıcak suyun üzerinde tutun, başınızın etrafını havluyla sarın. Buharı yaklaşık 10 dakika boyunca içinize çekin. Bu işlemi günde 3 kez yapın.

Buhar banyosunun daha hızlı etki etmesi için suyun içine birkaç damla nane veya okaliptüs yağı ekleyin. Buhar banyosuna alternatif olarak sıcak duş da alabilirsiniz.

Hardal Yağı

Hardal Yağı

Hardal yağı, burun akıntısını gideren mikrop öldürücü bir yağdır. Solunum yollarını temizleyerek anında rahatlama sağlar.

Hardal yağını hafifçe ısıtıp soğuduktan sonra damlalık kullanarak her iki burun deliğinize bir-iki damla damlatın. Bu işlemi günde üç kez tekrarlayın.

Hardal yağını kaynamış suyun içine ekleyerek buhar banyosu da yapabilirsiniz. Bunun için, üç çorba kaşığı hardal yağı ve bir çorba kaşığı hardal tohumunu kaynamış bir kap suya ekleyin. Başınızın etrafını havluyla sarıp buharını içinize çekin. Hardal yağının güçlü aroması, solunum sistemini temizleyip burun akıntısını anında giderecektir. Hardal yağı ile buhar banyosunu günde iki kez yapabilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal

Birçok sağlık probleminin tedavisinde kullanılan zerdeçal, burun akıntısının tedavisinde de etkilidir. Güçlü bir antioksidan ve antibakteriyel özelliklere sahip olan zerdeçal, soğuk algınlığını da giderir.

Bir buçuk çay kaşığı kuru, öğütülmüş zerdeçalı, bir fincan keten tohumu yağı içine ekleyip ocağın en düşük ısısında dumanı çıkana kadar ısıtın. Dumanı çıkmaya başladığında bir burnunuzu kapatıp diğeriyle dumanı içinize çekin. Aynı işlemi diğer burnunuz için de tekrarlayın. Bu işlemi günde 2 kez yapın.

Burun akıntısını gidermek için zerdeçal macunu hazırlayıp tüketebilirsiniz. Bunun için, bir çay kaşığı zerdeçal, bir çay kaşığı zencefil, bir çay kaşığı karabiberi iki çay kaşığı bal ile karıştırıp her sabah aç karnına ve her gece yatmadan önce yiyin. Bal yerine pekmez de kullanabilirsiniz. Bu macun, soğuk algınlığı, öksürük, boğaz ağrısı, halsizlik gibi rahatsızlıklar için çok faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek alerjik burun akıntılarını da giderir.

Zencefil

Zencefil

Zerdeçal gibi güçlü bir antioksidan olan zencefil, burun akıntılarını gidererek hızlı rahatlama sağlayan çözümlerden biridir.

Çiğ zencefilin üzerine biraz tuz serpip çiğneyin. Bu yöntem, burun akıntısını hızla giderir. Burun akıntısı tedavisi için zencefil çayı da çok faydalıdır. Zencefil kökünü ince dilimler halinde kesip bir bardak suda 5 dakika kaynatın. İçine birkaç limon dilimi ve bir çay kaşığı bal ekleyin.

Sarımsak

Sarımsak

Sarımsak, güçlü ve doğal antibakteriyel ve antiseptik özellikler içerir. Solunum sistemindeki mikropları öldürerek mukus üretiminin azalmasına yardımcı olur.

Burun akıntısı için gün içinde 3-4 kez birkaç diş sarımsak çiğneyebilir veya sarımsak çorbası hazırlayıp içebilirsiniz. Sarımsak çorbası hazırlamak için 3-4 diş sarımsağı dilimleyerek bir bardak suda kaynatın. Kaynadığında süzüp bir çay kaşığı bak ekleyip için. Sarımsak çorbasını günde 2 kez içebilirsiniz.

Okaliptüs Yağı

Okaliptüs Yağı

Antiseptik bir yağ olan okaliptüs yağı geniz yollarını açarak hızlı bir şekilde rahatlamanızı sağlar.

Burun akıntısını gidermek için kaynamış bir kap suya birkaç damla okaliptüs yağı ekleyip buhar banyosu yapabilirsiniz. Yatmadan önce yastığınıza birkaç damla damlatarak gece boyunca şifalı etkilerinden de faydalanabilirsiniz.

İlginiz Çekebilir

Ömer Gül

Kocaeli Üniversitesi Halkla ilişkiler bölümünden mezunum. Türkiye genelinde yaşanan olayları takip ederim, aynı zamanda teknolojik gelişmeler ve magazin dünyasıyla ilgili konularda yazmayı da seviyorum. Tarafıma Ogul@gmail.com mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu