Botulizm Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Pek bilinmeyen bir hastalık olan botulizm nedir? Botulizm belirtileri nelerdir? Botulizm tedavisi nasıl yapılır? Bütün detaylar yazımızda.

Botulizim latince adıyla Clostridium botulinum  bakterisinin ürettiği zehrin kana karışması ile vücuda zarar veren toksinin neden olduğu hastalıktır. Nadir görülen fakat ölümcül etkilerinin olduğu bir hastalıktır. Erişkin bireylerde ve bebeklerde görülür.

Bireyin toprak yemesi, evde yapılan konserve yiyeceklerin, tam olarak havasız kalmasının sağlanamaması yüzünden içinde toksin etki olması, tüketimi, bebeklerde bal yenmesi en çok hastalığı tetikleyen şeyler arasındadır.

Dünya genelinde nadir görülen hastalıklardan birisidir, bireyin yediği şeylere dikkat etmesi gerekir. Clostridium botulinum bakterisinin ürettiği toksinin açık yaralarda gözükmesi de en düşük olasılıklardan bir tanesidir.

Botulizm Belirtileri Nelerdir? 

Bakterinin oluşturduğu toksin maddenin vücuda girmesinin ardından bir buçuk gün içinde belirtiler kendisini göstermeye başlar. Hastalık hızlı bir şekilde seyir etmektedir. Tüm vücuda yayıldığı zaman solunum yollarındaki sinirlere nüfus ederek kişinin ölümüne yol açar. Yaraya bulaşan bakterilerin toksin üretmesi üzerine oluşan zehrin etkileri 5 ile 14 gün içerisinde ortaya çıkar.

Bebeklerde belirtiler; 

Botulizm Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Botulizm tedavisinde hastalığı olan kişiye toksinlerle savaşması için olan antitoksin serumu takılır. Antitoksinler, vücuttaki kötücül toksinlerle savaşarak onları yok etmeye çalışırlar. Vücuttaki harap olmuş yerleri yani felçli olan yerleri tedavi edemezler fakat henüz sinir ve kas sistemi bozukluğu olmayan yerlerdeki toksinlerle savaşarak o bölgesi temizlenir.

Bireyin solunum yolları etkilenmiş ise hastayı entube edip oksijen alımı sağlanır. Yutma güçlüğü de kas sisteminin zayıflamasından kaynaklandığı için hastanın yemek ihtiyacının ve sıvı ihtiyacının sağlanması için hortum takılır.

Bu sayede solunum ve mide yolu açılmış olur. Vücut tarafından emilimi gerçekleşmemiş olan toksinlerin atımı için ishal yapıcı ilaçlar, midenin temizlenmesi, kusmayı tetikleyen ilaçlar, dışarıdan daha sonradan bulaşan bakterilerin oluşturduğu toksinler için ise yara olan bölgenin iyice temizlendikten sonra antibiyotik ilaçlar ilerlemesini duraklatmada yardımcı olur.

Exit mobile version