Instagram takipçi satın al
Faydalı BilgilerListeler

Armudun Faydaları Nelerdir?

istanbul temizlik şirketi
Armudun Faydaları, çocukluğumda fındık bahçeleri aralarına ekilen birbirinden farklı bir sürü armut ağacına tırmanarak ağaçta oturup yemekten keyif aldığım meyvelerden bir tanesiydi. Tabi o zaman önemli olan tek şey sulu ve tatlı olmasıydı ve fazla kaçırdığımda annemin yanına giderek karın ağrımdan dolayı sızlanmaktı.

Armudun faydaları diğer birçok meyve gibi oldukça fazladır. Gül familyasından olan beyaz çiçekli armut meyvesi sarı ve yeşil renktedir. Ilıman iklim kuşağı ülkelerinde yetiştirilen armut ağacı, dünyanın en önemli ve önde gelen meyve ağaçlarından bir tanesidir. Armut ağacı tepeye doğru uzayan, genişleyen ve olgunlaştığında 13 m’ye kadar ulaşan boyu ile elma ağacından daha uzun ve daha dik bir ağaçtır.

Armut ağacı, genellikle bir yaşındaki anaç armut fidanları üzerine aşılama ya da üretilmektedir. Bu ağaç familyası bir hayli uzun ömürlüdür ve iyi bakılırsa 75 yıl ömrü olabilmektedir. Bu ağaç dikildikten 3-5 yıl sonra meyve vermeye başlar yeterli olgunluğa ulaşmış bakımları ve gübreleme işlemleri düzenli yapılmış bir armut ağacı yaklaşık olarak 25 ila 50 kg meyve verebilmektedir. Ayrıca bu ağacın Akça, June Beauty, Tosca, Etruska, Abete Fetel, Santa maria, Williams, Kieffer ve Deveci olmak üzere bir çok çeşidi bulunmaktadır.

Yaz aylarında dikkatimizi çeken armut aslında sonbahar ve kış meyvesidir ama bütün yıl bulabileceğimiz için oldukça şanslı sayılırız. Armut kabuğundaki yüksek lif oranından dolayı soyulmadan tüketilmesi gereken, başta sindirim sistemine ve vücudumuzdaki birçok rahatsızlığa neden olabilecek serbest radikallere oldukça faydası olan bir meyvedir.

Armutta başta C vitamini olmak üzere A, B1, K ve B2, PP vitaminleri, bunların yanı sıra, meyve şekerleri, bitkisel yağ, selüloz karbonhidratlar ve tanin bulunur. Armut, madensel tuzlar yönünden çok zengin bir meyve olduğu için organizmanın madensel tuz gereksinimini de büyük ölçüde karşılamaktadır.

Ortalama büyüklükteki armut yaklaşık 70 kaloridir. Antioksidan özelliği ve lif oranı da yüksek olan bu meyveyi bu nedenlerden dolayı diyetisyenler ara öğünlerde ve hatta yemek öncesinde tavsiye etmektedir.

Her zaman kolaylıkla bulabileceğimiz bu meyvenin fiyatı da çok yüksek olmadığı için bütün gelir düzeyindeki insanların evlerine rahatlıkla girebilmektedir.

Armudun Faydaları Nelerdir?

Gelelim Armudun vücudumuza faydalarına

Armudun kan basıncını düzenlediği gibi ateşi düşürücü özelliği de vardır, ateş düşürme işlemi için armut suyu da etkili olabilmektedir. Yaz aylarında nefes darlığı ve alerjik sorunları yaşayanlar armudu rahatlıkla tüketebilirler. Aynı şekilde yaz aylarında boğaz ve solunum yolu sorunları yaşayanlar için de armut faydalı bir meyve olabilmektedir. Bunların yanında armut içeriğindeki vitaminlerden dolayı cildimiz için de faydalı bir besin kaynağıdır. Cilt bakımı ve kozmetik ürünlerinde armut içerikli ürünlere rastlamaktayız. Armut cilt hastalıklarını önlemenin dışında, kırışıklıkları gidermeye yardımcı olmaktadır, ayrıca armut yağlı ciltlere karşı şifa kaynağıdır. Akneye karşı etkilidir olan armut, cildin nemli ve sağlıklı kalmasını sağlamaktadır. Bunun yanında dudak sağlığını ve çatlakları ortadan kaldırdığı bilinen Armudun dudak kremleri bulunmaktadır. Armut bütün bu özelliklerinin yanı sıra saçlarımızın sağlığı içinde yararlıdır. Saç köklerini besleyen ve kuvvetlendiren bu meyve kuru saçlara karşı da ekili bir tedavi sağlamaktadır. Kırık ve kıvırcık saçları düzenlemeye yardımcıdır. Armut içerikli şampuanlar saçlara yumuşaklık katar saç rengini koruyabilir.

Armudun Serbest Radikallere Faydaları

Çeşitli sebeplerden dolayı vücudumuzda oluşan ve bizlere oldukça zararlı olan bu serbest radikaller birçok hastalığa yol açmaktadır. Armut içerdiği C ve K vitaminlerinden dolayı bu konuda oldukça güçlü bir serbest radikal kırıcıdır.

Armudun Kalbimize Faydaları

Son dönemlerde yapılan bağımsız araştırmalara göre Armudun içeriğindeki vitamin ve minerallerden dolayı kalp krizi, kalp çarpıntısı gibi rahatsızlıklara iyi geldiği bilinmektedir. İçeriğindeki lifler ve kolesterolü düşürücü özelliği Armudun kalp dostu olduğunun bir kanıtıdır. Günde bir armut tüketmek inme riskini de %50 azaltmaktadır.

Armudun Bağışıklık Sistemimize Faydaları

Armut C vitamini açısından zengin bir meyve olduğundan dolayı bağışıklık sistemimize oldukça faydalıdır ve düzenli tüketimi bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Güçlü bir bağışıklık sistemi de bizim vücut direncimizi olumlu yönde etkiler hastalıklara karşı korur ve ihtiyacımız olan enerjiyi verir.

Armudun Sindirim Sistemimize Faydaları

Sinirim sistemine lif oranı yüksek besinlerin iyi geldiğini birçok insan bilmektedir. Mide sağlığını koruyan ve bağırsaklarımıza faydalı bu meyvede lif oranının yüksek olduğunu söylemiştik. Ortalama büyüklükteki bir armut günlük lif ihtiyacımızın yaklaşık olarak %20’sini karşılamaktadır.

Armudun Kansere Faydaları

Armudu menopoz sonrası düzenli tüketen kadınlarda meme kanserine yakalanma olasılığını yaklaşık olarak %34 oranında azaltmaktadır. Ayrıca armut içeriğindeki yüksek lif oranından dolayı kolon kanserine yakalanma riskini de azalmaya yardımcı olmaktadır.

Armudun Kan Şekerimize Faydaları

Bilinen tadının ve şeker oranının yanı sıra lif oranının yüksek olmasından dolayı Armudun kan şekerini düzenleyici özelliği bulunmaktadır.

Armudun Kemik ve Kemik Hastalıklarına Faydaları

Armudun içeriğindeki pH kemik sağlığını korur, kemik hastalıkları oluşumunu korumaya ve ayrıca Osteopozu önlemeye yardımcı olacak olan vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarını sağlamaktadır.

Armudun Bebekler Üzerindeki Faydaları

Armut herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmadığı için çocuk doktorları belli bir aydan sonra içeriğindeki vitamin ve minerallerden dolayı ara öğünlerde bebeklere rendelenmiş Armudun faydalı olabileceğini söylemektedir.

Armut içeriğindeki glikoz oranından dolayı kaybettiğimiz enerjiyi toparlayıp daha enerjik olmamıza yardımcı olmaktadır.

Armudu yemeklerden önce tüketmek daha faydalıdır. Armut yaz aylarında meyve olarak yense de kış aylarında kompostosu yapılarak tüketilmektedir. Bu meyvenin tatlısı, reçeli, marmelatı hatta bazı pasta ve tatlılarda da kullanıldığı bilinmektedir. Tüm bunların yanı sıra Armudun çayını da yapabilirsiniz. Bir litre kaynamış suya 50 gr. armut kurusu atarak 10 dk demlenmesini bekleyiniz, elde edilen çaya az miktarda bal ve limon katarak içebilirsiniz.

Armut C vitamininin yanında K vitamini de içermektedir. K vitamini vücuttaki kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmasıyla bilinir. K vitaminine de vücuttaki proteinleri harekete geçirmek için gereklidir. Spordan sonra yediğimiz bir armut hem ihtiyacımız olan enerjiyi hem de içeriğindeki liflerden dolayı kan şekerini ve açlık hissimizi düzenlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca vücudumuzda bulunan K vitaminimiz azaldığında diş eti ve burun kanamaları artmaktadır. Yaralandığınızda kanama ya da vücutta oluşan çürükler çok daha uzun süre geçmemektedir. K vitamini kanı ve böbrekleri temizlemenin yanı sıra sağlıklı bir kemik dokusu için de gereklidir.

Ortalama bir armut yemek günlük K vitamini ihtiyacımızı karşılamaktadır.

Armut Suyunun Faydaları

Armutta suda çözünebilir lifler olduğundan dolayı vücudumuz için mükemmel bir kaynaktır. Ayrıca zengin miktarda A, B1, B2, C, E, Folat içerir. Armutta kalsiyum, klorür, demir, magnezyum, sodyum ve kükürt, bir miktar bakır, fosfor ve

potasyum açısından zengin bir meyvedir.

Armudun Diğer Faydaları

  • Armut kabızlığı önlemektedir, fazla tüketimi ishale neden olabilmektedir.
  • Armudun idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır.
  • Armut mafsal kireçlenmesini önlemeye yardımcı olur.
  • Armut böbreklerin düzenli çalışmasını sağlamaya yardımcıdır.
  • Armudun böbreklerdeki kum ve taşlarının dökülmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.
  • Armut yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olmaktadır.
  • Armut kanı temizler ve salgı bezlerinin normal çalışmasına yardımcı olur.
  • Armut kansızlığı giderir, sinirler üzerinde sakinleştirici etkisi vardır.
  • Zihni yorgunluğu ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı olur.
  • Kadınların hamilelik dönemindeki kusmalarını azaltır.

İlginiz Çekebilir

Murat Dere

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünü bitirdikten sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra kendimi ekonomi ve siyaset konusunda geliştirdim. Bu konularda severek ve tarafsız olarak okuyuculara haberler paylaşmaya çalışıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu